HIFK:n Krista Parkkonen näkee joukkueen lähes kolmen kuukauden ottelutauossa hyviäkin puolia − puhetta riittää myös naiskiekon arvostuksesta

Naisten Liiga / Haastattelu
Krista Parkkonen odottaa sarjan jatkumista pitkän tauon jälkeen.
Osalle Naisten Liigan joukkueista tulee peräti 11 viikon tauko peleihin keskelle kuuminta sarjakautta. Terveysturvallisuus oli syynä otteluiden siirtoon, sillä joukkueissa oli olympiaehdokkaita. HIFK:n ottelutauon aikana Krista Parkkonen vastaili kertoi näkemyksiään tauosta ja naiskiekon arvostuksesta.

Naisten Liigan alkusarjan päätöskierros pelattiin 12.12.2021 Tällöin HIFK haki voiton KalPasta. Seuraavan kilpailullisen ottelunsa he pelaavat vasta 26.2.2022 Turussa TPS:ää vastaan. Joukkueen nuori 19-vuotias puolustaja Krista Parkkonen tunnustaa kaipaavansa kilpapelejä, mutta näkee pitkässä tauossa hyviäkin puolia. Puolustaja pohtii myös naiskiekon arvostusta ja antaa omia ehdotuksia tilanteen parantamiseksi. 

− Totta kai on harmillista, että on noin pitkä tauko. Toisaalta se antaa nyt kaikille joukkueille mahdollisuuden kehittää omaa pelaamistaan ja hitsaantua joukkueena vieläkin paremmin yhteen. Onneksi on ollut mahdollisuus pelata harkkapelejä, niin aika ei ole käynyt sillä lailla pitkäksi. Kyllähän sitä silti kaipaa merkityksellisiä pelejä.

Pelaajien mielipiteet asian suhteen varmastikin jakaantuvat suuntaan, jos toiseenkin, eikä Parkkonenkaan osaa sanoa, olisiko pelit pitänyt pelata ilman Naisleijoniin valittuja pelaajia.

− Tavallaan tuohon ei ole oikeaa tai väärää vastausta. Totta kai pelaajat olisivat halunneet niitä sarjapelejä pelata, mutta eiväthän ne pelit olisi vastanneet oikeita voimasuhteita.

"Meidän etumme on se, että kaikki kolme arkipeliä pelataan täällä pääkaupunkiseudulla."

Pitkän pelitauon aikana on joukkueilla hyvää aikaa rakentaa omaa peliänsä toimivampaan suuntaan. Myös tiivistä loppukautta varten on nyt kerättävä polttoainetta tankkeihin. Tiivistahtisessa ottelusumassa palautuminen puolestaan korostuu entisestään.

− Nyt tällä pitkällä tauolla täytyy vaan harjoitella laadukkaasti, se tulee kantamaan pitkälle tiiviissä ottelutahdissa. Pelien alkaessa täytyy erittäin huolella kiinnittää huomiota palautumiseen ja keskittää harjoittelu pelien ohelle. Pelaajien kuormitukseenkin täytyy kiinnittää huomiota, osa pelaa enemmän ja osa vähemmän.

HIFK:n joukkue pelaa ylemmän jatkosarjan kymmenen otteluaan ainoastaan 22 päivän aikana. Tämä tarkoittaa myös arkipelien lisääntymistä sarjaohjelmaan.

− Ei varmasti arkipelit ole aivan kaikille se optimaalisin tilanne, porukka käy kuitenkin töissä tai opiskelee. Siinä ei välttämättä saa ihan parasta keskittymistään peleihin. Meidän etumme on se, että kaikki kolme arkipeliä pelataan täällä pääkaupunkiseudulla.

Krista Parkkonen nakutteli puolustajan tontilla kymmeneen peliin tehot 3+4.
Krista Parkkonen nakutteli puolustajan tontilla kymmeneen peliin tehot 3+4.

Naiskiekon arvostus pitää korjata jo seuratasolla 

Naiskiekkoilun arvostus ei Parkkosen mukaan ole aivan toivotulla tavalla lähtenyt nousuun. Varsinkin viime aikoina mediassa on ollut puhetta naiskiekosta paljonkin, mutta ne ovat keskittyneet hiukan ei-toivottuihin aiheisiin.

− Kyllähän arvostus on lisääntynyt, mutta ei välttämättä aivan toivotun paljoa. Näkyvyyttä on kyllä tullut, mutta sitä voi pohtia missä mielessä sitä on tullut. On hyvä, että naiskiekkoilusta keskustellaan, se varmasti pitkällä aikajänteellä lisää arvostustakin. Viime aikoina jutut eivät kuitenkaan ole olleet aivan ytimessä.

Mikäli Parkkonen pääsisi johtamaan suomalaista naiskiekkoilua, niin hän tietäisi heti kaksi ensimmäisenä korjattavaa kohdetta.

− Ihan ensimmäiseksi lähtisin liikkeelle seuratoimintatasolta. Vähintään kaikille Naisten Liigan joukkueille pitäisi saada sellaiset olosuhteet, ettei pelaamisesta pääsarjatasolla tarvitsisi itse maksaa. Näkyvyydestä kun puhutaan, niin väistämättä nousee esiin Leijonat.tv. Se on yksi aika isokin asia, kun puhutaan naiskiekon näkyvyydestä. Jos arvostusta halutaan parantaa, niin se tuskin onnistuu tuollaisella automaattikameralla.

"Vielä aivan liian moni naisjoukkue on omillaan."

Parannusehdotuksia Parkkoselta alkoi löytymään enemmänkin, niistä saattaisi saada jopa pienen kirjasen tehtyä. Ehkä Jääkiekkoliiton olisi syytä kuunnella pelaajiaan enemmän.

− Tuomarilinjasta Naisten Liigan otteluihin tulisi saada yhteneväisempi. Toiset antavat pelata kovaa, kun puolestaan osa tuomareista antaa isompia tuomioita pienimmistäkin tapahtumista jäällä. Naisten liigaottelut olisi hyvä saada liigahalleihin pelattavaksi esimerkiksi ennen miesten otteluita, jolloin pelejä ei myöskään tarvitsisi kuvata muikkuverkkojen läpi. Tämä lisäisi varmasti yleisömääriä ja yleisesti kiinnostusta naiskiekkoa kohtaan.

Tuomarityöskentelyssä on Parkkosen mukaan kehitettävää.
Tuomarityöskentelyssä on Parkkosen mukaan kehitettävää.
Kuva © Juuso Koro

"Miesten joukkueen tuki olisi varmasti iso asia monellekin joukkueelle"

HIFK:n nopea nousu kotimaisen naiskiekkoilun kuumimpaan kärkeen ei ehkä olisi onnistunut ilman emoseuran ja miesten edustusjoukkueen tukea. Samankaltaista tukea hän toivoo muillekin naisjoukkueille.

− HIFK:ssa on aivan loistavat puitteet järjestetty naiskiekolle, olemme todellakin samaa brändiä miesten joukkueen kanssa. On huikeaa, että täällä naiskiekkoilu on otettu tosissaan ja sitä halutaan myös kehittää. Nyt kun saataisiin muutkin seurat tähän samaan, niin auttaisi paljon koko lajia. Vielä aivan liian moni naisjoukkue on omillaan. Miesten joukkueen tuki olisi varmasti iso asia monellekin joukkueelle.

"Täytyisi saada aikaan mahdollisimman positiivinen dominoefekti."

Syitä miksi muissa joukkueissa ei ole aivan yhtä isosti lähdetty naiskiekkoilua tukemaan, joutuu Parkkonenkin lähinnä arvailemaan. Hän kuitenkin osoittaa miesten joukkueiden arvomaailmojen suuntaan.

− Ehkä noissa seuroissa ei ole omissa ajatusmaailmoissaan päästy siihen ytimeen, että huomataan mikä potentiaali naiskiekossa on. Kyllähän se varmasti lisäisi myös miesten joukkueen näkyvyyttä ja arvostustakin, jos ottaisivat naisten joukkueen enemmän siipiensä alle. Eikä kaikki todellakaan ole kiinni rahoista, nyt ei puhuta niin isoista sijoituksista. Pienetkin investoinnit auttaisivat varmasti jo paljon.

Toki naisjoukkueet voisivat itsekin tehdä enemmän itseänsä tunnetuksi. Liian usein joukkueissa on se yksi henkilö, joka yksin pyörittää toimintaa eikä aika riitä edes sosiaalisen median kanavien hyötykäyttöön.

− Jokaisen seuran pitäisi miettiä omia resurssejaan ja koittaa saada mahdollisimman paljon tuotua toimintaa positiivisesti esille. Resurssit ovat varmasti rajalliset, joten tarkkaan täytyy miettiä mihin niitä ohjata. Täytyisi saada aikaan mahdollisimman positiivinen dominoefekti, joka lähtisi rullaamaan eteenpäin.

Parkkonen uskoo Naisleijonien palaavan Pekingistä mitali kaulassa.
Parkkonen uskoo Naisleijonien palaavan Pekingistä mitali kaulassa.

Käynnissä olevien olympialaisten osalta Parkkonen on vielä toiveikas Naisleijonien mitalitoiveiden suhteen.

− Uskon Suomen joukkueen kehittyvän turnauksen aikana ja kamppailevan mitaleista. Kyllä se pronssimitali ainakin on otettavissa. Keskittyminen täytyy nyt vaan saada olennaiseen ja jättää kaukalon ulkopuoliset asiat sivuun.

» Lähetä palautetta toimitukselle