Carlotta Regine kertoo sopeutumisesta elämään uudessa ympäristössä: ”Löysin uuden maailman täältä Suomesta”

Muut Sarjat / Haastattelu
Italialainen Carlotta Regine edustaa Naisten Liigassa TPS:ää.
Kuva © Timo Savela
Carlotta Regine muutti Italiasta Suomeen voidakseen jatkaa jääkiekon pelaamista. 15-vuotias maalivahti on sopeutunut elämään ulkomailla ja hänellä riittää sanottavaa suomalaisista elämäntavoista. Pelattuaan ensin muutaman pelin alemmalla sarjatasolla, hän debytoi TPS-paidassa Naisten Liigassa marraskuun loppupuolella.

Carlotta Regine, 15, muutti Suomeen kaudeksi 2019–20. Reginen aiempi seura, Torino Bulls, lakkautti naisten joukkueensa, joten hänen piti etsiä pelipaikkaa muualta. Regine pelasi junioriturnauksessa Tukholmassa, jonka aikana tapasi suomalaisen valmentajan. Suomessa pelaamista ehdotti kuitenkin hänen ystävänsä.

– Muutin Suomeen, koska en voinut jatkaa pelaamista kotikaupungissani. Minun oli pakko muuttaa muualle voidakseni jatkaa pelaamista. Halusin myös muutosta elämääni ja uusia kokemuksia. Porissa pelaava italialainen ystäväni suositteli minulle muuttoa Suomeen.

– Päädyin Turkuun, koska suomalainen valmentaja tiedusteli minulta haluaisinko pelata TPS:ssä.

Pelit Suomessa

Regine on joukkueensa nuorin maalivahti ja hänen pitää olla kärsivällinen peliajan suhteen. Kokenut Isabella Portnoj on torjunut TPS-maalilla erittäin hyvin, joten mahdollisuudet aloittaa turkulaisjoukkueen maalilla ovat vähissä Reginelle ja Jonna Moilaselle. Muut maalivahdit pääsevät tolppien väliin lähinnä valmennuksen antaessa Portnoj'n huilata. Regine pääsi kuitenkin maalin suulle heti Suomeen muutettuaan. Hänen ensimmäinen pelinsä TPS-paidassa oli venäläistä SKIF Nižni Novgorodia vastaan.

– Jännitin pelaamista SKIF:iä vastaan. Kyseinen peli oli minulle ensimmäinen ammattilaisjoukkuetta vastaan. Heidän pelaajansa olivat minua vanhempia, isompia ja vahvempia. Koin sen kuitenkin hyväksi haasteeksi itselleni, sillä heidän laukauksensa olivat hankalia torjuttavia.

"Muutin Suomeen, koska en voinut jatkaa pelaamista kotikaupungissani"

Ennen ensimmäistä runkosarjapeliään TPS-paidassa, Regine pelasi muutaman Naisten Mestiksen karsintasarjan ottelun UJK:n maalilla. Runkosarjadebyytti TPS-maalilla tapahtui marraskuun loppupuolella.

– En jännittänyt Naisten Liigan debyyttiäni Sportia vastaan yhtä paljon kuin SKIF:iä vastaan. Olen vasta 15-vuotias, joten mahdollisuus päästä pelaamaan pääsarjatasolla Suomessa oli minulle hyvä kokemus.

Kommunikaatiokatkoksia ratkomassa

Nuori italialaisvahti on vakiokasvo TPS:n harjoituksissa. Harjoitukset jäävät häneltä harvoin välistä, riippumatta siitä pidetäänkö ne aamulla vai illalla. Ymmärrettävistä syistä kukaan muu joukkueesta ei puhu italiaa, joten kommunikointi muiden pelaajien ja valmennuksen kanssa tapahtuu yleensä englanniksi. Hänellä oli aluksi vaikeuksia kommunikoida joukkuetovereidensa kanssa, mutta tilanne parani ajan myötä ja nyt Regine pystyy ottamaan kaiken hyödyn irti maalivahtivalmennuksesta.

– Olen nauttinut ajastani täällä tähän mennessä. Minulla oli aluksi pieniä kommunikaatiovaikeuksia, mutta asiat ovat nyt paremmin ja tulen toimeen kaikkien kanssa. Olen yksi joukkueeni nuorimmista pelaajista, joten muut pelaajat pitävät minusta hyvää huolta.

– Minulla ei ollut maalivahtivalmentajaa Italiassa, mutta täällä meillä on maalivahtivalmentaja, joka on kanssamme jäällä harjoituksissa. Maalivahdit saavat palautetta harjoitusten aikana, mikä on mielestäni hyödyllistä.

Regine joutui kovaan paikkaan venäläistä SKIF:iä vastaan pelatussa harjoitusottelussa.
Kuva © Timo Savela

Havaintoja Suomesta ja suomalaisuudesta

Regine ei ole juurikaan ehtinyt matkustella Suomessa, esimerkiksi käydä Helsingissä tai Tampereella, mutta uusi ympäristö on kuitenkin ehtinyt tekemään häneen vaikutuksen. Hänen mielestään suomalaisilla on huonoja ja hyviä puolia. Suomalaiset ovat varsin varautuneita, mutta toisaalta hyvin kunnioittavia toisia kohtaan.

– Olen pitänyt täällä olemisesta. Löysin uuden maailman täältä Suomesta. Täällä on paljon hiljaisempaa, turvallisempaa ja siistimpää kuin Italiassa. En osaa sanoa, miten asiat ovat muualla Suomessa, mutta ainakin Turussa on varsin rauhallista. Täällä kaikki on hyvin vehreää. Täällä on paljon kasvillisuutta, paljon ruohoa ja puita. Kaupungissa on paljon puistoja.

– Ihmiset ovat hyvin pidättäytyväisiä. Tämä on minulle paikoin hieman hankalaa, koska suomalaiset eivät ole kovin puheliaita. Toisaalta täkäläiset kunnioittavat toisiansa enemmän kuin italialaiset. Italiassa ei ole mitenkään poikkeavaa, että skoottereita ja polkupyöriä potkitaan kumoon. Täällä voit jättää tavaroitasi johonkin ilman pelkoa, että joku varastaa ne.

"Täällä on paljon hiljaisempaa, turvallisempaa ja siistimpää kuin Italiassa"

Nuori italialainen innostuu puhumaan ruoasta. Vaikka Regine on ollut Suomessa vasta muutaman kuukauden, on hän ehtinyt tekemään joitain tarkkaavaisia havaintoja paikallisten ruokailutottumuksista. Arkiruokailun osalta hän löytää parantamisen varaa suomalaisten tottumuksissa.

– Ruoka on todella erilaista täällä. Minusta italialainen ruoka on paljon parempaa. Täällä pasta on yleensä makuuni liian pehmeää ja jostain syystä ihmiset syövät sitä ketsupin kanssa.

– Käytämme italiassa paljon enemmän suolaa ja täällä ruoassa sitä ei ole juuri nimeksikään. Täällä käytetään myös toisia mausteita, joten ruoka maistuu hieman erilaiselta verrattuna siihen, mihin olen tottunut, riippumatta siitä, mikä ruoka on kyseessä. Myös suklaa on hyvin erilaista verrattuna siihen, mihin olen tottunut.

» Lähetä palautetta toimitukselle