Gabriel Fontaine nautti ensimmäisistä Satakunnan derbyistään − "En tiennyt tästä asetelmasta tullessani Raumalle"

LIIGA / Haastattelu
Gabriel Fontaine teki maalin perjantaisessa ottelussa.
Kuva © Jenna Westerlund
Lukko voitti Ässät kahdesti viikonlopun aikana pelatuissa Satakunnan derbyissä. Raumalaisten kanadalaishyökkääjän Gabriel Fontainen mieleen tulivat junioriajan taistot.

Satakunnassa saatiin odottaa Liiga-kauden ensimmäisiä Lukon ja Ässien kohtaamisia tähän viikonloppuun, ja Lukko selvisi molemmista otteluista voittajina. Ässät sai vietyä pisteen lauantaina Raumalla pelatusta ottelusta, mutta Josh Kestnerin jatkoaikamaali toi Lukolle voiton myös toisesta kohtaamisesta.

− Se oli meiltä hyvä peli, mutta sitten teimme joitakin virheitä. Oli kuitenkin mielestäni ansaittua, että voitimme, hyökkääjä Gabriel Fontaine arvioi.

Fontaine saapui Lukkoon juuri kauden alettua. Lukko ja Ässät pelasivat kahdesti harjoituskaudella: ensin perinteisen ottelun Pitsiturnauksessa ja myöhemmin yhden täysimittaisen harjoitusottelun Porissa. Näissä peleissä hän ei tietenkään ollut mukana, vaan viikonlopun kohtaamiset olivat hänelle ensimmäisiä perinteisessä taisteluparissa.

− Näistä peleistä tulee mieleen pudotuspelit siinä mielessä, että pelaat jostain isommasta kuin pelkistä pisteistä sarjataulukossa, Fontaine myöntää.

Junioriuransa Satakunnassa pelanneille pelaajille taistelupari tulee tutuksi jo varhaisessa vaiheessa, ja myös muualta Suomesta joukkueisiin siirtyvillekin pelaajille asetelma on hyvin tiedossa ennen pelattujakin pelejä. Ulkomaalaispelaajille tilanne on kuitenkin toinen, ja sen Fontainekin myöntää.

− En tiennyt tästä asetelmasta siinä vaiheessa, kun tulin Raumalle. Nautin todella näistä peleistä. Uskon, että näissä peleissä vihaa automaattisesti toista seuraa.

− Valmennus ja kanssapelaajat kertoivat, että koska kyseessä ovat lähellä toisiaan olevat kaupungit ja historia on pitkä, kyseessä on merkittä taistelupari. Nyt kun olen pelannut tässä parissa, se toi mieleen junioriajoiltani samanlaisen asetelman, Fontaine toteaa.

QMJHL:ssä ja AHL:ssa omat taisteluparit

Fontaine viittaa QMJHL-kausiinsa, jolloin hyökkääjä edusti Rouyn-Noranda Huskiesia. Lähin vastustajaseura oli noin sadan kilometrin päässä pelannut Val-d'Or Foreurs.

− Niissä otteluissa molempien joukkueiden faneja matkusti paljon myös toisen joukkueen peleihin. Siinä mielessä siinä oli paljon samaa kun nyt näissä kahdessa pelissä, Fontaine muistelee.

Pohjois-Amerikan ammattilaisurallaan Fontaine edusti Hartford Wolf Packia neljällä sekä Colorado Eaglesia yhdellä kaudella. New York Rangersin farmijoukkueen Wolf Packin ajoista hän tuo esiin kaksi kovaa taisteluparia.

− Sanoisin, että Bridgeport Sound Tigersia vastaan oli kovinta, mikä johtui siitä että he olivat New York Islandersin farmijoukkue. Pelasimme ehkä 12 peliä heitä vastaan, kun kausi oli sellaiset 70 peliä. Me vihasimme heitä, ja Providence Bruinsia vastaan oli samanlaista menoa, sillä heitäkin vastaan oli paljon pelejä, Fontaine arvioi.

− On selvää, että kun pelaa usein jotain joukkuetta vastaan ja kun pelit ovat tiukkoja, vastustajista tulee vihollisia. Se on vain osa jääkiekkoa, hän myöntää.

Nyt, kun Fontainen ensikokemukset Satakunnan derbystä ovat takana, hän voi verrata kokemuksiaan verrattuna aikaisempiin läheisten vihollisten kohtaamisiin.

− Euroopassa fanit hurraavat, laulavat ja ovat enemmän innoissaan omista joukkueistaan. Nautin todella siitä. Junioreissakin kannustettiin omia, mutta ei se ollut mitään tähän verrattuna, Fontaine päätti.

» Lähetä palautetta toimitukselle