HPK-legenda Jyrki Louhi Suomen mestaruudesta: ”Kyllä tästä joku pokkari kirjoitetaan”

LIIGA / Haastattelu
HPK-legenda ja seuran entinen pelaaja vaikuttaa nykyään HPK:n hallituksessa.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi

Vuosi 2006. Pronssikerho on muuttunut ensimmäistä kertaa seuran historiassa kultakerhoksi Porin illassa. Haastattelussa silloinen HPK-laituri Jyrki Louhi toteaa hekumoiden: "Tätä ei paineta lehtiin, tämä painetaan kirjoihin."

Vuosi 2019. Monien yllätykseksi HPK on napannut seurahistorian toisen kultamitalin kaatamalla Kärpät seiskapelissa Oulun Raksilassa. Haastattelussa Kerhon legenda, HPK Liiga Oy:n hallituksen jäsen Jyrki Louhi, joka pääsee uusintamaan lentävän lauseensa.

– Tämä menee ulkomaille sosiaalisessa mediassa. Leikki leikkinä. Sanotaanko näin, että kyllä tästä joku pokkari kirjoitetaan, Louhi tiivisti iloinen virne kasvoillaan.

Hämeenlinnassa kiekkomenestys on tuttua. Ennen lauantai-illan voitettua kultaa HPK jakoi Liigan 2000-luvun mitalitilastossa kolmossijaa yhdessä JYPin kanssa. Nyt voitettu kultamitali nostaa HPK:n jyväskyläläisten ohi hallitsemaan yksin mitalitilaston kolmatta sijaa.

Sosiaalisessa mediassa HPK:n mestaruutta ei kuitenkaan ole päästy hehkuttamaan ennen tätä vuotta. Viimeiset 10 vuotta ovat olleet 2000-luvun alun kestomenestyjälle takkuisia. Jyrki Louhen mukaan tie mestaruuteen HPK:n resursseilla on erittäin pitkän työn ja erilaisten tarinoiden tulos.

– Se on aina pidempi prosessi. Lähtee tunteesta ja rakkaudesta peliä kohtaan ja vieläkin syvemmältä. Nikkilät, Leinot, Paajaset ja kumppanit. Ne on jakaneet elämää, ei pelkästään pelaamista yhdessä. Siellä on paljon muita, en osaa edes luetella. Tavallaan se on pitkä kasvutarina. Arjen laatu ratkaisee. Määrä kertaa laatu, Louhi tiivisti tarinaa mestaruuden taustalla.

Louhen mukaan HPK:n koko organisaation kasvu ja pelaajien kehitys on ollut niin vahvaa, että kyseessä on ennen kaikkea ansaittu mestaruus.

– Me ansaittiin oikeasti tämä. Minä olen joskus ollut finaaleissa ja hävinnyt. Olen kokenut, että me ei ansaittu sitä. Olen voittanut ja kokenut, että me ansaittiin se. Nämä tyypit todella ansaitsivat sen. Niillä oli iso sydän. Tämä on pitkä kasvutarina ja se vaatii sitkeyttä, halua ja sydäntä jokaisessa vaihdossa. #sitkeekutilliliha kertoo hyvin tästä tarinasta, Louhi kertasi.

Vuonna 2006 Louhen tehtävänä oli vastata pelaamisesta kentällä. Nyt mies pohtii koko HPK Liiga Oy:n strategisia linjauksia yhdessä muun hallituksen kanssa.

Louhenkin pöydällä olevaan strategiaan pohjaten HPK on ollut viime vuodet matkalla huipulle. Nyt huippu on saavutettu, mutta tunnetusti siellä pysyminen on erittäin vaikeaa. Louhelta löytyy selvät sävelet siihen, miten menestystä synnytetään myös jatkossa.

– Tietynlainen muutos, voitto, häviö. Ne ovat isoja kriisejä ja niihin täytyy sopeutua. Se arki ratkaisee sen, miten me menestytään. Kaikki se, miten me maanantaina mennään seuran tehtäviin, on se sitten hallinnossa tai joukkueessa harjoittelussa. Se arki ratkaisee sen, Louhi mietti tulevaisuuden menestysreseptiä.

– Eihän tämä mestaruus tiputa meille mitään aarrearkkua Rinkelinmäen toimistolle, vaan kyllä meidän työ jatkuu. Se nöyryys täytyy pitää. Ja se laatu, laatu ja laatu. Se on se ratkaiseva tekijä.

Menneisyyden saavutuksiin HPK:ssa ei Louhen mukaan jäädä tuijottelemaan, vaan tavallisessa arjessa korostuu uuden oppiminen ja eteenpäin katsominen.

– Ilmiönä urheilu on kasvanut ja urheilun seurattavuus kasvanut. Meillä on paljon uusia asioita ja tavallaan tässä ollaan raivattu uutta tietä. Meidän pitää määritellä toimintatapoja huomiseen, ei eiliseen, Louhi kertasi.

Selvää on, että hämeenlinnalaiset seuraavat kaupunkinsa ylpeyden kehittymistä silmä kovana. HPK-legenda Louhi tiedostaa seuran merkityksen alueen asukkaille ja kehottaa faneja ottamaan kaiken irti tämän keväisestä saavutuksesta.

– Voidaan ajatella se niin, että millaista on elää Hämeenlinnassa ilman HPK:ta. Tämä mestaruus on iso juttu koko alueelle. Pidetään nyt siitä kiinni, me ollaan ansaittu ihan kaikki, Louhi päätti.

» Lähetä palautetta toimitukselle