HPK:n Arttu Pelli kulkee määrätietoisesti kohti tavoitteitaan, mutta pitää joukkueen etua ykkösasiana: "Tuloksenteon kautta haluan olla enemmän hyödyksi joukkueelle"

LIIGA / Haastattelu
Arttu Pelli vaihtoi Kouvolan täksi kaudeksi Hämeenlinnaan, ja puolustaja on viihtynyt uudessa seurassaan.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti / https://www.instagram.com/fotokuutti
Puolustaja Arttu Pelli on noussut HPK:n puolustuksen kärkipelaajaksi. Mediahuomion ulkopuolella pelillisiä taitojaan kehittänyt Pelli avasi omaa sekä joukkueensa kautta kiireisen peliviikon keskellä.

HPK:n ykköspakkiparissa luutiva 25-vuotias Arttu Pelli on noussut joukkueessaan puolustuksen jämäkäksi tukipilariksi. Suuren mediahuomion ulkopuolella kouvolalaislähtöinen Pelli on ottanut askelia eteenpäin ja noussut jopa kolkuttelemaan maajoukkueen portteja.

Liigan runkosarja alkaa kurvata kohti loppuhuipennusta, ja koronaviruksen aiheuttamien ottelusiirtojen vuoksi monen joukkueen ohjelma on erittäin kiireinen.

HPK pelaa tällä viikolla kolme ottelua. Viikon ensimmäisessä ottelussa HPK nappasi voiton HIFK:sta, ja edessä on vielä pelit Ilvestä sekä Ässiä vastaan.

– Peli HIFK:ta vastaan oli aika tavallinen vieraspeli, eihän Nordikselta koskaan helposti pisteitä saa. Ei annettu vastustajalle mitään ja puolustettiin hyvin, mikä on ollut joukkueen trendi viime aikoina.

"Luotetaan joukkueena siihen, että tarvittavat maalipaikat tulee, puolustaja toteaa."

– Peliruuhkankin keskellä täytyy luottaa omaan tekemiseen ja siihen, että oma pää pitää.

Koronavirus on häirinnyt Liigan toimintaa pian kahden vuoden ajan. Otteluita on pelattu tyhjille katsomoille useaan otteeseen, mutta nyt valoa näkyy tunnelin päässä ainakin joidenkin joukkueiden kohdalla. HPK sai esimerkiksi ottaa viime viikonloppuna yleisöä halliin pitkästä aikaa.

– Muutama peli menee vielä ilman yleisöä, mutta kyllä sen aistii, että ei se todellakaan ole sama asia pelata ilman yleisöä. Yleisö tuo tunnetta ja tunnetta tarvitsee jokainen pelaaja, jotta voi yltää parhaimpaan mahdolliseen suoritukseen. Oli kyllä aivan erilainen tempo pelissä, kun yleisö pääsi mukaan ja siitähän joukkue tykkää, Pelli selittää innostuen.

Hämeenlinnalaisten alkukausi oli erittäin hankala, sillä maaleja ei syntynyt eikä pisteitä kertynyt. Päävalmentajan vaihtuminen Jarno Pikkaraiseen rauhoitti kuitenkin tilanteen. Peli alkoi asettua uomiinsa, mistä kertoo kymmenen ottelun voittoputki, joka kesti aina lokakuun lopusta joulukuun alkuun.

Puolustajalla on selkeä näkemys siitä, millä tavoin Pikkaraisen saapuminen Hämeenlinnaan muutti joukkueen peliä.

– "Piken" joukkueelle tyypillistä on se ajatus siitä, että oma pää tulee ensin. Joukkueen täytyy puolustaa ennen kuin voi hyökätä. Tätä asiaa painotimme ja kävimme läpi alusta saakka. Ei mitään maata mullistavia uudistuksia tullut, otettiin vain askel taakse päin ja yksinkertaistettiin peliä.

Puolustuksen tärkeys näkyy joukkueen pelissä, sillä vaikka HPK:n ylivoima on Liigan heikointa, on alivoimaprosentti koko Liigan kärkeä. Hämeenlinnalaiset ovat pelanneet määrällisesti toiseksi eniten alivoimaa, mutta siitä huolimatta sarakkeesta löytyy huikea alivoimaprosentti: 90,23.

– Meillä on sellainen selkeä ja toimiva sabluuna. Kaikki pelaajat tietävät mikä toimii, ja onnistumisten kautta itseluottamuskin kasvaa. Olemme pelanneet hyvää alivoimaa koko kauden ajan, Pelli hehkuttaa joukkueensa puolustusvalmiutta.

Pelli on tämän kauden tehoillaan 8+10 ainoastaan neljän pisteen päässä henkilökohtaisesta piste-ennätyksestään.
Kuva © Samuli Huikuri

Vaikka HPK on noussut sarjataulukossa kolkuttelemaan suoraa pudotuspelipaikkaa, löytyy pelaamisesta silti parannettavaa. Tämän tiedostaa myös Pelli, joka on kuitenkin luottavainen kevättä ajatellen.

– Ylivoiman kanssa ollaan kamppailtu koko kausi. Ylivoimaprosentti on hieman kohonnut, mutta parannettavaa löytyy. Meillä on kuitenkin potentiaalia vielä parempaan. Voimme voittaa pelejä runkosarjassa, mutta etenkin myöhemmin keväällä paremman hyökkäyspelin kautta.

Uusi haaste Hämeenlinnassa

Kouvolalainen puolustaja edusti KooKoota peräti kuuden kauden ajan. Lopulta seura vaihtui täksi kaudeksi, kun Pelli otti suunnaksi Hämeenlinnan.

– Halusin nähdä uutta ja etsiä pelipaikkaa muualta. Kerho oli alusta saakka kiinnostunut ja he myös tarjosivat heti monivuotista sopimusta, mikä oli oma tavoitteeni. Täällä on viime vuosien aikana pelaajat menneet todella paljon eteenpäin. Näin HPK:n hyvänä paikkana kehittyä, Pelli kertaa siirtonsa taustoja.

Pelkän puheen tasolle ajatus kehittymisestä ei ole jäänyt, sillä Pelli pelaa HPK:ssa lähes 21 minuuttia ottelua kohden ja rooli on kasvanut kauden aikana. Vastuuta on tullut, mikä on mahdollistanut niin itseluottamuksen kasvun kuin kehitysaskeleiden ottamisenkin.

– Roolini on aika monipuolinen. Pääsen lähes joka tilanteessa pelaamaan. Olen tykännyt vastuusta, kun sitä on tullut etenkin viime aikoina hyvin. On löytynyt hyvä perustaso, eikä oma taso heittele enää illasta toiseen yhtä paljon kuin aiemmin. Sitä tasaisuutta on viime vuosina haettu, ja nyt se on konkretisoitunut.

Pelli edusti Liiga-uransa alusta aina viime kauteen saakka kasvattajaseuraansa KooKoota,.

Pelli pääsi haistelemaan kansainvälistä tunnelmaa EHT-turnauksessa kolmen ottelun verran. Suuria kehitysaskeleita ottava puolustaja kertoo nöyränä maajoukkue-edustuksen olevan edelleen enemmän haave kuin tavoite.

– Jos pelaa hyvin, kutsu voi tulla. En ole tavoitellut paikkaa maajoukkueessa, se on enemmänkin ollut haave. Oli kuitenkin kivaa nähdä, missä menee niin Suomen kuin Euroopankin kärkitaso. Paljon pitää hommia vielä painaa, mutta kyllä se kokemuksena oli hieno ja toi lisäboostia arkeen.

"Paljon pitää hommia vielä painaa, mutta kyllä se kokemuksena oli hieno ja toi lisäboostia arkeen."

Pelaajilla on tapana olla hieman kriittisiä itseään kohtaan, mutta totuus on se, että kehitettävää löytyy aina. Pelli luettelee muutamia seikkoja pelistää, joiden avulla tänä vuonna 26 vuotta täyttävä puolustaja voisi päästä vielä seuraavalle tasolle.

– Olen saanut heikkouksia kehitettyä, mutta edelleen niitä löytyy esimerkiksi omassa päässä pelatessa. Haluan myös tehdä vahvuuksistani vielä vahvempia. Olen kiekollinen pakki, joten haluan tehdä myös tulosta enemmän. Tuloksenteon kautta haluan ja voin olla enemmän hyödyksi joukkueelle

Pelli ei ole kuitenkaan aina pelannut puolustajana, sillä kokemusta löytyy jokaiselta pelipaikalta. Lopulta puolustajan rooli sopi pelaajalle parhaiten eikä päätös pelipaikasta ole mitenkään poikkeuksellinen.

– Totta se on. Pelasin hyökkääjänä, mutta ikäluokassamme ei ollut tarpeeksi puolustajia. Valmentaja lupasi puolustajaksi vaihtavalle enemmän peliaikaa, joten sen vuoksi vaihdoin. Pelipaikka tuntui kuitenkin alusta saakka omalta ja puolustajana pelaaminen luonnistui, joten sille paikalle on jääty, Pelli naurahtaa.

Lopuksi Pelli pääsi myös nauraen kertomaan joukkueen vitsiniekoista. Puolustaja korostaa sitä, että tällaiset pelaajat ovat tärkeitä, jotta hyvä tunnelma pysyy yllä pukukopissa, vaikka peli ei aina sujuisikaan hyvin. Kovin puheliaaksi Pelli ei itseään kuitenkaan tunnusta.

– Tämähän on helppo Tommi Tikka pitää aina melua, mutta toisaalta se tuo eloa koppiin. Toisaalta maalivahti Lebedeff (Daniel) puhuu paljon, mutta kukaan ei oikein saa selvää siitä, mitä hän sanoo. Hänen mielestään jutut on hauskoja, mutta vähän kuivahkoja ne kyllä on. Maalivahdit ovat omalla tavallaan kyllä aika omalaatuisia kavereita, Pelli päättää.

» Lähetä palautetta toimitukselle