Forssassa 13 vuoden odotus on ohi − "Tavoitteenamme on vakiinnuttaa FPS:n Mestis-sarjapaikka"

MESTIS / Haastattelu
Timo Willman on nähnyt yhdeksän managerivuotensa aikana FPS:n nousut ja laskut.
Kuva © Samuli Huikuri
FPS:n manageri Timo Willman toivoo, että seura saisi junioritoimintansa nousuun ja sitä kautta paikallisia pelaajia edustusjoukkueeseen. FPS haluaa vaalia forssalaisuutta.

Forssan Palloseura palaa alkavalle kaudelle Mestikseen 13 vuoden tauon jälkeen. Seura sai Mestis-lisenssin vasta 18.5.2020, mutta manageri Timo Willman vakuuttaa, ettei lisenssin myöhäinen myöntämisajankohta ole vaikuttanut merkittävästi joukkueen rakentamiseen.

− Toki lähdimme vähän takamatkalta, mutta ei se ole millään tavalla haitannut. Olemme hankkineet pelaajia meidän resurssiemme rajoissa. Joukkue alkaa hahmottua, Willman kertoo.

− Oikeastaan hyökkäyspäähän vielä vähän tutkailemme vaihtoehtoja, ei mitään suurempaa. Etsimme mahdollisesti keskushyökkäjää ja laitahyökkääjää. Aika valmis joukkue on toistaiseksi.

Peliurallaan tulisieluisena liigapuolustajana tunnettu Willman on toiminut FPS:n managerina vuodesta 2011 alkaen. Hän nostaa FPS:n kokoonpanosta muutaman erityisen seuraamisen arvoisen pelaajan esiin.

− Voi sanoa, että hyökkääjistä kannattaa tarkkailla ainakin HPK:n junioreista tullutta Miska Ronkaista ja Janne Jokista. Puolustuspäässä Paavo Tyni pelasi viime kaudella Liigaakin. Samoin Joonas Uimonen on mielenkiintoinen nimi.

− Maalivahtiosastolla meillä on omat forssalaiset molarit (Petrus Lintonen ja Topi Salokangas). Katsotaan, miten kauden aikana heidän pelivastuunsa jakautuu. Se on hieno asia, että on paikallisia veskareita.

Petrus Lintonen vartioi forssalaisten maalia ensimmäistä harjoitusottelussa viime torstaina Kooveeta vastaan.
Kuva © Samuli Huikuri

Suomi-sarjan runkopelaajat edelleen mukana

FPS pelannut viimeksi Mestistä viimeksi kaudella 2006−2007, mutta se on perinteinen Mestis-seura. Manageri Timo Willmanin mukaan päätavoitteena on saada jälleen FPS:n Mestis-asema vakiinnutettua.

− Kyllä ensimmäinen tavoite on saada meidän rutiinimme Mestis-tasolle. Meillä onkin alusta alkaen elokuussa ollut melkein koko joukkue kaksi kertaa päivässä harjoittelemassa. Se on hyvä alku siihen päätavoitteeseen. Kun saadaan vielä laatu kohdalleen, niin kyllä se siitä etenee.

− Sarjasijoituksen suhteen kaikki haluavat pudotuspeleihin. Minulla ei ole Mestis-kokemusta managerina, joten on vaikea sanoa, olemmeko kärjessä vai pohjalla.

FPS ei ole unohtanut viime kauden Suomi-sarjajoukkueensa runkopelaajia. Paikallisuuden vaaliminen näkyy seuran pelaajapolitiikassa.

− Yritimme mahdollisimman hyvin palkita Suomi-sarjan nousujoukkueemme pelaajia. Heitä on tässä joukkueessa 13. Se on meille hieno ja iso haaste. He olivat siellä tähtipelaajia, ja on oma arvoitus, miten he onnistuvat Mestiksessä.

"Vaalimme forssalaisuutta."

− Vaalimme forssalaisuutta. Forssa on pieni paikkakunta, tosin ihan kaikkia joukkueen pelaajia ei voi valita Forssan alueelta. Mutta mahdollisimman paljon tietysti pyrimme saamaan oman kylän miehiä mukaan.

Kun FPS tippui Mestiksestä keväällä 2007, alkoivat omat juniorit hiljalleen karata muille paikkakunnille. Willman toivoo, että Mestis-sarjapaikka vahvistaisi myös FPS:n junioritoimintaa.

− 13 vuotta on pitkä aika. Ensimmäisenä Suomi-sarjakautena (2007−2008) oli täysin forssalainen kokoonpano. Pikku hiljaa FPS:n juniorien taso kärsi, kun edustusjoukkue oli tippunut Mestiksestä. Forssalaisten määrä tipahti kahteen kentälliseen Suomi-sarja-aikana.

− Nyt toivomme, että Mestis-nousu piristää koko kylää niin, että saamme junioritoiminnan nousuun ja saamme paikallisia pelaajia edustusjoukkueeseen.

Karri Forsbolm (vas.) siirtyi Forssaan TUTOsta, Paavo Tyni (oik.) Peliitoista.
Kuva © Samuli Huikuri

Yhteistyötä joukkueen päävalmentajan ja HPK:n kanssa

FPS:n päävalmentajana jatkaa Asko Rantanen, toinen FPS-legenda. Rantasella alkaa viides perättäinen kausi forssalaisten luotsina. Willmanin mukaan managerin ja päävalmentajan yhteistyö on erittäin sujuvaa.

− Meillä on hyvä yhteistyö. Minä hankin pelaajat ja kerron, että näillä pitää pärjätä ja Asko hoitaa pelaajat pelikuntoon, sanoo Willman ja naurahtaa.

− No, on meillä paljon tiiviimpi yhteistyö. Kyllä me käymme asioita läpi. Täytyy muistaa sekin, että oltiin viime kaudella molemmat vielä harrastelutasolla. Minulla on vieläkin myös toinen työpaikka, mutta nyt Rantanen pääsee ensimmäisestä kertaa täyspäiväisesti valmentamaan. Emme pysty päiväpalavereja pitämään. Aika selkeät sävelet on silti.

"Me autamme HPK:ta kehityksessä ja he auttavat meitä sparrauksen lisäksi hyvien pelaajien muodossa."

− Hieno juttu, että siinä päävalmentajana Asko Rantanen, joka forssalainen ja pitkäaikainen valmentaja. On helppo tehdä yhteistyötä, vaikka sarjataso vaihtuikin.

FPS solmi tälle kaudelle yhteistyösopimuksen HPK:n kanssa. Willman kehuu hämeenlinnalaisten kanssa alkanutta yhteistyötä.

− Yhteistyö on jo nyt toteutunut aika hyvin. HPK:sta varsinkin urheilujohtaja Mika Toivola sparraa minua. Vaihdamme ajatuksia ja kehitämme sellaista yhteistä polkua. Toki meillä on omat organisaatiot, tavoitteet ja pelaajat.

− Me autamme HPK:ta kehityksessä ja he auttavat meitä sparrauksen lisäksi hyvien pelaajien muodossa.

» Lähetä palautetta toimitukselle