Ensi kertaa Mestis-päävalmentajana operoiva Joni Petrell: "Peli on kuitenkin tempoltaan samanlaista kuin Liigassa"

MESTIS / Haastattelu
Mestiksen tasaisuus on yllättänyt Jokipoikien päävalmentaja Joni Petrellin.
Kuva © Jarno Hietanen
Joni Petrellin kausi alkoi samalla tavalla kuin viime sesongilla Porin Ässissä. Ei kovin hyvin. Petrellin ja Jokipoikien onneksi kausi ei saanut lisää ässämäisiä piirteitä, vaan joensuulaiset saivat pelinsä uomiin ja voittoja alkoi tippumaan hyvään tahtiin. Tällä hetkellä Jokipojat on yksi sarjan kuumimmista joukkueista.

Jokipoikien alkukauden voi jakaa kahteen osaan: todella huono ja todella hyvä. Nyt käynnissä oleva hyvä jakso on kompensoinut huonon jakson, jonka ansiosta joensuulaiset keikkuvatkin 6. sijalla sarjataulukossa tauolle lähtiessä.

− Treenikausi meni hyvin, mutta alkukaudella jäi tulos pahasti piippuun. Sen jälkeen ollaan saatu homma käyntiin, ja 20 pelin kuntopuntarissa ollaan kakkosina kuitenkin, kertaa Jokipoikien päävalmentaja Joni Petrell

− Hyvin ollaan saatu eroa peräpäähän, mutta kärkikään ei ole karannut. 

Petrellin joukot sakkasi todella pahasti alkukaudesta. Kärkipelaajat eivät saaneet tulosta aikaan, puolustuspeli ei toiminut, eikä maalivahditkaan pystyneet hoitamaan kaikkea edellä sekoilevan viisikon takana. 

− Meidän puolustuspelaamisessa oli ongelmia. Kun omassa päässä on liikaa aukkoja, niin se on maalivahdillekin vaikeaa. Kokonaisuudessaan maalivahti- ja puolustuspelaaminen oli heikkoa alussa. 

− Alkukaudella myös maalintekeminen oli vaikeaa. Kun puolustuspeli toimii, se auttaa myös hyökkäystäkin, muistuttaa Petrell. 

Jokipoikien joukkue on kuitenkin paperilla erittäin laadukas. Kesken kaudenkin sisään on tullut uusia pelaajia. Esimerkiksi Jokipoikien omat kasvatit Sami Mutanen ja Ville Räsänen ovat tuoneet vahvistusta joensuulaisille.

− Kemia on ollut todella hyvä, käsi sydämellä, silloinkin kun oli vaikeata. Jätkät ovat suoriutuneet arjesta helkkarin hyvin ja on ollut itsekin mukava mennä hallille.

Kopissa on ollut mukavaa ja hallilla hauskaa Petrellin mukaan, kuitenkin hankala kauden aloitus vaati myös veronsa. Maalivahti Dominik Salama joutui etsimään uuden työpaikan, joka löytyi lopulta Ruotsin 1 divisioonasta. 

− Tuli se yksi vaikeampi tilanne, kun piti Salamalle ilmoittaa, että homma on paketissa. Saatiin sitten siihen Roope Taponen tilalle, joka on kyllä hyvin pelannut.

Ensi kertaa isoissa saappaissa

Joni Petrell on valmentanut Mestiksessä aiemminkin, tosin apuvalmentaja edes menneessä HCK:ssa. Sen jälkeen ansioluettelo on täydentynyt Suomi-sarjan mestarivalmentajana JHT:ssä ja Porin Ässissä apuvalmentajana lyhyen tovin. Ruusuilla tanssimista Mestis ei silti ole ollut. 

− Valmentajalla on aina romanttinen ajatus kiekollisesta pelistä. Alussa yritettiin jopa liian kiekollista peliä, nyt sitä on pitänyt vähän yksinkertaistaa.

− Peli on kuitenkin tempoltaan samanlaista kuin Liigassa, mutta täällä ei hirveästi träppiä ole. Mestiksessä on todella vaikea rytmittää peliä, kun kaikki hönkii päälle.

Mestiksen tasaisuudesta on paljon puhuttu, kuinka kuka vain, voi voittaa kenet vain. Petrell vahvistaa tämän väitteen täysin, hän on jopa siitä itsekin lievästi ollut yllättynyt. 

− Ei voi mikään joukkue lähteä rotsi auki yhteenkään peliin, tai tulee kylmät, mainitsee Petrell esimerkkinä viime keskiviikon kierroksen, jolloin Ketterä, SaPKo ja Jokipojat kaikki hävisivät häntäpään joukkueille. 

Mestis uudisti tilastot täksi vuodeksi, nykyään saatavilla on laukaisutasapainoa, erikoistilanne- ja aloitusprosentteja. Petrellin mukaan nämä ovat erittäin tervetulleita. 

− Jos vertaa sitä edellisen vuosien tilastointia, niin olihan se karseeta, kuittaa Petrell välittömästi. 

− Johtopäätöksiä ei (tilastoista) tehdä, niistä haetaan vain vahvistusta. Minä pistän tietyt tilastot ylös joka pelistä, ja niistä sitten näen missä mennään, kuka pelaaja on kuuma ja mikä toimii. 

Kuumia pelaajia ja onnistujia ensimmäiseltä puolikkaalta on helsinkiläislähtöisen valmentajan mukaan etenkin Suomi-sarjasta täksi kaudeksi mukaan tulleet pelaajat. Hän muistuttaa myös, että joukkueen hyvän tekemisen mukana nousevat yksilötkin paremmin esille. 

Onko surut selätetty?

− Me ollaan käyty vaikeat ajat alkukaudesta, niin jätkät osaa arvostaa tätä nyt.

Petrellillä on selkeä ja yksinkertainen resepti, jonka nimi hänen mukaansa on "kliseiset paskat", miten Joensuussa menestytään keväällä. 

− Kliseiset paskat: kun asiat mitä tehdään kentällä ovat voittavia ja tehdään ne kunnolla, ollaan me todella vahvoilla. Jos me pidetään liikaa kiekkoa tai pakki ei anna helppoa ensimmäistä syöttöä, niin siitä alkaa aina ongelmat.

Mitkä joukkueet ovat Jokipoikien kovimpia haastajia?

− Kyllä se Ketterä on, tulee välittömästi Petrellin suusta.

Heti perään Petrell luettelee IPK:n ja SaPKon kovien joukkoon. Ei kauaakaan, niin ärjylauman paimentaja on nimennyt lähes kaikki muutkin pudotuspelijoukkueet mukaan koviksi haastajiksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle