Filip Riskan pitkä Liiga-ura päättyi tiistaina – "Tästä jää loppuelämäkseni hieno muisto"

LIIGA / Haastattelu
Filip Riska pääsi kiittämään yleisöä muistamisesta.
Jonne Virtasen lisäksi myös Filip Riska päätti tiistai-iltaan mittavan ja menestyksekkään pelaajauransa. Uran päätöskamppailu ei olisi paljon paremmin voinut mennä.

− Edelliset päivät ja varsinkin tänään oltu aika herkässä tilassa. Aika tyhjänlainen olo.

Näin totesi Filip Riska tiistai-iltana, uransa viimeisen ottelun juuri pelanneena.

− Se, miten yleisö otti vastaan: pystyimme vielä tarjoamaan hyvän ottelun hyvää joukkuetta vastaan ja sain olla ratkaisutilanteessa mukana. Tästä jää loppuelämäkseni hieno muisto, miten ammattilaisurani päättyi, kommentoi Riska iltaa kokonaisuudessaan.

Vaikka päätös oli tehty, olisi halua vielä ollut jatkaa lajissa. Realiteetit oli kuitenkin kohdattava.

− Välillä tuntui, että voisi vielä jatkaa, mutta sitten palasi aina siihen, että kroppani on loppuun vedetty. Haluan jonkinlaisen elämän vielä tämän uran jälkeenkin; että pystyn lasten kanssa menemään ja itsekin harrastamaan. Raja olisi tullut vastaan viimeistään ensi kaudella, Riska kertoo.

− Tähän päätökseen on nyt tultu, ja olen ainakin toistaiseksi sinut sen kanssa. Varmasti ensi syksyllä tulee hinkua olla mukana joukkueessa, mutta faktat ovat faktoja, summaa Riska.

Jatkamisen hinta olisi ollut Riskan mukaan liian kova − niin miehen itsensä kuin hänen läheistensä kannalta.

− Jääkiekko on antanut paljon, mutta on myös ottanut paljon. Kropalta, vuosista ja uhrauksia; ei ainoastaan itseltäni, vaan myös perheeltäni. Ehkä nyt on aika maksaa takaisin perheelle, Riska sanoo.

Ilmoitus uran loppumisesta tuli vain päiviä ennen runkosarjan viimeistä ottelua − ja vaivihkaa. Syyt olivat perustellut.

− En ole halunnut tehdä tästä mitään numeroa. On ollut erittäin vaikeaa tehdä se päätös ja puhua siitä. Se tuntuu niin lopulliselta. Vain läheisilleni puhuin asiasta, ja seurajohto oli tietoinen. Jossain vaiheessa sanottiin se sitten julki.

− En halunnut että siitä puhuttaisiin, koska se on ollut henkisesti vaikea asia.

Sport päätti kauden 2021−2022 voittoon Ilveksestä. Vaikka tilastojen valossa voitto ei tuonut kuuta taivaalta, merkitsi se Riskalle paljon.

− Ei ole tilastollisesti väliä tuliko voitto vai häviö, mutta minulle oli tosi tärkeää, että voitettiin. Sain päättää [urani] terveenä tämän porukan kanssa. Tällä rungolla oli viimeinen koitos, koska jotkut lopettavat, jotkut jäävät ja jotkut lähtevät muualle. Niin se menee, kertoo Riska.

Riska sai kunnian alustaa pikkuveli Erikin iskemän voittomaalin. Ennen osumaa Turo Asplund toimitti toisessa erässä jo kiekon maaliin, mutta osuma hylättiin pelikellon ehdittyä kulua loppuun. Näin Riskan veljekset vastasivat ottelun voittomaalista.

− Se tuntui tähtiin kirjoitetulta. Pompulla jalan kautta sain kiekon Erikille, ja tosi hyvän laukauksen sai aikaiseksi. Tosi hieno hetki, jonka sain jakaa hänen kanssaan, vanhempi Riska hymyili.

37−vuotiaan IFK Lepplax -kasvatin uralle mahtui lopulta 751 Liigan runkosarjaottelua, 122 pudotuspeliottelua, 117 Mestis−ottelua, 27 Suomi−sarjan ottelua sekä 12 ottelua Allsvenskanissa.

Liiga−otteluissa Riskalle kertyi runkosarjassa 69 maalia ja 160 tehopistettä, pudotuspeleissä yhdeksän maalia ja 25 tehopistettä, sekä ennen kaikkea kolme mestaruutta.

"Filip Riska on yksi meistä."

» Lähetä palautetta toimitukselle