HIFK-ikoni Micke-Max Åsten näkee joukkueen vahvuutena kulttuurin, joka sallii kettuilun ja vinoilun

LIIGA / Haastattelu
Micke-Max Åsten debytoi HIFK:ssa jo kaudella 2011–12.
Maaliennätyksensä rikkonut Micke-Max Åsten nousi HIFK:n murskavoiton sankariksi. Vaikka Åstenin maalitahti on tällä hetkellä parempi kuin kultakypärä Jori Lehterällä, on hänellä mielessä vain yksi tavoite: mestaruus.

Helsingin jäähalli sai todistaa hienoa hetkeä, kun HIFK:n kulttipelaaja Micke-Max Åsten rikkoi oman maaliennätyksensä.

Maalien valossa Liiga-uransa parasta runkosarjaa pelaavan "Muulin" maaliennätys on nyt neljä maalia. Joukkueensa viidennen maalin komeasti KalPa-maaliin ohjannut Åsten oli selvästikin innoissaan maalistaan, mikäli tuuletusta katsellaan.

Ottelun jälkeen Åsten naurahtaa oman tasajalkahyppelyn näyttäneen varmasti katsojien silmissä "dorkalta".

– Ehkä siinä oli sellaista nuoren miehen vilpitöntä onnellisuutta, hän myöntää.

Neljän maalin rajapyykistä on muodostunut jo eräänlainen legenda. Onhan sitä jo odotettu noin 12 vuoden ajan.

– MTV:n kiekkoselostaja "Jantta" (Jani Alkio) on onnistunut tekemään siitä aika ison jutun. Onneksi nyt sain miellytettyä häntä, ja hän joutuu keksimään jonkin uuden jutun.

– Jantalla on hyvä mielikuvitus, niin hän varmaan keksii jonkun toisen, Åsten vitsailee.

Tehokkuus löytynyt kulttuurista

Åstenin onnistumisia voidaan pitää esimerkkinä koko joukkueen vahvoista otteista. Viime viikolla Kärpät kaatui kahdesti peräkkäin. KalPa-voiton jälkeen joukkue on onnistunut tekemään 13 maalia kahteen peliin ja päästämään vain yhden omiin.

– Jos numeroita katsotaan, niin olemme olleet tehokkaita. En tiedä, oliko meillä kuusi hyvää huippupaikkaa tässä pelissä, mutta olimme tehokkaita ja löimme kiekkoa maaliin.

– Jostain syystä löytynyt hyvä meininki tuonne vaihtopenkille. Sellaista toisten renkaiden pumppaamista. Ehkä se kannustaa maalintekoon ja iloon toisten puolesta.

Ennen kolmea voittoa joukkue ehti kärvistellä jo neljän tappion letkassa. Nyt kuitenkin nuotti on toinen ja onnistumisia sataa läpi koko joukkueen.

Åsten kokee yhtenä menestyksen tekijänä olevan eräänlaisen vapauden. Joka vaihdossa ei ole välttämättä pakko tehdä ihmeitä. Riittää, kun iskee menemään ja antaa paikkojen syntyä sen mukaan.

– Laitetaan kiekkoa verkkoon, pelataan yhdessä kaikki samaa peliä ja iloitaan toistemme onnistumisista, Åsten summaa.

Esille nousee myös niin joukkue- kuin koppikulttuurin merkitys. Avainasemassa ovat riittävä vaatimustaso, avoimuus ja sopivassa suhteessa kettuilu joukkuekavereille.

– Minun mielestäni meillä on treeneissä hyvä vaatimustaso. Meidän kopisamme on sellainen fiilis, että vittuilu on välittämistä. Jos joku ei laita treeneissä kiekkoa lapaan, niin siitä voi mennä ihan suoraan sanomaan ja vinoilla niin, että siinä on jonkinlainen siivilä välissä.

– Olemme rehellisiä ja avoimia toisillemme. Hyvät kaverit voivat sanoa toisilleen suoraan. Pidetään siitä huoli ja ollaan enemmän kuin pelkkiä kollegoita. Se on iso juttu tässä bisneksessä.

HIFK-ikoni

Ja mitä joukkueeseen tulee, voidaan Åstenia pitää eräänlaisena harvinaisuutena nykyajan jääkiekossa. Åsten on edustanut koko Liiga-uransa ajan samaa seuraa, ja ensimmäiset vaihdot HIFK:n edustusjoukkueessa hän on pelannut jo kaudella 2011–12.

Åstenin HIFK-taipale on alkanut jo kaudella 2008–09, kun hän liittyi seuran junioreihin. Ehkä juuri se on saanut hänet pysymään punapaidassa.

– Jos lähtee ihan vaan junnuihin, niin tulin HIFK:hon B-junioreihin ja voitin pari mestaruutta siellä ja sitten A:ssa yhden. Varmaan ajattelin siinä vaiheessa, että voittaminen on helppoa.

Mutta korkeimmalla sarjatasolla voittaminen ei olekaan aivan läpihuutojuttu. Sen on hyökkääjä saanut kokea.

– Koko ajan on sellainen tavoite ja unelma takaraivossa, että nostaisi tässä seurassa pyttyä. Se ei ole vielä tapahtunut, mutta taas meillä on mahdollisuus on siihen. Oma päämääräni on aina ollut se. Täällä on aina mahdollisuus voittaa. Tietenkin muut asiat vaikuttavat, kun olen täältä kotoisin.

– Pakko se on myöntää, että aika iso IFK-sydän minulla kuitenkin on.

Palataan vielä jääkiekon syvimpään olemukseen eli maaleihin. Jos maalitahdit pysyvät samana, näyttäisi Åstenin maalisarake suurempaa lukemaa kuin joukkueen kultakypärällä Jori Lehterällä, jolla on maaleja kasassa tällä hetkellä kaksi. Syöttöjä hänelle sentään on kertynyt jo 27.

Lehterä kiteyttää joukkueen reaktion Åstenin maaliin.

– Kyllähän penkki räjähti. Siellä on muutenkin ollut hyvä meininki ja nyt kirsikkana kakun päälle tuollainen onnistuminen. Åsten on pidetty jätkä kaikkien keskuudessa ja ikoni tässä seurassa. Totta kai se on kaikille pelaajille kuin olisi itse tehnyt maalin.

» Lähetä palautetta toimitukselle