Christian Heljanko kaatoi lähes yksin vahvan HIFK:n ja päätti Tapparan tappioputken − "Tuntui kuin oltaisiin seiskafinaali voitettu"

LIIGA / Haastattelu
Christian Heljanko torjui HIFK:ta vastaan mojovat 41 kiekkoa.
Tappara päätti kolmen ottelun tappioputkensa voittamalla lauantain päiväpelissä Helsingissä HIFK:n 3−2. Voiton takuumiehenä hääri kolmostähdeksi valittu maalivahti Christian Heljanko, jonka mukaan jatkoajan jälkeen napattu voitto maistui lähes yhtä hyvälle kuin seiskapelin voittaminen.

Lauantain päiväottelussa Helsingin jäähallissa nähtiin tasainen ottelu, jossa kaksi viime aikoina kyntänyttä joukkuetta kohtasivat. Ottelu päättyi aaltoilevien vaiheiden jälkeen vierasjoukkueen 3−2-voittoon. Voiton napanneen Tapparan esitykset ovat viime viikkoina ollet hämmentävän huonoja, joten nyt saavutetut kaksi pistettä tuntuivat Tappara-leirissä makealta.

Haastattelupisteelle ottelun tauottua saapui hymyilevä Christian Heljanko, jonka ensimmäiset sanat kuuluivat seuraavasti:

− Tuossa juuri puhuttiin, että tuntui kuin oltaisiin seiskafinaali voitettu, Heljanko kertoi.

− Tämä on tottakai vain yksi voitto ja kaksi pinnaa, mutta oli sitkeä esitys, kun jätkiäkin tippui pois rivistä. Vihdoin löytyi sellaista sydäntä, mitä on etsittykin.

HIFK oli ensimmäisessä erässä ylivoimainen, mutta erätauolle poistuttiin tasatilanteessa 1−1. Tasalukemat mairittelivat erän jälkeen Tapparaa, joka sai erässä vain kolme laukausta HIFK-maalia vartioinutta Roope Taposta kohti. Vaikeasta avauserästä selviäminen kuitenkin loi Heljangon mukaan uskon joukkueen tekemiseen.

− Se että saatiin heti 1−1-tasoitusmaali siihen, oli tosi tärkeä. Muuten olisi voinut tulla vaikeampaa. Voitto maistuu paremmalta kuin mitä on pitkään aikaan maistunut. Ei saa tuudittautua, mutta luulen, että tämä antaa meille paljon voimaa.

Joukkueen kemia ei vielä parhaalla mahdollisella tasolla, työnteko avain voittoihin

Eilisen Ilves-tappion jälkeen Tapparan valmennusjohtoon kuuluva Juha Juujärvi kertoi, ettei muutoksia kokeneen joukkueen kemiat ole vielä löytäneet tarvittavalle tasolle. Heljanko on samoilla linjoilla ja nimeää viime aikojen haasteeksi myös onnen osuuden. 

− Varmasti vielä (kemiat) hakee. Emme viime aikoina, varsinkaan viimeiseen kuukauteen ole saaneet sellaisia onnistumisia, mitä olisimme halunneet. Kyllähän maalit ja pisteet ruokkii pelaajia ja itseluottamusta.

Ratkaisu on kuitenkin löytymässä joukkuepelistä.

− Tämä on taas uusi joukkue ja uusi kasvuprosessi. Nyt (viime aikoina) on pitänyt mennä joukkueena enemmän yhteen, koska syksyllä tuli voittoja vähän kuin varkain, vaikka ei aina pelattukaan niin hyvin. Mitä pidemmälle tässä mennään, niin joukkuepelillä ja sydämellä ne voitot otetaan. Nyt yritetään tarrata tähän kiinni, että tällä tavalla halutaan pelata.

Jääkiekossa työnteko on yleensä selkänoja, johon voi nojata vaikeimpina hetkinä. Jos työnteko laahaa, eivät onnekkaat pomputkaan yleensä osu oikeisiin lapoihin. Heljanko oli lauantaina tyytyväinen joukkueensa työmoraaliin ja toivoo näkevänsä sitä jatkossakin.

− Toivotaan että jatketaan samalla tavalla, taistellaan ja laitetaan itsemme likoon. Silloin ne pomputkin ovat meidän puolellamme. Tänäänkin meidän toisessa maalissa kiekko kimposi luistimesta keskelle. Silloin kun et tee hommia, niin ei pomppujakaan tule. Pitää jatkaa tällä tavalla ja rakentaa tämän päälle. Uskotaan vahvasti että tämän joukkueen parhaat pelit ovat vasta edessäpäin.

Aikainen lintu ja ottelukuorma

Lauantain ottelu alkoi Helsingissä jo kello 15, mikä on Liigassa erityisen aikainen otteluajankohta. Tappara matkusti Helsinkiin lauantaina aamupäivällä, ja Heljanko piti uniikista pelipäivän aikataulutuksesta.

− Tämä oli mielestäni hyvä. Mentiin puoli kymmenen maissa aamulla hallille, ja saatiin palaverit pidettyä ja ruuat syötyä, jonka jälkeen lähdettiin Helsinkiin. Tämä on oikein kiva, niin ei mene keskelle yötä, kun ollaan takaisin Tampereella.

Heljanko on pelannut jälleen tällä kaudella paljon pelejä. Hän on aloittanut Tapparan 43 ottelusta peräti 35. Heljanko ei pelikuormasta valita, vaan nauttii siitä.

− Helppohan se on pelata, kun tulee kokoajan tasaisesti pelejä. En tiedä, olenko pelannut sen enempää kuin viime vuonna, koska nyt jäi CHL torsoksi. Sieltä jäi yhdeksän tai seitsemän peliä vähemmän Liigan alkamisen jälkeen kuin mitä mitä viime vuonna tuli sillä puolella.

− Mukava se on pelata, varsinkin nämä viikot, kun pelataan kolmea peliä. Pelaa sitten niistä kaksi tai kolme peliä, niin on se helpompi kuin sillä tavalla, että pelaan vain yhden pelin tai kaksi sitten viikonloppuna. Nämä on pitkiä viikkoja, ja olen tottunut pelaamaan paljon.

Tappara jatkaa ensi viikolla kauttaan juuri kolmen ottelun verran. Keskiviikkona se kohtaa kotonaan TPS:n, ja loppuviikosta se matkaa Ässien ja HPK:n vieraaksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle