HIFK:n urheilujohtaja Tobias Salmelainen kokee joukkueen olevan vahvempi kuin aiemmin ja väläyttelee lisähankintoja

LIIGA / Haastattelu
Tobias Salmelainen IFK:n tiedotustilaisuudessa.

Uusia sopimuksia pöytään lyöneen Helsingin IFK:n urheilujohtaja Tobias Salmelainen ei pelkää kertoa omaa arviotaan joukkueestaan.

– Ottaen huomioon edelliset kaudet, me olemme suhteessa vastustajaan huomattavasti vahvempia kuin aiemmin.

IFK:n uusissa hankinnoissa paistaa erityisesti täsmällisyys. Pelaajia ei ole haalittu summamutikassa markkinoilta, vaan rosteria on pyritty kokoamaan tarve edellä.

– Me olemme päässeet Villen kanssa kaksi vuotta rakentamaan runkoa ja analysoimaan sitä, mitä menestys vaatii. Me uskomme, että näillä palasilla, mitä olemme lisänneet, pystymme vahvistamaan niitä osa-alueita, jotka pystyvät viemään meidät päätyyn asti, Salmelainen kertoo vakuuttuneesti.

Yksi kehityskohteista on ollut erikoistilannepelaaminen, joka sakkasi joukkueella pudotuspeleissä. Tarvetta palkattiin paikkaamaan viime kauden paras erikoistilannetaituri Jori Lehterä.

Erikoistilanteiden lisäksi uudet hankinnat auttavat joukkuetta muissakin osa-alueissa. Yksi niistä on puolustajien viime aikoina kehittynyt pelitapa.

– Tietenkin se, mihin tämä nykypäivän peli menee enemmän ja enemmän. Pitää pystyä painamaan ja pelaamaan. Siihen kuuluu varsinkin, että puolustajan pitää pystyä liikkumaan kiekon kanssa ja puolustaa hyvin jalalla.

– Näen, että siinä osa-alueella me olemme vahvempia ensi vuonna. Meillä on hyvä balanssi puolustuksessa tällä hetkellä. Mahdollisesti sinne vielä jotain lisää tuleekin, Salmelainen paljastaa.

Salmelainen väläyttääkin, että uusia sopimuksia on mahdollisesti vielä tulossa.

– Rehellisesti uskon, että ennen elokuuta joku lisäys voi vielä tulla. Kyllä me vielä markkinoita katsomme. Tähän runkoon ja kokonaisuuteen, missä olemme tässä vaiheessa, olen silti todella tyytyväinen.

Edellisten kausien taakka

Salmelainen on istunut urheilujohtajan paikalla marraskuusta 2017 alkaen. Kovista odotuksista huolimatta kausi toisensa jälkeen on tuottanut mestaruutta hakemaan lähteneelle joukkueelle pettymyksen.

Salmelainen ei kiellä, etteikö menneet painaisi mielessä. Hän kuitenkin korostaa, että apinaa ei kannata jättää selän päälle, vaan jokaisesta asiasta tulee oppia jotain.

– Jokainen, joka tätä työtä tekee, ymmärtää sen, että pääsy välieriinkin on haastavaa ja vaikeaa. Minun aikanani me olemme olleet siellä neljä kertaa, ja olemme hävinneet siinä vaiheessa. Totta kai se ketuttaa.

– Pitää pyrkiä miettimään, mitä siitä tiedosta saa irti. Mikä on positiivista, meillä on sellainen jatkuvuus. Me olemme pudonneet puolivälierissä, ja olemme päässeet oppimaan siitä.

Tarkemmaksi esimerkiksi hän nostaa viime kauden, joka muistutti käyriltään aivan vuoristorataa.

– Viime kauden syksy oli hyvin haastava, mutta pääsimme oppimaan siitä. Sitten pääsimme välieriin, voitimme runkosarjan kolmosen ja hävisimme suomenmestarille. Opimme siitä. Voitimme maalit tasakentällisin, mutta hävisimme erikoistilannemaalit. Se on niin pienestä kiinni, kun mennään sinne neljän joukkoon.

– Kun häviää välierässä sellaisella joukkueella, jolla oikeasti olisi mahdollisuus pidemmälle, se on raskasta. Sitä kantaa urheilujohtajana aina mukanaan.

Mutta nyt katse on tulevassa kaudessa, ja kuten todettu, nyt voi olla IFK:n vuosi kaataa pienehkö puolivälierämörkö.

– Se on pienestä kiinni. Niillä pienillä muutoksilla, mitä nyt olemme pyrkineet tekemään, yritämme tuoda tekijöitä niihin osa-alueisiin, jotka ovat meiltä puuttuneet. Siksi esimerkiksi kokemus, mitä Jori ja Leppä (Sami Lepistö) meille tuovat, on meille erinomainen lisä.

Liigan kovaan tasoon on vastattu hankkimalla sarjan kärkipelaajia

Ei sovi unohtaa, että sarjassa on myös muita joukkueita, jotka pyrkivät saamaan mestaruustason kokoonpanon kasaan. Vaikka perinteiseen tapaan moni pelaaja on lähtenyt ulkomaille, uskoo Salmelainen Liigan tason pysyvän korkeana.

– Tuleva vuosi on varmasti hyvin samantyyppinen kuin tämä vuosi. Yksittäisen pelin voittaminen on iso haaste. Kilpailu on koventunut, ja siellä on hyviä joukkueita paljon. Esimerkiksi KooKoolla on hyvä jatkuvuus, ja he ovat saaneet tuotua hyviä lisiä siihen. Ässillä on hyvä kausi takana, ja he ylittivät monien odotukset. Jypillä oli vaikea kausi, mutta heillä on jatkuvuutta, Salmelainen pohtii.

Näiden joukkueiden lisäksi hän mainitsee monet kestomenestyjät, kuten Tapparan, Ilveksen sekä monet muut, jotka varmasti haluavat taistella finaalipaikasta. Tästä huolimatta usko omiin ei horju, vaikka työtä on vielä jäljellä.

– Siihen kilpailuun suhteutettuna uskon, että olemme hyvin vahva joukkue pelaajalistan osalta. Mutta miten panemme sen käytäntöön, se on sitten seuraava työ. 

Uusista sopimuksista paljon huomiota kerää 17-vuotias Aron Kiviharju. Nuorella miehellä on uusi vaihe edessä elämässään, kun hän muuttaa ensimmäistä kertaa elämässään omilleen. Salmelainen ei koe, että puolustajalupauksella olisi haasteita totutella uuteen.

– Kannattaa jututtaa tuota kundia vartti, niin tietää hänen tulevan pärjäämään paremmin kuin vaikka minä 25-vuotiaana. Erittäin hyvin kasvatettu nuori mies, joka ymmärtää, mitä tämä laji vaatii häneltä ja millainen ihminen ja urheilija pitää olla.

– Ei siinä tule olemaan mitään isompaa haastetta. Vanhemmat asuvat aika lähellä, ja moottoritiellä pääsee aika nopeasti rajoitustenkin mukaan ajaen. Varmasti sitä aina on mukavampi ajaa Turusta tänne päin kuin sinne, Salmelainen naurahtaa pilke silmäkulmassa.

» Lähetä palautetta toimitukselle