Eronen pettyi Jokerien henkisen selkärangan katkeamiseen – "Ei saisi yksi maali masentaa noin paljon"

KHL / Haastattelu
Erosen vahtivuorolla TsSKA ei tänään päässyt iskemään, vaikka Jokerit muuten jäikin pahasti jyrän alle.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Nopea takaiskumaali ja hyvän pelin jälkeinen ulospuhallus Jokerien puolelta. Siinä olivat puolustaja Teemu Erosen mielestä keskeiset tekijät, miksi TsSKA oli niin selkeästi Jokereita parempi illan ottelussa.

Moskovan TsSKA aiheutti Jokereille jo kauden kuudennen tappion yhdeksään otteluun, kun moskovalaiset olivat parempia Helsingin keskiviikko-illassa maalein 1-5.

Puolustaja Teemu Eronen ei säästellyt sanojaan ruotiessaan omaa ja joukkueensa esitystä, vaikka mies olikin Alex Grantin ohella ainoa jokeripuolustaja, joka ei ollut jäällä yhdenkään TsSKA:n takaiskumaalin aikana.

- Tällaista tämä meidän pelaaminen on nyt ollut. Liian helposti annoimme vastustajalle maalin, mutta vaikka annoimme, niin silti olisi pitänyt pystyä pelaamaan paremmin sen jälkeen eikä masentua siitä niin suuresti, mies analysoi.

Erosen mukaan Jokerit hävisi ottelun käytännössä jo heikkoon avauserään, jossa se joutui kahden maalin takamatkalla. Vaikka Steve Moses toi toisen erän alussa Jokerit maalin päähän, jäi osuma laihaksi lohduksi isännille.

- Takaa-ajo on aina todella hankalaa tällaisia TsSKA:n tapaisia joukkueita vastaan, jotka puolustavat erinomaisesti, Eronen tuumaa.

Helsinkiläisten kausi on ollut melkoista vuoristorataa kun otteet vaihtelevat niin pelien välillä ja jopa yksittäisen ottelun sisällä. Mitään oikoteitä menestykseen Erosella ei ole tarjota, mutta selkeä resepti kuitenkin.

"Ei tämä voi mennä näin, että pelaamme yhden hyvän pelin ja sitten tulee tällainen ulospuhallus"

- Treeneistä sen pitää lähteä, että sinne tullaan nälkäisenä luistelemaan ja tekemään töitä. Meidän pitäisi tehdä sitä enemmän, niin ehkä saisimme sen näkymään täällä peleissäkin, että olemme valmiita.

- Ei tämä voi mennä näin, että pelaamme yhden hyvän pelin ja sitten tulee tällainen ulospuhallus, mies linjaa suorasanaisesti.

Jokerit palaa kaukaloon seuraavan kerran lauantaina Avtomobilist Jekaterinburgia vastaan. Kysyttäessä Eroselta, mikä on se tärkein yksittäinen tekijä, minkä Jokerien pelissä on muututtava seuraavaan otteluun mentäessä, vastaus on selkeä.

- Tarvitaan voitto, mies toteaa ykskantaan.

Omien kasvattien trio puolustuksessa

Erosesta tuli kesällä kolmas jokeripaitaan sen KHL-taipaleella palannut seuran oma kasvatti, kun mies allekirjoitti kahden vuoden sopimuksen Jokerien kanssa.

Trion täydentävät jo viime kaudella paluun Helsinkiin tehneet joukkueen nykyinen varakapteeni Sami Lepistö sekä Tommi Kivistö.

Viisi kautta muissa ympäristöissä kiekkoillut Eronen kertoo, että paljon on ehtinyt muuttua organisaatiossa hänen poissaollessaan.

- Joitain tuttuja naamoja täällä on edelleen, mutta paljon on tullut muutoksia. Eli siten voisi sanoa, että erilainen seura on kyseessä kuin se josta lähdin, mies pohtii.

Vaikka kesällä Erosen kohdalla vaihtui työnantajan lisäksi myös pelattava sarja, ei vaihdos ole vaatinut mieheltä merkittäviä kaukalon ulkopuolisia järjestelyitä. Eronen nimittäin vietti kolme edellistä kautta toisessa helsinkiläisseurassa, HIFK:ssa, joten esimerkiksi työmatka muuttui vain noin kilometrillä.

Eronen oli yksi Jokerien avainpelaajista seuran Liiga-taipaleen viimeisillä kausilla.
Kuva © Antti Romsi - http://www.romsi.net

Viime kevät oli ensimmäinen, jolloin Jokerit oli todella oman kasvattinsa kintereillä. Eronen ei kuitenkaan myönnä, että hänen aikaisempi taustansa jokeripaidassa olisi ollut ratkaiseva tekijä siirron kannalta.

- Näihin [siirtoihin] vaikuttaa aina todella moni tekijä. Olin jo ollut kaksi vuotta Venäjällä, niin nyt halusin nähdä mitä KHL on suomalaisen joukkueen silmin. Lisäksi koko ajan haluaisin mennä eteenpäin uralla ja kilpailla sekä kehittyä, mies summaa syitä paluulleen Jokereihin.

Mistään untuvikosta KHL-tasolla ei Erosen kohdalla tosiaan puhuta, vaikka edelliset kaudet mieheltä kuluivatkin kotimaisen Liigan puolella.

Eronen nimittäin aikanaan kaudelle 2014-15 lähti Jokereista nimenomaan KHL:ään, jossa kahden kauden aikana hän ehti edustaa Neftehimik Nizhnekamskia sekä Vitjaz Podolskia keräten vyölleen yhteensä 95 KHL-ottelua.

Jokerit venäläisten silmissä yksi kärkijoukkueista

Vaikka Eronen Jokereihin palatessaan olikin siis jo lyönyt läpi myös KHL-tasolla, ei hyppäys kotimaan Liigasta Euroopan kenties kovimpaan kiekkoliigaan ole koskaan yksinkertainen.

Erosen mielestä tasoero korostuu ennen kaikkea puolustajien kohdalla, kun KHL:ssä on Liigaa enemmän kookkaita hyökkääjiä, jotka ovat samalla äärimmäisen taitavia.

- Vauhti tai tempo ei välttämättä ole merkittävin tekijä näiden sarjojen välillä, vaan usein erot korostuvat kaksinkamppailuissa, kun vastassa on Liigaa enemmän isoja ja fyysisiä pelaajia. Lisäksi luonnollisesti yksilötaito on tekijä, jota KHL:ssä on huomattavasti enemmän, hän tuumaa.

Vaikka Jokerit on jo kuluvan kauden aikana kohdannut sarjan todellisia jättiläisseuroja, kuten vaikka Pietarin SKA:n sekä Ak Bars Kazanin, ei Eronen pysty vielä nimeämään joukkuetta tai pelaajaa, jota vastaan olisi erityisen hankala pelata.

"Venäjällä todella suuresti arvostetaan suomalaisia ja suomalaisosaamista"

- Kyllähän sen totta kai huomaa esimerkiksi irtokiekkotilanteissa, jos vastassa on esimerkiksi TsSKA kuten tänään. Niihin tilanteisiin vastustaja tulee näissä kärkipeleissä huomattavasti kovempaa, vaikka vauhdissa ei muuten olisikaan merkittävää eroa joukkueiden välillä, Eronen toteaa.

Eronen kuuluu myös siihen kohtalaisen harvalukuiseen joukkoon suomalaispelaajia, jotka ovat ehtineet pelata KHL:ssä niin Jokereita vastaan kuin nyt sen väreissä.

Mies tietääkin kertoa, että Jokereilla on erityinen asema KHL:n joukkueiden keskuudessa myös Venäjällä.

- Ensimmäinen kauteni KHL:ssä oli myös Jokerien ensimmäinen kausi, joten silloin ei ollut ehtinyt kehittyä mitään erityistä suhtautumista Jokereihin vielä.

- Näin myöhemmin voin kuitenkin sanoa, että Venäjällä todella suuresti arvostetaan suomalaisia ja suomalaisosaamista ja Jokereita pidetään siellä yhtenä aivan sarjan kärkijoukkueista.

Erosen puheille saatiin vahvistus hetkeä myöhemmin täysin toisessa yhteydessä, kun TsSKA:n valmentaja Igor Nikitin nimesi pelin jälkeisessä lehdistötilaisuudessa – ehkä vieraskoreuttaan – Jokerit yhdessä Pietarin SKA:n kanssa TsSKA:n kovimmiksi vastustajaksi sarjan läntisessä konferenssissa Jokerien heikosta alkukaudesta huolimatta.

Nähtäväksi jää antavatko Lauri Marjamäen suojatit muun muassa Erosen johdolla Nikitinin ja muiden venäläisten odotuksille katetta ja onnistuuko Jokerit nousemaan takaisin sarjan kärkiseurojen joukkoon.

» Lähetä palautetta toimitukselle