DocPoint 2022: Hockey Dreams -dokumentin päähenkilö Jim Paek: "Etelä-Korealla on jälleen vuori kiivettävänä"

Muut Sarjat / Haastattelu
Etelä-Korean miesten jääkiekkomaajoukkueen päävalmentaja Jim Paek.
Kuva © Etelä-Korean jääkiekkoliitto
Hockey Dreams -dokumentti henkilöityy valmentaja Jim Paekiin, joka muistelee mennyttä matkaa lämmöllä, mutta on samalla huolissaan maansa jääkiekkoilun tulevaisuudesta.

Paraikaa käynnissä olevilla DocPoint-dokumenttielokuvafestivaaleilla päivänvalon näki suomalaiskaksikko Janne Niskalan ja Oskari Pastilan yhdessä ohjaama jääkiekkodokumentti Hockey Dreams. Dokumentti seuraa Etelä-Korean miesten jääkiekkojoukkueen monivaiheista kotiolympialaisprojektia usean vuoden ajalta.

Dokumentti henkilöityy vahvasti joukkueen valmentaja Jim Paekiin, joka on historian ensimmäinen eteläkorealainen NHL-pelaaja. Paek on myös Stanley Cup -voittaja − peräti kahteen kertaan. Paek pelasi NHL:ssä yhteensä kuuden kauden ajan edustaen Pittsburgh Penguinsia, Los Angeles Kingsiä ja Ottawa Senatorsia. NHL-ura päättyi kauteen 1994−1995.

Peliura jatkui alemmissa sarjoissa aina vuoteen 2003 saakka, jonka jälkeen Paek valmensi yhdysvaltalaissarjoissa, joista pisin rupeama oli yhdeksän vuoden pesti AHL:ssä pelaavan Grand Rapids Griffinsin apuvalmentajana.

Muukalainen synnyinmaassaan

Vaikka eteläkorealainen Paek äkkiseltään kuulostaisi mitä luontevimmalta valinnalta Etelä-Korean maajoukkueen valmentajaksi kotikisaprojektia ajatellen, käy dokumentista ilmi, ettei valinta suinkaan ollut läpihuutojuttu maan jääkiekkoliitolle.

Kapuloita Paekin rattaisiin laitettiin liiton puolelta toden teolla, mutta se ei ole saanut häntä katkeroitumaan.

− En ole vielä nähnyt dokumenttia, mutta odotan sen näkemistä innolla. Se tuo varmasti lämpimiä muistoja olympiamatkastamme, tunnelmoi Paek.

Etelä-Koreassa syntyneen Paekin perhe muutti Kanadaan Paekin ollessa hyvin pieni, eikä Paek osaa juurikaan koreaa. Maanmiestä pidetään dokumentissa aikamoisena outolintuna muun muassa paikallisen jääkiekkoliiton väen keskuudessa, joten tässäkin mielessä kiusallinen lopputulos Paekin näkökulmasta oli dokumenttiprojektiin lähtiessä mahdollinen.

Pastilan vuonna 2009 julkaistussa Täynnä Tarmoa -koripallodokumentissa valmentaja on yksi harvoja seuran työntekijöitä, jolla katsojan näkökulmasta on homma hallussaan. Hockey Dreamsissa tilanne on hyvin samankaltainen, ja touhottavan managerin sijaan suurimman roolin dokumentissa saa valmentaja.

− Luulen, että tilanne vain kehittyi sellaiseksi. On todella suuri kunnia edustaa Koreaa ja toivon, että dokumentista ilmenee kaikki se kova työ, jonka ihmiset tekivät matkamme onnistumisen eteen, summaa Paek.

Kurkistus kotioloihin

Dokumentissa katsoja pääsee kurkistamaan Etelä-Korean jääkiekon lisäksi myös Paekin perheen elämään Yhdysvalloissa. Kameroiden läsnäolo ei miestä tai muuta perhettä liiaksi haitannut.

− Perheeni ja minä arvostamme suuresti yksityisyyttämme, mutta ymmärsimme tällaisen dokumentin merkityksen. Välillä kameroiden edessä oleminen oli epämukavaa, mutta kuvausryhmä sai olomme tuntumaan luontevalta.

Dokumentti päättyy montaasiin olympialaisista, joissa Etelä-Korea jäi lopulta lohkonsa viimeiseksi. Paekin, muun joukkueen ja ennen kaikkea jääkiekkoliiton näkemys lopputuloksesta jää mysteeriksi, eikä eteläkorealaisen jääkiekon nykytilanne ole Paekin mukaan tänäkään päivänä järin valoisa.

− Olen nyt täysin rehellinen: Koronan ja muiden vastaan tulleiden ongelmien takia meillä on jälleen vuori kiivettävänä. Mutta en ole huolissani - Teimme sen kerran ja teemme sen vielä uudelleen.

Vuodesta 2014 asti Etelä-Korean miesten jääkiekkomaajoukkueen päävalmentajana toiminut Paek ei tarkenna tavoitteitaan valmentajana, mutta suuntaviivat ovat silti selvät.

− Henkilökohtainen tavoitteeni on valmentaa korkeimmalla mahdollisella tasolla, päättää Paek.

Hockey Dreams on katsottavissa DocPoint-dokumenttielokuvafestivaalin verkkosivuilla 6.2.2022 klo 23.59 saakka. Yksittäisen dokumenttielokuvan katseluoikeuden hinta 10,00 €.

» Lähetä palautetta toimitukselle