FPS:n uusi päävalmentaja on todellinen jokerikortti: “CV:ni on aika lailla laatikon ulkopuolelta”

MESTIS / Haastattelu
FPS suuntaa kohti uuden kauden haasteita uusin opein.
Kuva © Tiia Mahkonen
Mestiksen FPS vetäisi todellisen jokerikortin pakastaan, kun se palkkasi Christer Nylundin uudeksi päävalmentajakseen. Pitkän pätkän Norjassa työskennellyt Nylund kertoo lähtevänsä innolla uusien haasteiden pariin.

Pietarsaarelaislähtöinen Christer Nylund nimitettiin FPS:n Mestis-joukkueen uudeksi päävalmentajaksi 12.4. Nylund on monelle suomalaiselle jääkiekkoihmisille melko tuntematon nimi ja mies myöntää itsekin olevansa melkoinen jokerikortti Mestis-kartalla.

− CV:ni ei todellakaan ole tavanomaisimmasta päästä, se on aika lailla laatikon ulkopuolelta. Todella innoissani olen, tämä on iso juttu minulle henkilökohtaisesti, Nylund naurahtaa.

Nylund pelasi aikanaan pelaajaurallaan Jeppiksen riveissä sekä II-divisioonaa että Suomi-sarjaa muutaman kauden ajan ennen kuin siirtyi valmentamaan samaa joukkuetta apuvalmentajana kahden kauden ajan.

Yhden välivuoden jälkeen Nylund jätti kotimaan pölyt taakseen ja suuntasi länteen. Siellä vierähtikin pidempi pätkä.

− Olen ollut 12 vuotta Norjassa ja tehnyt juniorikiekon parissa töitä. Sen lisäksi olen ollut nuorten maajoukkueidenkin mukana ja olen tällä hetkellä vieläkin U20-maajoukkueen päävalmentajana.

Nylund ehti olla Norjan-vuosiensa aikana monessa mukana. Hän valmensi ensin Frisk Askerin kakkosjoukkuetta Norjan 1. divisjonissa yhden kauden ajan ja siirtyi sen jälkeen valmentamaan seuran U18-, U20-, ja U21-joukkueita seitsemän kauden ajaksi. Frisk Askerin jälkeen vuorossa oli neljä kautta Stavanger Oilersin organisaatiossa U20- ja U21-joukkueiden ruorissa.

Nylund on valmentanut myös viisi kautta Norjan miesten U18-maajoukkuetta ja ryhtyi täksi kaudeksi U20-maajoukkueen päävalmentajaksi, kuten mainitsikin aiemmin.

Miten Norjasta päädyttiin Forssaan?

FPS:lla oli jo hyvissä ajoin viime kaudella tiedossa, että päävalmentaja Asko Rantanen ei jatka enää kauden päätyttyä päävalmentajana. Nylund kertoo, että seuran henkilöstöstä löytyi hänelle yksi entuudestaan tuttu nimi jo ennen kuin koko hakuprosessista oli kuultu sanaakaan.

− FPS:n urheilutoimenjohtajan Mikko Ahon kanssa olen tehnyt yhteistyötä aikaisemmin. Olemme tunteneet noin 5-6 vuotta, ehkä enemmänkin. Mikkohan teki agentin töitä aikaisemmin, niin sitä kautta olemme tehneet myös yhteistyötä.

Nylund haki avoimeksi tullutta päävalmentajan paikkaa ja tuli valituksi. Miehen mukaan valintaprosessi oli kuulemma pitkä.

− Minulle kerrottiin, että FPS:lla oli monta vaihtoehtoa ja he päätyivät minuun. Aika pitkä prosessi se oli. FPS:han tiesi aika ajoissa, että päävalmentaja Rantanen jää pois, niin siksi hakuprosessikin alkoi aika ajoissa.

Hyppy täysin uuteen

Kuten aiemmin todettiin, Nylundilla ei ole ennestään minkäänlaista kokemusta Mestiksestä sen enempää pelaajana kuin valmentajanakaan. Mies toteaakin, että edessä on rutka annos uutta.

− Tämä on hyppy ihan uuteen. Tiedän, että tämä on tähän asti kovin pestini ja siinä mielessä on paljon hommia oppia suomalaisesta jääkiekosta.

− Olenhan minä seurannut, miten Suomessa ja Mestiksessä pelataan, mutta onhan tämä erilaista kuin mitä esimerkiksi Norjassa on. Kyllä se vain näin menee, mies toteaa.

Kuten todettiin aiemmin, Nylund on valmentanut viimeiset 11 kautta vain juniorijoukkueita. Hän myöntää suoraan, että aikuisten pariin palaamisessa on omat haasteensa. Toimintaympäristö ja vaatimustaso ovat aivan erilaisia.

− Aikuisten pelaajien valmentaminen on aivan eri juttu kuin junioreiden. Tämä on ammattiurheilua ja siinä vaatimustaso on paljon korkeampi.

− Totta kai esimerkiksi kun olet Norjassa valmentaja, olet suomalainen ja teet junioreiden kanssa töitä, niin siellä ei ehkä ole niin paljoa mielipiteitä. Pelaajilta ei tule niin paljoa mielipiteitä, vaan he tekevät sen, mitä heille kerrotaan. Täällä on sitten vähän erilaista, Nylund taustoittaa eroja.

Nylund ei lähde heilumaan kukkona tunkiolla. Hän tiedostaa, että tottumista ja työstämistä riittää vielä puolin ja toisin.

− Olen totta kai tullut nöyrällä mielellä tänne tekemään töitä ja ymmärrän sen, että emme voi pelata samalla tavalla kuin esimerkiksi ollaan pelattu Norjan juniorisarjoissa. Siellä on vähän erilaista peliä, vaikka nyt ollaan voitettukin mestaruuksia ja muuta sellaista. Kyllä Mestis on jotain ihan muuta, tämä on paljon taktisempaa peliä.

Ruotsi, norja, englanti, suomi?

Nylund on kotoisin länsirannikolta kaksikielisestä Pietarsaaresta ja kertookin, että kieliasiat ovat nostaneet päätään pinnalle uuden pestin myötä.

− Äidinkieleni on ruotsi ja tuntuu tällä hetkellä, että suomen kieli on ehkä neljänneksi vahvin kieleni, mies naurahtaa.

Vaikka Nylund puhuukin todella sujuvaa suomea, ovat kaksitoista Norjassa vietettyä kautta jättäneet oman jälkensä myös työkieleen. Nylundin mukaan kielihaasteet tuovat omat mutkansa arkeen.

− Tämä on minulle haaste ja myös pelaajille. Esimerkiksi harjoitukset ja palaverit vedetään englannin kielellä täällä Forssassa, enkä tiedä, onko sitä aiemmin tehtykään.

− On tämä pelaajillekin vähän erilaista ja vähän outoa. Mielestäni olemme päässeet ihan hyvin ajan tasalle.

Aiheesta ei ole otettu turhaa stressiä, vaan joukkueessa ollaan luotettu yhteisen halun ja tahtotilan auttavan kaikkien esteiden yli, myös kielimielessä. Nylund toteaakin, että aina löytyy keino tulla ymmärretyksi ja saada viestit läpi puolin ja toisin.

− Aina löytyy keino ymmärtää toisiamme ja olemme puhuneet pelaajien kanssa, että sillä tavalla ei ole väliä, millä kielellä mennään, pääasia on, että ymmärrämme toisiamme. Se on se ykkösjuttu.

− Varmasti tässä kestää vähän aikaa. Onhan se pelaajillekin vaikea välillä sanoa, että en minä oikein ymmärrä tuota englannin kieltä esimerkiksi. Sitten puhutaan suomea ja ruotsalaisten kanssa puhutaan ruotsia. Kyllä se niin on, että aina löytyy tapa saada asiat ymmärretyksi.

Kohti uutta nousua

FPS:n viime kausi meni täysin penkin alle. Joukkue sijoittui runkosarjassa 13. sijalle ja joutui karsimaan sarjapaikastaan Suomi-sarjan JHT:a vastaan. Sarjapaikka saatiin säilytettyä otteluvoitoin 4−2, mutta Forssassa ei haluta muistella enää menneitä.

− Viime kausi meni melkein penkin alle täällä ja sillä tavalla ei ole kovia odotuksia muuta kuin se, että teemme uutta täällä.

Nylund viittaa kintaalla ennakkoarvioille, joissa FPS:aa povataan jälleen sarjataulukon hännille.

− Vaikka kaikki niinsanotut asiantuntijat ovat laittaneet meidät viimeiseksi sarjassa, emme ota siitä mitään paineita. Aina löytyy keinot voittaa pelit, mutta silloin pitää pelata hyvin. Jos pelaat hyvin ja vastustaja pelaa paremmin, luultavasti häviät.

− Kun katsoo vaikka Kiekko-Espoota tai Jokereita, niin onhan siellä paljon isompi budjetti ja pelaajat ovat pelanneet Liigaa ja Mestistä, niin onhan siinä sillä tavalla erilaiset lähtökohdat. Aina kuitenkin löytyy ne keinot voittaa pelit, Nylund painottaa.

Nylund uskoo, että FPS:lla on paikka yllättää monet. Uudet valmentajat ja pelaajat tuovat yllätyksiä myös vastustajille.

− Meillä on selvä ajatus, että nyt lähdetään tekemään uutta Forssaan ja se tarkoittaa sitä, että pelaajatkin vaihtuvat aika lailla. Viime kaudesta jäi neljä pelaajaa.

− Se, että vastustajat eivät oikein tiedä, mitä on tulossa, voi olla hyväkin asia meille. Siinä on juuri se yllätysmahdollisuus.

Nylundin mukaan viime kausi ei anna täysin todellista kuvaa joukkueen laadusta. Mukana oli myös runsaasti huonoa tuuria ja epäonnisia käänteitä.

− Aloin katsoa FPS:n pelejä silloin, kun olin tehnyt sopimuksen. En muista tarkalleen, kuinka monta peliä he hävisivät yhdellä tai kahdella maalilla, mutta aika monta kuitenkin. Niistä peleistä ei sitten saatu pisteitä.

− Onhan se vaikeata sitten, kun tulee tuollainen 7-8:n ottelun tappioputki, siitä on varmasti vaikea lähteä muuttamaan.

Nylund uskoo, että pitkä ja säntillinen työnteko tuo palkinnon FPS:lle.

− Tiedän, että tämä on pitkä prosessi ja teemme joka päivä töitä, että pääsisimme eteenpäin. Minulla on sellainen fiilis, että kun saamme puolustuspelimme toimimaan, niin meillä on aika hyviä kiekollisia pelaajia ja uskon, että pystymme yllättämään aika monen joukkueen, Nylund vakuuttaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle