Frans Nielsenin ura tuli päätökseen − "On hämmästyttävää nähdä, kuinka pitkälle Tanskan kiekko on edennyt"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Frans Nielsen vastaanotti joukkuetoverien (kuvassa Morten Poulsen) halauksia pelin päätyttyä.
Kuva © Juuso Pellava - www.jpellava.fi
Tanskan hävittyä Slovakialle reilulla erolla jäällä nähtiin pelin päätyttyä tunteikkaita hetkiä. Koska Tanska jäi ulos pudotuspeleistä, maan kiekkoilun uranuurtajan Frans Nielsenin ura päättyi tiistaihin.

Maanantaisen hienon Kanada-voiton myötä Tanska lähti peliin tilanteessa, jossa sille riitti yksi piste puolivälieräpaikkaan. Jo alusta alkaen peli lähti kuitenkin kulkemaan kaksi päivää huilanneen Slovakian pillin mukaan, ja pelin päätyttyä lukemat taululla olivat 7−1.

Tanskalaiskiekkoilun legenda Frans Nielsen oli ilmoittanut jo aiemmin, että hänen peliuransa päättyy MM-kisojen jälkeen. Kun Tanska jäi Slovakian jalkoihin, putoaminen varmistui, eikä teoreettista mahdollisuutta kolmen joukkueen tasatilanteesta tarvinnut jäädä odottamaan.

− On suuri pettymys, sillä toivoimme tältä peliltä enemmän. Mutta ei epäselvyyttä siitä, että Slovakia oli parempi joukkue tällä kertaa ja he ansaitsivat voittaa.

MM-turnauksen voi päättää voittoon kolmella tavalla: saada kultaa, pronssia tai voittaa alkusarjan viimeinen peli tilanteessa, jossa pelien päättyminen olisi jo selvää. Näin olikin jo lähtökohtaisesti todennäköistä, että Nielsenin uran viimeinen peli tulisi olemaan tappiollinen.

Seurajoukkueessaan hän sen sijaan onnistui päättämään pelinsä DEL:n mestaruuteen.

− Jossain vaiheessa tappion piti kuitenkin tulla. Pelasimme hyvää kiekkoa turnauksessa ja voitimme turnauksessa ne joukkueet, jotka pitikin voittaa. Siihen päälle vielä voitto Kanadasta oli iso asia, Nielsen ajatteli.

Vaikka putoaminen tapahtui karvaalla tavalla, Nielsen näki asiassa positiivisenkin puolen.

− Se oli tunteikas hetki, ja ei ole huono asia, että Kanada oli viimeinen joukkue, jota olin voittamassa, konkarihyökkääjä ajatteli.

Nielsen pelasi ensimmäistä kertaa aikuisten arvokisoissa 18-vuotiaana vuonna 2002 Unkarissa. Silloin Tanska pelasi I divisioonassa ja onnistui nousemaan sarjatasoa ylemmäksi voittamalla oman lohkonsa.

Nielsenin MM-kisadebyytti ylimmällä tasolla tapahtui näin vuonna 2003. Tanska oli aiemmin esiintynyt ylimmällä tasolla vuonna 1949.

− En olisi voinut kuvitellakaan, että Tanska ei näiden vuosien aikana putoaisi kertaakaan ylimmältä tasolta. Se oli shokeeraavaa, että onnistuimme jo nousemaan, Nielsen viittaa 20 vuoden takaiseen turnaukseen, jossa taakse lähimpinä haastajina jäivät Unkari ja Norja.

− Muutamia tiukkoja tilanteita oli sarjapaikan puolesta ensimmäisinä vuosina, mutta viime vuosina Tanska on mielestäni osoittanut kuuluvansa ylimpään sarjaan, Nielsen sanoo.

Nielsen halasi Red Wings -aikojen joukkuetoveriaan Tomáš Tataria kättelyjonossa.
Kuva © Juuso Pellava - www.jpellava.fi

Vuoteen 2011 käytössä olleella turnausformaatilla Tanska kävi kolmesti putoamissarjassa ja nykyformaatilla Tanska on ollut lohkonsa viimeistä edellinen niin ikään kolme kertaa. Kahdesti Tanska on jopa kärsinyt tappion putoamisen kokeneelle joukkueelle, mutta vältti karun kohtalon kaatamalla 2012 Latvian ja 2015 Norjan.

Ylimmällä tasolla pysymisen lisäksi kotikisat olivat merkittävä asia Nielsenin maajoukkueuran aikana. Vuonna 2018 Tanska pelasi alkulohkopelinsä Nielsenin kotikaupungissa Herningissä.

− Se oli myös iso asia, ja sitä en unohda koskaan. Mahdollisuus pelata MM-kisoja kotikaupungissa ja pelasimme sielläkin hyvin, mutta jäimme niukasti ulos puolivälieristä. Mutta silti se on yksi isoimmista asioista urallani.

Nielsen teki NHL-debyyttinsä tammikuussa 2007 Carolina Hurricanesia vastaan. Hän oli silloin Tanskan historian ensimmäinen maailman kovimmassa kiekkoliigassa pelannut pelaaja, ja nyt uran päättyessä tanskalaisia on pelannut siellä 16, heistä yhdeksän yli sadan ottelun uran.

Kärkipaikkaa pitää juuri Nielsen 925 ottelulla. Lars Eller on 55 ottelua perässä, joten hän saattaa ottaa ykkössijan ensi kaudella.

Nielsenin uranuurtajan asemasta kertoo hyvin se, että 15 muusta tanskalaiskiekkoilijasta vain yksi ei ole koskaan pelannut hänen kanssaan. Kyseinen pelaaja on Vegas Golden Knightsissa tällä kaudella NHL-debyyttinsä tehnyt Jonas Røndbjerg.

− On hämmästyttävää nähdä, kuinka pitkälle Tanskan kiekko on edennyt. Toivottavasti tulemme saamaan lisää pelaajia sinne, mutta jo nyt maastamme on tullut Nikolaj Ehlersin, Frederik Andersenin ja Lars Ellerin kaltaisia kiekkoilijoita. Tanska on edelleen pieni kiekkomaa, mutta tällaisista pelaajista on syytä olla ylpeä.

Nielsen on siirtynyt kaukaloista eläkkeelle, mutta hänen tietotaidostaan riittää vielä hyötyä tanskalaiselle kiekkoilulle.

− Olen puhunut siitä jonkun verran, mutta nyt haluan mennä kotiin ja viettää aikaa perheeni kanssa. Mutta toivottavasti ajan myötä löydän roolin, jossa voin olla avuksi tuleville pelaajille.

» Lähetä palautetta toimitukselle