Dzierkals odottaa innolla liigadebyyttiään: "Tunnen olevani valmis pelaamaan"

LIIGA / Haastattelu
Dzierkals (kesk.) on edustanut Latviaa muun muassa alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa.
Kuva © Mika Kylmäniemi - mika@photomotion.org
Jukurien riveihin maanantaina liittyneellä Martins Dzierkalsilla oli virityksiä KHL:äänkin, mutta hän päätyi lopulta Suomeen. Latvialaishyökkääjä odottaa jo innolla ensiesiintymistään Liigassa.

Martins Dzierkals saapui Suomeen sunnuntaina päivällä. Maanantaina hän liittyi jo uuden joukkueensa mukaan. Kaiken kaikkiaan prosessi Dzierkalsin ja Jukurien välillä alkoi kuitenkin jo kevättalvella.

− Olen seurannut Riikan KHL-joukkuetta oikeastaan koko sen KHL-uran ajan ja heidän nuoria pelaajia pitänyt silmällä. Helmikuun puolivälissä tiedustelin pelaajalta kiinnostusta ensimmäistä kertaa, mutta silloin se jäi siihen. Hänellä oli agentin kanssa virityksiä KHL:n markkinoille, mutta sinne olisi todennäköisesti tarvittu enemmän tehopisteitä, kertoo Jukurien urheilutoimenjohtaja Jukka Holtari siirron taustoista.

Mikkeliläisseuralle oli tarjolla myös muita pelaajia, mutta joukkue päätyi lopulta valitsemaan Dzierkalsin. Sopimus syntyi melko nopeassa tahdissa.

− Homma konkretisoitui tässä viimeisen 10 päivän aikana. Dzierkals oli menossa Riikaan ja suoritti siellä fysiikkatestit. Samaan aikaan me otimme häneen yhteyttä ja selvitimme hänen tilannettaan. Hän on treenannut hyvin ja on fyysisesti hyvässä kunnossa. Viimeisestä pelistä on tietysti aikaa, joten pelituntumaa tarvitsee, Holtari toteaa.

− Pakkohakua meillä ei ollut, mutta tilanne ja hetki tulivat aika nopeasti. Siinä oli 1-2 päivää aikaa ennen kuin Martins oli liittymässä Riian joukkueeseen. Valmennuskin oli katsellut hänestä videoita ja siinä käytiin läpi kanssa, että Martinskin olisi vielä ilman seuraa. Meille oli tarjottu pelaajia, mutta todettiin, että Martins maistuu meille paremmin nyt kuin nämä tarjotut pelaajat.

Dzierkals pelasi viime kaudella debyyttikautensa KHL:ssä Dinamo Riian miehistössä. 22-vuotiaan hyökkääjän rooli vaihteli kauden aikana, mutta hän teki kuitenkin 42 ottelussa 13 tehopistettä. Holtarin mukaan vauhdikkaan latvialaishyökkääjän pelityyli saattaakin sopia paremmin Liigaan.

− KHL:ssä täytyy pelata taktisesti kypsää peliä, pitää jalat liikenteessä ja lyhyttä vaihtoa. Pitää pelata niin sanottua matalan riskin kiekkoa, jos siinä sarjassa meinaa nuorena pelaajana pelipaikkansa pitää, kuvailee Holtari.

− Martins on monipuolinen pelaaja, joka pystyy pelaamaan missä tahansa roolissa ykkösketjusta nelosketjuun. Pelasi KHL:ssä välillä ihan joukkueen parhaiden hyökkääjien kanssa ja välillä nelosketjun hommissa. Liikkuu hyvin, sitkeä luonne ja tottunut kamppailemaan. Hän on myös vastuullinen pelaaja, sillä ei KHL:ssä yksikään junnu pelaa yli 40 peliä, jos ei ymmärrä viisikkopelin lainalaisuuksia.

− Hän on hyvin paljon jukuri eli pystyy pelaamaan jo nyt ja parhaat uravuodet ovat vielä edessä. Pelkkänä koulutuspaikkana tätä ei voi kuitenkaan pitää, vaan tulostakin pitää pystyä tekemään tässä ja nyt. Nämä täsmäävät hänen henkilökohtaisiin urahaaveisiinsa.

"Arvelen tämän olevan kovavauhtinen sarja"

Dzierkals oli ensimmäistä kertaa uuden joukkueen mukana jo maanantaiaamun harjoituksissa. Latvialaishyökkääjä ensimmäiset tuntemukset uudesta ympäristöstä olivat positiiviset.

− Hyvä fiilikset jäi. Olen innoissani päästessäni taas jäälle. Joukkue vaikuttaa hyvältä ja vauhdikkaalta. Odotan malttamattomana ensimmäistä peliäni. Dzierkals intoilee.

Tähänastisella urallaan Pohjois-Amerikassa ja KHL:ssä kiekkoillut Dzierkals kokee myös uuteen sarjaan pääsemisen hienona asiana.

− Olen innoissani päästessäni tänne. Pelasin muutamissa sarjoissa Pohjois-Amerikassa ja viime kaudella KHL:ssä. Suomea vastaan olen pelannut nuorten MM-kisoissa. Harjoituksissa mentiin kovaa, joten arvelen tämän olevan kovavauhtinen sarja, hyökkääjä arvioi.

Dzierkals lähti Pohjois-Amerikkaan 18-vuotiaana, kun hän siirtyi QMJHL-joukkue Rouyn-Noranda Huskiesiin. Hyökkääjä pelasi joukkueessa kaksi kautta, joista ensimmäisellä joukkue voitti hieman yllättäenkin QMJHL:n mestaruuden. Hän iski tuolla kaudella runkosarjassa 67 tehopistettä ja pudotuspeleissäkin syntyi 17 pistettä.

Sarjan voittonsa myötä Huskies pääsi pelaamaan Memorial Cupista eli Kanadan juniorisarjojen mestaruudesta. Joukkue selvitti tiensä finaaliin saakka, jossa se joutui kuitenkin taipumaan OHL-joukkue London Knightsille jatkoajalla. 

− Se oli mahtava kausi, vaikka valitettavasti hävisimme silloin finaalin jatkoajalla. Olimme koko kauden ajan altavastaajia, eivätkä ihmiset uskoneet meihin, mutta olimme eri mieltä, muistelee Dzierkals.

− Ne olivat jännittäviä vuosia. Oli isoja haasteita aluksi, koska olin ensimmäistä kertaa poissa kotoa ja perheen luota. Se voi olla pelottavaa nuorena, mutta myös todella hieno haaste. Todistin osaamiseni jäällä, sain uusia ystäviä ja pidin sijaisperheestäni, johon minulla on edelleen hyvä suhde. 

Viime kauden hyökkääjä pelasi kotikaupunkinsa KHL-joukkue Dinamo Riiassa. Vaikka peli olikin erilaista kuin Pohjois-Amerikan kaukaloissa, jäi hänelle KHL:ssä pelaamisesta hyvä maku.

− Se on täysin erilaista peliä kuin Pohjois-Amerikassa. Pelaaminen KHL:ssä on järkevämpää ja kaukalo on siellä isompi. Se peli sopi minulle hyvin ja opin siellä uusia asioita.

Dzierkals pelasi keväällä myös uransa ensimmäiset aikuisten MM-kilpailut. MM-pelit ovatkin hyökkääjän viimeisimmät ottelut, joten taukoa pelaamisesta on tullut. Hyökkääjä kertoo kuitenkin olevansa hyvässä iskussa.

− Harjoittelin kesän yksin. Minulla on kotona paljon ystäviä, jotka auttoivat minua ja koin että sain harjoiteltua hyvin. Tunnen olevani valmis pelaamaan ja odotan, että saan aloittaa kauden omalta osaltani, hän päättää.

» Lähetä palautetta toimitukselle