Devils-luotsi Hynes haluaa pimentää Connor McDavidin ja Oilers-käskijä McLellan pysäyttää nopean vastustajan

NHL / Haastattelu
Oilers-luotsi Todd McLellan ei odota debytantti Evan Bouchardilta liikoja.
Kuva © Valtteri Vainio www.valtterivainio.com
New Jersey Devilsin ja Edmonton Oilersin päävalmentajat odottavat sekä uusilta että vanhoilta pelaajiltaan hyviä suorituksia. Kumpikaan käskijöistä ei kuitenkaan aseta pelaajistolleen paineita.

Päävalmentaja John Hynesin johtama joukkue odottaa runkosarjan alkua jo kuumeisesti. Kesäloma ja harjoitusleiri ovat olleet pitkiä, mutta ne ovat myös valmistaneet joukkuetta alkavaan kauteen.

− Ehdottomasti, harjoitusleiri ja kesä ovat olleet pitkiä. Meillä on ollut hyvä harjoitusleiri. Olemme valmistautuneita ja on hienoa, että runkosarja alkaa tänään. Toivottavasti pelaamme hyvän pelin.

Global Series on toiminut joukkueelle yhteishenkeä kasvattavana tapahtumana. Matkustaminen ei ole vaikuttanut pelaajien keskittymiseen, vaan joukkueen sisällä on vallinnut keskittynyt tunnelma jäällä ja sen ulkopuolella.

− Tämä on ollut meille erittäin hyvä juttu jäällä ja sen ulkopuolella. Koen, että kun meillä on tapaamisia tai jääharjoituksia, pelaajat ovat olleet erittäin keskittyneitä ja pelaajat ovat tehneet parhaansa kehittyäkseen.

− Tämä on ollut myös upea juttu kulttuurin puolesta: olemme saaneet nähdä kaksi kaunista maata. Meillä on ollut aikaa tutkia ja nauttia paikallisesti kulttuurista. Mutta on ollut myös aikaa kehittää joukkueemme yhteishenkeä.

Devilsin kakkosketjun toiseksi laitahyökkääjäksi soviteltu Jesper Bratt loukkaantui kauden avausottelun kynnyksellä. Brattin jättämää aukkoa paikkaa yhdysvaltalaishyökkääjä Stefan Noesen, johon Hynesilla riittää luottoa.

− Noesenilla on hyvä pelikäsitys. Hän on pelaaja, jota voi liikutella ylös ja kokoonpanossa tarpeen mukaan, sillä hänen pelinsä ei välttämättä muutu. Hän tuo kilpailullisuutta ja kovuutta ketjuun, jossa on sellaisia kavereita kuin Pat (Zacha) ja (Marcus) Johansson, jotka luistelevat ja liikuttavat kiekkoa todella hyvin.

− Noesenilla tarvittava peliäly ja taito pelata noiden kavereiden kanssa. Hän on myös hyvä karvaaja ja pelaaja, joka menee maalille ja on hyvä ohjauksissa ja irtokiekoissa. Hän sopii varmasti hyvin siihen ketjuun.

Devils joutuu lähtemään kauteen ilman sen ykköstorjujaa Cory Schneideriä, joka parantelee vielä ennen kesää leikattua lonkkaansa. Tämä tarkoittaa Keith Kinkaidille isoa vastuuta.

− Yksi iso asia Kinkaidissa on se, että jos katsoo viime kauteen, niin nyt hän on aloittava maalivahti. Hän oli aloittava maalivahti jo viime vuonna, kun Cory (Schneider) loukkaantui. Hänellä oli mahdollisuus käydä läpi painetilanteita ja sitä, mitä meinaa olla aloittava maalivahti.

− Sitä, mitä tarvitsee tehdä henkisesti ollakseen valmiina joka päivä ja kuinka huoltaa kehoa välipäivinä. Kuinka valmistautua siihen työmäärään, jonka aloittava maalivahti kohtaa NHL:ssä. Ja tietenkin myös vastuuseen, joka tulee sen mukana.

Kinkaid kantoi ykköstorjujan vastuuta viime kaudella pitkään. Hynes uskoo sen auttavan maalivahtiaan paljon tällä kaudella kuten myös kauden avausottelussa, jonka Kinkaid aloittaa.

− Viime vuonna oli kohta, jossa hän otti ison askeleen siihen suuntaan. Se, että hän aloittaa kauden nyt ykkösmaalivahtina, on kokemus itsessään erittäin tärkeä ja hyvä asia. Me uskomme, että hän on hyvässä paikassa ja odotamme häneltä paljon illan pelissä.

Connor McDavidin kohtaaminen on mille tahansa valmennukselle iso haaste, hauskaksi Hynes ei sitä kuitenkaan sanoisi. McDavidin pimentämiseksi on aina olemassa erilaisia suunnitelmia, niin pelillisesti kuin peluutuksellisestikin.

McDavidin tasoisen pelaajan pimentäminen on kuitenkin haasteellista, ja lopulta maalivahdiltakin tarvitaan huippupeliä.

− Se on ehdottomasti haasteellista, en kuitenkaan sanoisi sanan hauskan olevan mukana yhtälössä. Hän on yksi niistä pelaajista, joita vastaan sinulla voi olla peli- ja peluutussuunnitelma, mutta hän on kuitenkin eliittipelaaja. Hän voi tehdä asioita, joihin ei uskota hänen pystyvän ja hän on myös erittäin kilpailuhenkinen pelaaja.

− Meidän tulee tehdä parhaamme, että ymmärrämme, mitkä hänen vahvuutensa ovat, miten hän käyttää nopeuttaan ja kuinka hän taistelee. Usein kun pelaat hänen kaltaistaan pelaajaa vastaan, täytyy olla pelaajia, jotka pystyvät pelaamaan aloitteellisesti häntä vastaan puolustuksellisesti. Lopulta Keith varmaan joutuu tekemään pari hyvää torjuntaa häntä vastaan.

Oilers-luotsi McLellan: "Heidän siirtymäpelaamisensa on vahvaa"

Neljännen kautensa Edmonton Oilersin peräsimessä aloittava Todd McLellan ennakoi kauden avausottelua lauantain vapaaehtoisten aamuharjoitusten jälkeen. Illalla NHL-debyyttinsä tekee viime kesänä varattu Evan Bouchard.

− Jännitystä on ilmassa, kuten aina. Hänen ei tarvitse olla tähtipuolustaja tänään vaan oma itsensä, McLellan sanoo.

Oilers-luotsi kertoo, että nopeasti NHL:ään pääsevät pelaajat eivät yritä aluksi liikoja.

− Luulen, että pelaajat, jotka ovat menestyneet välittömästi, sopeutuvat peliin. He pelaavat omaa peliään eivätkä pelaa liian varovaisesti tai liian aggressiivisesti. He pelaavat minuuttinsa vaihto kerrallaan. On virheitä, joista voi toipua nopeasti ja harjoittelimme sitä harjoitusleirin aikana.

Oilersissa viime kaudella 14 NHL-ottelua pelannut Ty Rattie aloittaa kauden ykkösketjussa Connor McDavidin ja Ryan Nugent-Hopkinsin vierellä.

− Hänen on täytyy ylläpitää hyökkäyspelaamista. Tarkoitan sillä sitä, että kun hän pääsee hyökkäysalueelle, siellä on kamppailuja laidoilla ja maalin edessä sekä puolittaisia mahdollisuuksia. Hänen on voitettava niitä enemmän ja mentävä maalin edustalle, McLellan odottaa hyökkääjältä.

Päävalmentaja kertoo, että Rattien on pysyttävä ketjun vauhdissa mukana.

− Hänen on lauottava eikä viivästettävä peliä. Monesti puhun siitä, että pelissä on oltava tilanteen päällä, kun pelaa tuollaisten [McDavid, Nugent-Hopkins] pelaajien kanssa.

− Sitä on vaikeaa pitää yllä 82 ottelun ajan. Kauden aikana tulee olemaan ylä- ja alamäkiä, mutta uskon, että hän pystyy siihen johdonmukaisesti, McLellan sanoo.

Puolustajat Adam Larsson ja Oscar Klefbom pelaavat lauantaina ruotsalaisen yleisön edessä. McLellan sanoo, että heidän lisäkseen myös koko joukkue on innostuneessa tilassa.

− He ovat valmistautuneet parin viikon ajan ja ovat iloisia, että kausi on täällä. Larssonilla ja Klefbomilla on sama tilanne, mutta [ruotsalaisyleisön edessä pelaaminen] antaa eräänlaisen ylpeyden hetken − erityisesti, kun astuu jäälle ensimmäistä kertaa ja tuntee kotiyleisön.

Luotsi muistuttaa, että Larsson ja Klefbom ovat pelanneet NHL:ssä usean kauden ajan, eikä erityisessä ottelussa pelaaminen muuta heidän pelaamistaan.

− On odotettavaa, että he pelaavat kokemuksensa mukaista peliä. Heidät laitetaan haastaviin tilanteisiin ja heidän on oltava vahvoja. Hyvissä tilanteissa heidän on suoritettava. He ovat pelanneet tarpeeksi selviytyäkseen positiivisista ja negatiivisista puolista.

− Puolustajaparina heidän on suoritettava odotetun tason yläpuolella joka ilta, ja odotamme heidän tekevän sen.

Lauantai-illan ottelua ennen McLellan nostaa esille osa-alueita, jotka on onnistuttava kahden pisteen saamiseksi.

− Kiekonhallinta on keskiössä. Heidän siirtymäpelaamisensa on vahvaa. He kykenevät hyökkäämään nopeasti, hän lausuu Devilsistä.

− Erikoistilanteet ovat yksi tekijä liigan jokaisen joukkueen kohdalla. On kyse siitä, että se on odotetulla tasolla ja että sen saa kulkemaan, oli kyse sitten ylivoima- tai alivoimapelaamisesta, päävalmentaja lisää.

» Lähetä palautetta toimitukselle