Eemil Viro janoaa menestystä TPS-paidassa: "Meillä on kopissa tosi hauskaa"

LIIGA / Haastattelu
Kamppailuvoiman lisääminen on ollut yksi Viron tavoitteista.
Kuva © Tiia Mahkonen
18-vuotias Eemil Viro on ollut yksi TPS-puolustuksen valopilkuista. Puolustajan mukaan viime kauden sisäänajo oli todella tärkeä. Erityistä kunniaa Viro antaa Palloseuran kuuluisalle juniorityölle.

18-vuotias puolustaja Eemil Viro on noussut vauhdilla tärkeäksi lenkiksi TPS:n puolustuksessa. Viime kaudella TPS:n joukkue sukelsi kaukalossa rajusti, mutta nuori puolustaja keräsi kaukalossa arvokasta kokemusta. Viro pelasi viime kaudella 29 liigaottelua.

− Kyllähän se loistavaa oli, että pääsin viime kaudella pelaamaan Liigassa. Helpotti huomattavasti tähän kauteen tulemista, että enää ei tarvitse ajaa itseä sisään Liigaan.

"Ehdottomasti kamppailupelaamista piti kehittää"

Debyyttikausi paljasti samalla, että mihin tulevassa kesäharjoittelussa piti panostaa.

− Ehdottomasti kamppailupelaamista piti kehittää. Uuden fysiikkavalmentajan kanssa treenasimme viime kesänä todella kovaa, ja kehitystä tuli nopeasti, toteaa Viro.

Turussa kulkee tällä hetkellä

Kuluvaan kauteen TPS muuttui todella rajusti. Päävalmentajaksi saapui Raimo Helminen, ja joukkueen kokoonpano koki todellisen muutoksen. Alkukaudella TPS:n pelissä oli pieniä käynnistymisvaikeuksia, mutta varsinkin vuoden 2021 puolella TPS on ollut erinomainen. Naantalin VG-62:n kasvatti on ollut tyytyväinen siihen, että mitä Palloseura kentällä esittää.

− Joukkue hitsautuu koko ajan paremmin yhteen, ja meillä on selvä sapluuna mitä noudatetaan. Ollaan nähty, että meidän oma peli tuottaa tulosta ja se on luonut uskoa meille. Paremmin on ainakin sujunut kuin viime kaudella, naurahtaa Viro.

Henkilökohtaisesti Viron kausi on sujunut hyvin. Vuodenvaihteessa pelatut Nuorten MM-kisat antoivat vielä lisäpontta nuorukaiselle. Viro mainitsee myös, että TPS:n pelitapa tukee hänen omia vahvuuksia. Kiekollinen puolustaja on pelannut tällä kaudella TPS-paidassa 31 ottelua tehoilla 3+6=9. Nuorukaisen tehotilasto on myös erinomainen +13.

"Ehkä meidän suurin haaste on, että kärsivällisyys ja jänne kestäisivät paremmin"

− Paremmin ja paremmin on mennyt oma kausi. Nuorten kisojen jälkeen olen saanut paljon lisää itseluottamusta ja myös enemmän alivoima- ja ylivoimavastuuta. On ollut myös ilo huomata, että pystyn oikeasti auttamaan joukkuetta kentällä. Meidän peli koostuu paljon kiekonhallinnasta, ja se on myös yksi minun vahvuuksistani, joten koen, että olen tärkeä palanen tätä joukkuetta.

Ennen kauden alkua TPS:n kokoonpano herätti paljon kysymyksiä. Suuri ulkomaalaispelaajien määrä herätti paljon epäilyksiä, mutta puolustajan mukaan joukkue on hitsautunut yhteen erinomaisesti.

− Kaikki uudet pelaajat ovat olleet todella avoimia ja rehellisiä, ja siitä on meille rakentunut tiivis porukka. Meillä on kopissa tosi hauskaa, Viro päättää.

Raimo Helminen valmentaa tällä hetkellä nuorta turkulaisnippua. Leijona-legenda on saanut TPS:n pelaamaan voittavaa jääkiekkoa, ja myös Viro on ollut tyytyväinen valmennukseen.

− "Raipe" on mun mielestä kyllä hauska jätkä. Ei se mitään ylimääräistä kyllä puhu, mutta valmentajana hän on ollut erinomainen. Virheitä saa tehdä, ja myös hyvää kannustusta tulee kesken ottelun.

Turussa on viimeksi nostettu Kanada-maljaa vuonna 2010.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

TPS:n edellinen Suomen mestaruus on keväältä 2010. Tämän jälkeen menestys on kiertänyt Turkua kaukaa, mutta Viron mielestä tällä joukkueella on todella hyvät mahdollisuudet menestyä.

"Itse olen kokenut, että pelaajalle annetaan paljon vapauksia"

− Kyllä meillä mahdollisuudet on mihin vain. Ehkä meidän suurin haaste on, että kärsivällisyys ja jänne kestäisivät paremmin. Joskus ollaan voitettu muutaman peli putkeen, niin että sit yhtäkkiä luullaan, et ollaan niin saakelin hyviä. Jokaiseen peliin pitää pystyä latautumaan, lataa Viro.

Junioripuolelle kiitosta

TPS on tullut tunnetuksi 2000-luvulla erinomaisena kasvattajaseurana. 2010-luvulla Turusta NHL:ään ponnistivat sellaiset nimet esimerkiksi kuin Rasmus Ristolainen, Mikko Rantanen ja Kaapo Kakko. Vaikka Viron kasvattajaseura on VG-62, niin Palloseuran junioripuoli on tullut puolustajalle tutuksi.

− Itse olen kokenut, että pelaajalle annetaan paljon vapauksia, ja samalla tuetaan omia vahvuuksia. Itselle isoin asia on ollut se, että olen saanut aina aidon mahdollisuuden osoittaa kykyni ja siitä olen todella kiitollinen.

Nuorten MM-kisoissa näkyi selvästi, että vahva luistelu on Viron isoin vahvuus pelaajana. Tehokasta luistelua on alettu kehittämään jo juniorista asti.

− Kyllä sen eteen on paljon töitä tehty. Se lähti oikeastaan jo VG-ajoilta. Sillon katsottiin jo videolta omaa luistelua, ja silloinen valmentaja halusi tehdä siitä minulle vahvuuden.

− Videoiden avulla pystyt arvioimaan itse, että miten luistelet. Jalkavoimasta toki se lähtee, mutta myös tekniikan pitää olla kunnossa. Teränkäyttöharjotuksissa harjoittellaan terän käyttöä, ja miten pystyt optimoimaan omaa potkupituutta.

Tulevaisuuden tavoitteet NHL:ssä

Eemil Viro on NHL-seura Detroit Red Wingsin kolmannen kierroksen varaus vuodelta 2020. Viimeisien kausien aikana Detroit on ollut NHL:n heittopussi, mutta organisaatiossa tapahtuvat muutokset luovat uskoa tulevaan. Viro paljastaa, että Detroitin maalikoosteet tulee katsottua jokaisen ottelun jälkeen.

− Vähintään kerran kuukaudessa pidetään palavereja, ja keskustellaan omasta pelaamisesta. Tavoite olisi päästä NHL:ään mahdollisimman pian, mutta kamppailuvoimaa ja kokonaisvaltaista pelaamista pitää vielä kehittää. Nuorten MM-kisoissa pelattiin pienessä kaukalossa, ja pidin siitä todella paljon, toteaa Viro.

Tällä hetkellä Viron kiekollinen peli on jo hyvälllä tasolla. Detroit varmasti seuraa silmä kovana, että miten puolustajan taso säilyy, kun kevään tosipelit Liigassa käynnistyvät. Jos nuorukaisen nopea kehitys jatkuu ja lihasmassaa tulee vielä lisää, niin lähtö Pohjois-Amerikkaan saattaa tulla yllättävänkin pian.

» Lähetä palautetta toimitukselle