FPS:n Asko Rantanen: “Halutaan olla vittumainen vastustaja”

MESTIS / Haastattelu
Anssi Rantanen kuuntelemassa tarkalla korvalla velimies Askon messua.
Kuva © Jarno Hietanen
Mestikseen viime kaudeksi palannut Forssan Palloseura lähtee nyt sarjaan viime syksyä paremmista asetelmista. Kovia vahvistuksia hyökkäyspäähänsä haalinut joukkue jatkaa tutun päävalmentaja Asko Rantasen alaisuudessa.

Viime kaudeksi Mestikseen pitkän poissaolonsa jälkeen noussut Forssan Palloseura on harjoituskaudella jatkanut viime talvella alkanutta hyvää pohjatyötä. Suomen Cupin peleissä forssalaiset ylsivät puolivälieriin, jossa putoaminen tuli viime kauden mestari Ketterää vastaan.

– On saatu paljon hyviä pelejä alle. Etenkin cupin pelit alkoivat hyvin. Tasaiset väännöt oli Ketterää vastaan, FPS:n päävalmentaja Asko Rantanen kommentoi.

Forssassa pelattiin 30 vuotta Mestis-ja ykkösdivisioonaa, kunnes kevään 2007 päätteeksi FPS putosi Suomi-sarjaan. Nousu takaisin Mestikseen tapahtui keväällä 2020, kun 14 joukkueen sarjaksi laajentuneeseen Mestikseen nostettiin Suomi-sarjasta kaksi joukkuetta.

Viime kauden alku oli pitkälti Suomi-sarjarungon varaan rakennetulla joukkueella vaikea, ja väliin tullut koronatauko sattui FPS:n kannalta hyvään saumaan. Keväällä FPS oli yksi Mestiksen kuumimmista joukkueista, mutta pudotuspelipaikka jäi harmillisen lähelle forssalaisten menetettyä runkosarjan viimeisessä pelissä neljän maalin johtonsa Kooveeta vastaan.

– Harjoiteltiin välitauko hyvin. Dumpattiin asiat kuntoon. Pelattiin hyvin ja nähtiin, että pärjätään tässä sarjassa. Pelattiin kevät hyvin, mutta luu jäi lopulta viimeisessä pelissä käteen. Tarina jäi tavallaan kesken.

Rantasen joukkue pelaa tuttua duunarikiekkoa, jossa yhteistyöjääkiekon merkitys korostuu tavallista enemmän. Hauskoja hetkiä vastustajille ei ole luvassa.

– Meillä on vahva usko omaan tekemiseen ja yhteistyöjääkiekkoon. Vahvuudet tulee esiin yhtenäisyyden kautta. Viime kaudella oltiin varmasti vittumainen vastustaja ja sitä aiotaan olla jatkossakin. Sellainen identiteetti on vahva.

Kesän aikana FPS vahvisti rivejään kahdella Liiga-hyökkääjällä, kun HPK:n Mikko Lahtela ja Pelicansin Otto Nieminen siirsivät pelitamineensa Forssaan. Kumpikin hyökkääjä olisi iso hankinta mille tahansa Mestis-joukkueelle.

– Kyllä ihan ykkösmiehiä. Hyökkäykseen isoja vahvistuksia meille. Pelillisiä ja myös henkisen puolen johtajia tuolla jäällä.

Takalinjoilla hyvin onnistunut Paavo Tyni tulee olemaan jälleen tärkeässä roolissa. Viime kaudella Tyni pääsi kokeilemaan Liigaa HPK:ssa kuuden pelin verran. Hattulalainen on tehnyt kovaa työtä valmennuksen alaisuudessa ottaakseen harppauksen eteenpäin urallaan.

– Tyni on etenkin vahva ylivoimapelaaja. Halu mennä eteenpäin on kova. Varmaan siitä jatketaan mihin hänen kanssaan viime kaudella jäätiin.

Rantanen pelasi FPS:n vihreissä lähes koko pelaajauransa, jonka jälkeen hän on jatkanut valmentajauraansa samassa seurassa, joten päätös jatkamisesta tutuissa ympyröissä oli jälleen helppo.

– Ei siinä sen suurempia puntarointeja. Sillä lailla ajattelin, että työ on tavallaan kesken, kun viime kausi oli vähän vajaa kuitenkin. Vaikka pitkään Suomi-sarjassa on tullut mukana oltua, niin Mestis on eri juttu. Se Suomi-sarja on vähän oma maailmansa Mestikseen verrattuna. Tämä on ollut kuin uusi lähtö itselläkin.

Forssassa aiotaan jatkaa hyväksi todettua yhteistyötä HPK:n kanssa. Viime kaudella pelaajaliikennettä oli molempiin suuntiin. Yhteistyön odotetaan pysyvän entisenlaisena.

– Sama kuin viime kaudella. Varmaan sieltä pakki ja pari hyökkääjää ehkä tulossa.

Mestiksen sarjasysteemiä rukattiin keväällä isolla kädellä. Sarjasta putoaa kylmästi kaksi joukkuetta suoraan pois, kun kevään karsintasarjaan päätyy Mestiksen neljä viimeistä ja Suomi-sarjan kaksi parasta joukkuetta. Raaka sarjasysteemi askarruttaa valmentajaa.

– Karsinnat palaa ja pari joukkuetta putoaa suoraan. Onko se sitten oikein tämän vallitsevan tilanteen jälkimainingeissa. Kova ja raakamainen. Panokset on kovat. Joka joukkue on kovia satsauksia tehnyt. Kovia siirtojakin tehdään varmasti vielä kauden mittaan. Mikä sitten on järkevää toimintaa, sitä voidaan analysoida sitten kauden jälkeen.

FPS:n nousu takaisin Mestikseen on ollut Forssassa merkityksellinen asia. Pitkät perinteet näkyy seuran toimintakulttuurissa.

– Pitkään oltiin pois. Tuo tämä Mestiksessä mukana olo uskoa koko hommaan. Forssassa on pitkät perinteet ja nyt kun palattu parrasvaloihin niin se tavallaan näkyy seuran vaatimustasossa ja tapana toimia täällä. Pienelle seuralle tämä on iso haaste, mutta tehdään kaikki niin hyvin kuin osataan ja näytetään, että pienessäkin seurassa voi olla ihan hyvää tekemistä.

Pelillinen tavoite lyödään joukkueessa lukkoon kaudenavausviikolla.

– Selkeä homma, että pudotuspelipaikkaa lähdetään hakemaan.

FPS aloittaa pelit Mestiksen runkosarjassa ensi perjantaina TUTO:n vieraana.

» Lähetä palautetta toimitukselle