Ensimmäiset suomalaiskiekkoilijoiden koronatartunnat julki – Saivat taudin Valko-Venäjällä

Muut Sarjat / Haastattelu
Valtteri Hietanen on selvinnyt koronasta vähillä oireilla.
Kuva © Saimi Airaksinen
Valtteri Hietanen on ensimmäinen suomalainen huippujääkiekkoilija, joka kertoo julkisuuteen koronavirustartunnastaan.

Valko-Venäjällä Neman Grodnossa viime kauden pelanneella puolustajalla Valtteri Hietasella on todettu koronatartunta. Hän kertoo asiasta Jatkoajalle. Hänen lisäkseen Ekstraligassa Grodnoa edustivat suomalaisista Joonas Hurri, Sami Jekunen ja Timo Hiltunen. Hietanen kertoo, että hänen lisäkseen kahdella muulla heidän nelikostaan on todettu koronatartunta. Nimiä hän ei kerro, koska kyse on toisten terveystiedoista.

– Palasimme Valko-Venäjältä Suomeen huhtikuun 13. päivä. Meidät kolme testattiin Helsinki-Vantaalla maahantulon yhteydessä ja myöhemmin selvisi, että jokaisella oli korona. Yhtä meistä ei testattu, mutta onhan se tartunta hänellekin aika todennäköinen, koska olimme olleet tiiviisti samassa porukassa, Hietanen kertaa.

Kaikki neljä täyttivät maahantulon yhteydessä lyhyen selvityksen terveydentilastaan ja kolme testattiin flunssaoireiden vuoksi. Hietasen mukaan kenellekään neljästä ei ole aiheutunut kovin huomattavia oireita.

– Muutkin ovat kertoneet, että ei ole ollut oireita Suomessa. Itselläni oli Suomeen paluutamme edeltäneellä viikolla flunssaoireita ja päänsärkyä, mutta ei kuumetta. Oli kyllä yllätys, kun selvisi, että korona oli iskenyt. Mutta onneksi olemme selvinneet hyvin vähällä.

Hietanen on nyt kotikaranteenissa, joka päättyy ensi maanantaina illalla.

Valko-Venäjän koronapolitiikka on ollut Suomessa esillä, koska maa eroaa politiikaltaan selkeästi koko muusta Euroopasta ja siellä muun muassa pelattiin miesten jääkiekon pääsarja Ekstraliga normaalisti loppuun, vaikka esimerkiksi Suomessa koronakriisi oli jo meneillään. Valko-Venäjän presidentti Aleksandr Lukashenko on suhtautunut koronaan hyvin yliolkaisesti. "Ei täällä ole viruksia. Vai näetkö niitä täällä lentelemässä?" hän kyseli maaliskuun lopussa televisiohaastattelussa jääkiekkotapahtuman yhteydessä.

– Siellä suhtauduttiin hyvin eritavalla kuin monessa muussa maassa. Siitä voi olla montaa mieltä, onko se ollut hyvä ratkaisu, Hietanen asettelee.

– Omat tunnelmani olivat ristiriitaiset ja oudot. Suomessa ja muualla alkoivat urheilu ja paikat ja rajat mennä kiinni, ja meillä kausi vain eteni. Totta kai mietin siinä omaa ja muiden terveyttä. Varmasti sielläkin oli korona jo liikkeellä, kun meillä vielä pelit jatkuivat.

Kausi oli Hietaselle ensimmäinen ulkomailla. Pelaaminen päättyi hänen osaltaan alaraajavammaan helmikuussa.

– Odotukset eivät olleet kovin suuret ennalta. Sarjan taso yllätti myönteisesti, vaikka kärki onkin siellä kapea. Kaupungissa viihdyin yllättävän hyvin. Loukkaantuminen hieman muutti korona-aikaakin osaltani siellä, sillä katsomossa istuessa pystyi välttämään lähikontakteja. Toisin kuin kentällä pelatessa. Totta kai tämä korona vaikuttaa koko mielipiteeseeni Valko-Venäjästä, Hietanen toteaa.

Nyttemmin Hietanen on tervehtynyt vammastaan. Hän on JYPin kasvatti ja pelannut Liigaa 329 ottelua kasvattajaseurassaan sekä Jukureissa.

Suomalaisten koronatartunnoista kertoi ensimmäisenä venäläinen uutismedia Allhockey.ru.

Muokattu 23.4.2020 kello 0.17: Lisätty lause Hietasen urahistoriasta.

» Lähetä palautetta toimitukselle