Ensimmäisen liigaottelunsa sentterinä pelannut Aatu Jämsen onnistui maalinteossa

LIIGA / Haastattelu
Aatu Jämsen teki lauantaina kauden kuudennen maalinsa.
Pelicans voitti HIFK:n kotonaan 5–3-lukemin. Yksi illan tyylikkäimmistä osumista syntyi Pelicans-hyökkääjä Aatu Jämsenin lavasta.

Kenttätapahtumiltaan peli oli hyvin tasainen. Maalipaikat menivät liki tasan ja molemmilla joukkueilla oli vahvat hallintajaksonsa. Pelicansin Aatu Jämsen piti ottelua hyvin odotetunlaisena.

– Oli juuri sellainen ottelu kuin odotettiinkin, Stadi vastaan Lahti – paljon tunnetta ja kamppailua, ja sitä se oli tänään.

Pelicansin neljännen maalin viimeistellyt Jämsen näytti pehmeitä käsiään, kun hyökkääjä leikkasi vasemmalta laidalta keskelle ja päätti kuljetuksensa rystylaukaukseen, joka ohitti HIFK-vahti Niko Hovisen.

Vaikka maali ei syntynyt tavanomaisen ylivoimakuvion seurauksena, oli se kauden kuudennen maalinsa iskeneen Jämsenin mukaan osaltaan suunnitellun mukainen.

– Ennen peliä olimme puhuneet, että HIFK:lla on tosi hyvä alivoima, että ne maalit mitä niitä vastaan tehdään syntyvät rikkinäisistä peleistä. Se oli juuri sellainen, niin päätin leikata keskelle ja sitten lauoin ja meni maaliin.

Avauserän puolivälissä Jämsen sai osumaa, kun HIFK:n kultakypärä Jori Lehterä ojensi kättään, joka osui Jämseniä kasvoihin. Jämsenin omien sanojensa mukaan hän enemmänkin säikähti tilannetta.

– Laittoi tupilla pienen tohon huuleen, se aukesi sitten siinä. Ei tarvinnut kuitenkaan tikkejä, ei siinä sen suurempaa.

Keskushyökkääjän tontille

Jämsen oli lokakuun puolesta välistä eteen päin pitkän pätkän loukkaantuneena, mutta kuten HIFK-ottelun maali osoittaa, ei tuntumasta ole huilin jäljiltä puutetta.

– Tänään oli hyvä testi. Kova jengi vastassa ja näytti vielä eri pelipaikallakin ihan hyvin kulkevan. Eiköhän tässä olla ihan täydessä tikissä.

Jämsen pelasi lahtelaisten loukkaantumisista johtuen ensimmäisen kamppailunsa keskushyökkääjänä Liigassa. Hyökkääjä on aikaisemmin pelannut Los Angeles Kingsin leirityksellä kolme ottelua sentterinä.

Keskushyökkääjän vastuut ovat laitahyökkääjää suuremmat erityisesti puolustussuuntaan, mutta tästä huolimatta ohjeet valmennuksen suunnalta olivat hyvin yksinkertaiset Jämsenille.

– Eipä sen suurempia, muistaa aloitusten jälkeen pysyä sentterissä kiinni, ettei lähde karkailemaan. Omasta mielestäni suoriuduin tänään hyvin, aloituksiakin tarttui jonkin verran.

Peliaikaa 13.56 kellottanut Jämsen näki kaksi isompaa eroa laitahyökkääjänä ja keskushyökkääjänä pelaamisen välillä.

– Sentterinä pystyy enemmän pitämään liikettä ainakin omissa. Ei tarvinnut pysähtyä, seurasi vain omaa miestä. Toinen mikä on, niin tarkemmin pitää tulla omiin, ei saa jäädä kellumaan, vaan omalla alueella pitää olla ensimmäisenä.

Pelicans voitti viikon kahdesta Liiga-kamppailustaan molemmat ja peli näyttäisi ottaneen askelia eteenpäin, joskaan se ei edelleenkään ole sillä tasolla, mitä viime kaudella totuttiin lahtelaisilta näkemään. Jämsenin mukaan joukkue on kasvanut matkan varrella yhtenäisemmäksi.

– Tuntuu, että kasvetaan koko ajan. Tänäänkin olimme paljon tiiviimpi ryhmä kuin alkukaudesta. Vaihtoaitiossa oli paljon tunnetta, tsempattiin ja puolustettiin omia. Tuntui tosi tiiviiltä nipulta tänään.

Jämsenin mukaan kokeneiden pelaajen lisäksi myös nuoremmat ovat ottaneet enemmän roolia ryhmähengen ylläpitämisessä.

– Esimerkiksi Ertsi (Teemu Eronen) oli iso palanen viime kaudella ja toi sellaista henkeä. Nyt kaikki nuoremmatkin koittavat tulla siihen enemmän mukaan, että jokainen uskaltaa puhua siellä. Ja nyt Tyrsky (Antti Tyrväinen) on hyvä lisä tuohon vanhempana, se varmasti kanssa luo henkeä tuonne koppiin ja penkille.

» Lähetä palautetta toimitukselle