Ensi vuoden MM-kisaisäntä selviää pian − Jääkiekkoliiton Nummela: "Olemme tehneet omaa valmistautumistyötämme siitä huolimatta, onko meillä kilpailijaa vai ei"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Nummela kertoi MM-järjestelyistä.
Kuva © Emil Hansson www.HanssonsPhoto.net
Suomi saattaa saada järjestettäväkseen MM-kotikisat myös ensi vuonna. Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummela kertoi, millaisissa tunnelmissa hän on käynnissä olevia kisoja seurannut ja millä mallilla tulevaisuuden suunnittelu on.

Vuoden 2022 MM-kisoissa on jäljellä enää huipennus, kun vuorossa ovat puolivälierät, välierät ja mitalipelit. Suomen Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummela on tyytyväinen siihen, millainen tapahtumasta tuli.

− Filis on tietysti hyvä. Olimme tammi-helmikuun vaihteessa tilanteessa, jossa oli vielä epäselvää onko millaisia katsojarajoituksia huhtikuussa, kun nämä kisat pelataan. Emme tienneet onko yleisöä ollenkaan vai rajoitetusti. Nyt, kun tiedämme tilanteen, niin se on ensimmäinen asia, joka nostaa tunnelmaa.

Myös pelillisesti kisat ovat tarjonneet suomalaisille onnen hetkiä.

− Tietysti Leijonat on aloittaneet hienosti. Kisat ovat vielä kesken, mutta olemme saaneet joukkueilta ja kansainväliseltä jääkiekkoperheeltä kiitosta kaikista kisajärjestelyistä.

Kiekkokansa on löytänyt areenoille, ja lehtereillä on riittänyt vilinää. Alkuperäisellä sapluunalla Jääkiekkoliitossakaan ei voitu kuitenkaan loppuun asti edetä. Maailmantilanne muutti suunnitelmia.

− Vastaus on sillä tavalla kahtalainen, että pidemmässä perspektiivissä meillä oli tiettyjä odotuksia siitä, että Venäjä olisi pelannut Helsingin lohkossa. Olisimme saaneet muiden kisaturistien ohella merkittävän määrän venäläisiä kisaturisteja. Se on tietyn loven tuonut alkuperäisiin suunnitelmiin.

− Kaikille on varmasti selvää, että näissä olosuhteissa Venäjän ja Valko-Venäjän suhteen tehty päätös on ollut välttämätön.

Lopulta sekä Nokia Arenalla että Helsingin jäähallissa on nähty paljon kansainvälisiä ryhmiä ja MM-lätkä on palannut jälleen ihmisiä yhteen kerääväksi urheilujuhlaksi.

− Lyhyellä aikavälillä tässä viime metreillä niin Tampereella kuin Helsingissäkin on ollut kansainvälisiä kisavieraita kuitenkin enemmän kuin välillä ajattelimme. Ei siitä ole tosiaan montaa kuukautta, kun emme tienneet, miten tänne maahan pääsee ja saako tänne ottaa peleihin yleisöä. Tänne tulleet kisaturistit ovat tehneet päätöksensä nopeasti.

Tuplakotikisat tulossa?

Suomi haki yhdessä Latvian kanssa ensi vuoden MM-kisaisännyyttä. Unkari ja Slovenia olivat lähdössä kirittämään, mutta kaksikko veti hakemuksensa pois kansainvälisen jääkiekkoliiton työpöydältä.

− Se nähdään lopullisesti perjantaina, että mikä se tilanne on. IIHF on tällä hetkellä selvästi tiedottanut, että nämä kaksi maata ovat hakemuksensa peruuttaneet. Muuta ei ole julkisuuteen tullut. Olemme tehneet omaa valmistautumistyötämme siitä huolimatta, onko meillä kilpailijaa vai ei.

Tampereella järjestetään torstaista sunnuntaihin kestävä IIHF:n kongressi, jossa päätetään esimerkiksi juuri vuoden 2023 MM-kisoista.

− Pidämme huomenna IIHF:n kongressin ensimmäisenä päivänä oman presentaatiomme Latvian edustajien kanssa ja kerromme millaiset kisat olemme suunnitelleet järjestettäväksi.

Pelisysteemi on Suomen ja Latvian hakemuksen osalta selvä. Lisäksi siinä tehdään selkoa käytännönläheisistä asioista.

− Puolivälierät pelataan molemmissa maissa. Sitten viimeinen viikonloppu, eli välierät ja mitalipelit pelataan Suomessa. Käymme myös konkreettisia asioita läpi, kuten esimerkiksi, että missä hotelleissa majoitamme vieraitamme. Myös matkustukseen ja liikenneyhteyksiin liittyviä kysymyksiä käymme läpi.

Jos Suomi ja erityisesti Tampere saisivat kahdet MM-kisat järjestettäväkseen kahtena vuonna peräkkäin, olisi se Nummelan mukaan hieno asia. Hän ei näe tuplakotikisoissa kiinnostavuuteen liittyviä riskejä.

− Aina, jos saa jääkiekon A-sarjan MM-kilpailut järjestettäväkseen, on se etuoikeus ja itse koen, että siihen mahdollisuuteen kannattaa tarttua omat kyvykkyytensä arvioiden. Olemme Latvian kanssa todenneet, että pystymme kisat järjestämään.

Järjestäjät ovat saaneet tämän vuoden kisoista positiivista palautetta. Nummela lupaa, että mikäli MM-lätkää pelataan Suomessa myös ensi vuonna, ei karkeloista tehdä päälleliimattua kopiota tämän vuoden kinkereistä.

− Suomalaisen jääkiekon tavaramerkki jäällä on oppia siitä, mitä näemme kansainvälisissä kaukaloissa ja reagoimme siihen välittömästi valmennuksessa. Samalla tavalla se toimii kaukalon ulkopuolella.

− Jos saamme kisat, niin kesäkuussa analysoimme, että mikä näissä kisoissa oli hyvää ja mitä voisimme parantaa. Sitten muutamme ensi vuoden järjestelyitä isommassa tai pienemmässä mittakaavassa, Nummela kiteytti.

» Lähetä palautetta toimitukselle