Ensimmäistä Karjala-turnausta odottava Nättinen: "Venäjä tarjonnut positiivisia yllätyksiä"

MAAJOUKKUE, KHL / Haastattelu
Joonas Nättinen valittiin ensimmäisen kerran kotiturnaukseen.
Kuva © Saimi Airaksinen
Kun Karjala-turnaus kerää usein kovimpia eurooppalaisissa sarjoissa pelaavia suomalaisia yhteen, monet pelaajat ovat jo tuttuja aikaisemmista arvoturnauksista. On kuitenkin poikkeuksia, ja tulokkaiden lisäksi tähän ryhmään kuuluu Neftehimik Nižnekamskissa pelaava Joonas Nättinen.

Joonas Nättinen siirtyi kolmen JYPissä vietetyn kauden jälkeen KHL-jäille. Vaikka monelle Venäjä herättää ennakkoluuloja ainakin pienempien kaupunkien osalta, Nättinen on ollut tyytyväinen kokemaansa.

− Yllättävän hyvältä tuntuu. Tosi paljon positiivisia yllätyksiä ovat sekä KHL, Venäjä että kaupunki tarjonneet.

Aivan sokkona hän ei Nižnekamskiin matkustanut

− Jonkun verran olin jutellut sellaisten pelaajien kanssa, jotka siellä olivat pelanneet, joten minulla oli ensivaikutelma, mitä odottaa kaupungin suhteen. Ihmiset ovat ystävällisiä ja ympäristö on turvallinen.

Nättinen pelaa joukkueessa suomalaisketjussa, johon kuuluvat myös Mikael Ruohomaa sekä Juuso Puustinen, joka oli Nättisen joukkuetoverina jo viime kaudella Jyväskylässä.

− Hyvä ketju on ollut pelata, ja olemme tasaisesti suorittaneet hyvin. Meitä kohtaan on ollut isot odotukset, ja mielestäni olemme pystyneet vastaamaan niihin.

Nättistä ei ole tunnettu urallaan pistenikkarina, vaan enemmän hyvänä kahden suunnan keskushyökkääjänä. Viime kauden viides sija onkin hänen paras joukkueen sisäisessä pistepörssissä aikuisten tasolla.

− En tiedä tarkasti, mitä he minusta tiesivät, mutta joka tapauksessa seura halusi minua kovasti sinne, ja oltiin jo aikaisemmin juteltu.

Suomalaiset pelaavat Neftehimikissä samassa ketjussa.
Kuva © Saimi Airaksinen

− Kun katsoo, millaisen ketjun joukkue Suomesta hankki, niin uskon että siellä oltiin mietty roolituksia sopivasti.

Kuten sopii olettaa, muiden suomalaisten osuuden Nättinen kokee positiivisena.

− Helpottihan se. Oli huojentavaa tietää silloin, että Suomesta siirtyy Neftehimikiin muitakin pelaajia. Kaikilla on ensimmäinen KHL-kausi, joten päästiin yhdessä niihin ensimmäisiin fiiliksiin.

Nättinen on kiertänyt suuren osan kovimpia sarjoja. NHL:ssä saldoksi kertyi vain yksi ottelu, mutta muuten tutuksi on tullut kotimaisen Liigan lisäksi myös Ruotsin SHL, jossa hän pelasi kauden 2014-15.

− Jokainen sarja on erilainen. Asiat jääkiekon ympärillä hoidetaan eri tavalla, mutta olen pitänyt paljon KHL-kiekosta. Siellä pelataan raikasta lätkää ja peli-ilo näkyy jäällä.

Nättisen edustama Neftehimik on tällä hetkellä itäisen konferenssin kahdeksantena eli viimeisellä pudotuspelipaikalla. Se ei kuitenkaan ole se, mitä joukkueessa tavoitellaan.

− Kova taistelu käydään pudotuspelipaikasta loppuun asti. Seuralla on tavoite päästä pudotuspelien toiselle kierrokselle.

Sijoituksen parantaminen onkin intressissä, sillä nykyisellä sijoituksella vastaan tulisi alkukauden paras joukkue Avtomobilist Jekaterinburg.

− Olisi melkoinen mörkö, jos Avtomobilist tulisi ensimmäisellä kierroksella vastaan. Mennään kuitenkin viikko kerrallaan, ja yritetään varmistaa meidän pudotuspelipaikka ensin.

Millaisena Nättinen näkee sitten mahdollisuudet maajoukkuessa muihinkin turnauksiin kuin ainoastaan kotimaassa pelattaviin peleihin?

− Ensimmäinen Karjala-turnaus itselleni on edessä. Unelmapaikkahan tämä on suomalaiselle kiekkoilijalle päästä pelaamaan. Mennään maajoukkuekautta yksi turnaus kerrallaan, ja katsotaan sitten eteenpäin.

» Lähetä palautetta toimitukselle