HIFK:n ratkaisijat kertoivat voitetun maratonottelun vaiheista − viidennellä erätauolla Juha Jääskä söi paahtoleipää, Petteri Lindbohmille riittivät normaalit rutiinit

LIIGA / Haastattelu
Petteri Lindbohm syötti Kristian Vesalaisen tekemän voittomaalin.
Kuva © Ville Tohka
HIFK tarrasi viimeiseen oljenkorteensa, kun se voitti tiistaina Pelicansin Helsingissä. Kolmanteen jatkoerään venyneessä ottelussa isossa roolissa pelanneet Petteri Lindbohm ja Juha Jääskä avasivat HIFK:n pudotuspelikevään avausvoiton värikkäitä vaiheita.

Tiistaina Helsingissä pelattiin tämän pudotuspelikevään pisin kamppailu, kun HIFK otti pakkovoiton Pelicansista. Selkä seinää vasten pelannut kotijoukkue onnistui tekemään voittomaalin vasta kolmannessa jatkoerässä, kun Kristian Vesalainen ampui tulisella rannelaukauksella joukkeelleen sen ensimmäisen pudotuspelivoiton.

Isossa roolissa häärännyt, ja voittomaalin syöttänyt Petteri Lindbohm kertoi sitkeyden olleen avain HIFK:n voittoon.

− Iso ja tärkeä voitto. Alkuun oli vähän varovaista molemmilta, mutta siitä se lähti liikkeelle. Jaksettiin olla sitkeitä tällä kertaa, ja nyt saatiin se tulos. Hyvä ja kiva lätkämatsi oli pelata, Lindbohm kertoi ottelun jälkeen.

Ottelun alku oli erittäin varovainen molemmilta joukkueilta. Eilen nähdyn ottelun kaltaisiin peleihin on Lindbohmin mukaan haastavaa valmistautua, ja syy tunnustelevalle ottelun alulle tulee ottelun merkityksestä.

− Varmasti siinä on paineet molemmilla joukkueilla. Tällainen ei ole ikinä mikään helppo paikka kummallekaan joukkueelle. Mutta kun peli lähti käyntiin, niin nopeasti ne asiat unohtuivat, ja pääsi peliin mukaan. (Samanlaista) jääkiekkoahan se on.

Vessin rannari

Myös Juha Jääskä oli ottelussa isossa roolissa. Haastattelupisteellä ahkerasti palautusjuomaa hörppineen Jääskän mukaan ottelun ratkaissut Vesalaisen tekemä maali oli HIFK:n näköinen täysosuma.

− Toinen maali oli sellainen millaisia halutaankin. Yksi kenttä tuo kiekon hyökkäyspäähän ja alkaa marinoimaan vastustajaa pitämällä kiekkoa pitkään. Sitten toinen kenttä tulee vaihdosta sisään tuoreena. Koipat (Eetu Koivistoisen johtama kolmoskenttä) toi hyvin kiekon hyökkäysalueelle, ja pääsimme tuoreena hyppäämään sisään. Vessiltä (Vesalainen) sitten upea rannelaukaus.

Vesalaisen tekemään maaliin syöttöpisteen merkkautti Lindbohm, joka kertoi Vesalaisen tehneen maalin hänen itsensä suosikkipaikasta.

− Oli hyvä weak side -peli. Katsoin että oliko Vessi menossa kiekkoon, mutta hän ei mennyt, niin pääsin itse siihen. Sitten yritin pysyä kiekossa vähän aikaa. Vessi on siitä kiva kaveri, että kun hänelle vain laittaa kiekkoa lapaan, niin hän jaksaa aina polkaista. Nytkin polkaisi, ja painoi siitä minun peanut butter -paikasta lötän pussiin. Itse en osannut tänään sitä, niin hyvä että Vessi heitti.

HIFK:n ensimmäisen maalin ottelun toisessa erässä teki puolestaan Jääskä. Maalissa oli 26-vuotiaan OKK-kasvatin mukaan onneakin matkassa.

− Ylivoimalla pääsin hyvin sisään alueelle, kunnes alkoi hieman kiekko karkailla. Yritin vain räiskäistä sinnepäin, enkä muista yritinkö (syöttää) Vessille vai yritinkö vetää. Sinne jonnekin luistimeen osui ja upposi räpylälle alas.

Tällä Kristian Vesalaisen laukauksella HIFK jatkaa taistelua todennäiköisyyksiä vastaan.
Kuva © Ville Tohka

Vuorikiipeilyä todennäköisyyksiä vastaan

Vaikka Pelicans otti kolme voittoa putkeen, ei Lindbohmin usko omaan joukkueeseensa ole horjunut. Tiistaina joukkueelta nähtiin aiemmin vajaaksi jäänyttä kärsivällisyyttä. 

− Pari edellistä peliä ovat olleet tosi tasaisia. Koko ajan on ollut usko, että pystymme pelaamaan ja voittamaan. Vähän kärsivällisyyden kanssa on ollut vaikeuksia, ja hieman se puoli on pettänyt tiukoissa paikoissa. Tänään mielestäni oli hienoa toimintaa koko matsin ja hyvin hoidettiin.

Lindbohm nimeää yhden pelaajan joukkueestaan ylitse muiden, kun kehut lähtivät 40 kertaa torjuneelle Niko Hoviselle

− Sitten kun vaarallisia tilanteita tuli, niin Pappi (Hovinen) oli mies paikallaan.

Vaikka HIFK oli otteluun lähdettäessä neljän peräkkäisen pakkovoiton edessä, eikä nousua kolmen voiton takaa olla nähty Liigassa kuin kerran, näkee Lindbohm pudotuspeleissä kaiken mahdolliseksi.

− Pudotuspeleissä mentaliteetti on aina se, että keskitytään seuraavaan peliin, ja lähdetään sitä voittamaan. Tulosta on turha sen enempää miettiä, silloin helposti sekoittuu pää. Kun lähdet jokaista matsia voittamaan, sinun pitää neljä voittaa ja sitten mennään jatkoon. Yksi kerrallaan.

Esimerkin saa läheltä, sillä HIFK:n joukkueessa onyksi jäsen, joka oli Espoon Bluesin joukkueessa vuonna 2012 nousemassa 0−3-takaa-ajoasemasta ottelusarjassa KalPaa vastaan 4−3-voittoon. Hän on joukkueen fysioterapeutti Tero Tolvanen.

− Meillä on Tertsi tuolla kopissa. Hän oli Espoossa silloin kun he nousivat (takaa ohi). Sieltä saatiin pari tarkkaa tipsiä, mutta pidetään ne salassa, Lindbohm virnistää.

Paahtoleipää ja taateleita

Tiistain kamppailu oli Liigan historian seitsemänneksi pisin kamppailu, kun ratkaisumaali nähtiin ajassa 104 minuuttia ja 25 sekuntia. Liigahistorian pisin ottelu oli kestoltaan 134 minuuttia ja 14 sekuntia (Ilves−HIFK vuonna 2015), joten ennätyslukemista jäätiin noin puoli tuntia.

Lindbohm ei aiemmin muistinsa mukaan näin pitkää ottelua ole pelannut. Varastoon jäi kuitenkin vielä paukkuja pidempiinkin koitoksiin.

− En minä muista (onko ollut näin pitkää peliä). On joskus mennyt jatkoerään, mutta en muista että olisi koskaan näin pitkään mennyt. Olisihan tuossa jaksanut vielä pelata.

Ottelussa nähtiin yhteensä viisi erätaukoa. Lindbohmin mukaan viideskin erätauko oli kuin mikä tahansa muukin erätauko.

− Ei siinä ihmeellisempiä. Heitettiin harttarit ja kyynärit kuivariin, sen jälkeen käytiin kusella, tankattiin lisää nestettä ja vaihdettiin erkat. Sitten mentiin taas.

Ottelu alkoi illalla kello 18.30, ja ratkaisu nähtiin yli neljä tuntia myöhemmin. Energiat oli pidettävä ylhäällä, ja Lindbohm huolehti siitä nauttimalla energiaa nestemäisessä muodossa.

− Itse en kauheasti tykkää syödä pelin aikana. Tykkään enemmän tankata nestemäisesti.

Varsinaista ruokaakin on tarjolla, ja joillekin se maistui.

− Tottakai (jotkut syövät). Siellä on aina tarjolla esimerkiksi taatelia ja muuta mikä nostattaa energiaa. Jotain leipää ja sellaista. Jos iskee nälkä, niin siinähän syöt sitten. Kaikki energia on kotiin päin.

Jääskälle iskikin nälkä viidennellä erätauolla. Hänelle se erosi jo hieman ottelun ensimmäisestä "huilihetkestä".

− Vedin siinä paahtoleipää ja Batteryä ja muuta kofeiinia eri muodoissa. Sitten vain fiilisteltiin. Ei siinä mitään turhia jengi enää lätissyt, kyllä kaikki oli aika zonessa. On se hieman erilaista kuin ensimmäinen erätauko.

HIFK ja Pelicans kohtaavat seuraavan kerran torstaina, kun sarjan viides ottelu pelataan Lahdessa. HIFK ei ole tällä kaudella voittanut Pelicansia Lahdessa vielä kertaakaan, joten edessä oleva haaste on vielä eilistäkin kovempi.

Vaikka helsinkiläiset ovat edellisen kerran voittaneet Lahdessa yli vuosi sitten (14.01.2023), ei Lahti ole Jääskän mukaan sen vaikeampi paikka kuin mikään muukaan.

− Ei tässä mitään mörköjä ole. Ne (Lahden ottelut) ovat olleet tiukkoja pelejä. Olen aina tykännyt pelata Lahdessa. Siellä on pieni kaukalo ja peleissä hyvä meininki. Siellä pysyy hereillä, mutta nyt ei enää meinaa pysyä. On sen verran loppu.

Lindbohm linjasi selvät sävelet siihen, miten valmistautuminen torstaina pelattavaan viidenteen otteluun hoidetaan.

− Nyt tehdään palautukset ja syödään. Huomenna sitten pistetään kroppaa taas vähän liikkeelle ja kuona-aineet liikkeelle. Sitten kohti seuraavaa peliä.

» Lähetä palautetta toimitukselle