CHL-päättäjä Timo Everi on eri linjoilla sarjan toimitusjohtajan kanssa: "Se on aina jostain pois, jos ryhdytään kaventamaan"

CHL / Haastattelu
Timo Everi oli paikan päällä Luulajassa seuraamassa CHL:n finaalia.
Kuva © Juuso Koro / @juusokuvaa

Champions Hockey Leaguen varapuheenjohtaja Timo Everi oli paikan päällä Luulajassa seuraamassa finaalia. Helsinkiläinen on ollut sarjan toiminnassa mukana alusta alkaen ja nähnyt, mihin suuntaan sarjan toiminta on kehittynyt.

Ennen lauantain finaalia Everi oli erityisen tyytyväinen siitä, että ottelussa pelasivat vastakkain suomalainen ja ruotsalainen joukkue. 

– Se, että ovatko sveitsiläiset ja saksalaiset samaa mieltä asiasta, niin on sitten toinen juttu, Everi naurahti.

Pelien taso läpi kauden on myös tyydyttänyt sarjan varapuheenjohtajaa, ja kokonaisuutena sarja on hänen mielestään menossa oikeaan suuntaan. 

Joukkuemäärä mietityttää

CHL:n joukkuemäärää pudotetaan nykyisestä 32:sta 24:ään ensi kaudelle. CHL:n toimitusjohtaja Martin Baumann kertoi Jatkoajan haastattelussa, että sarjan joukkuemäärän supistaminen mahdollistaa laadukkaammat pelit tulevaisuudessa. Everi ei ole täysin samaa mieltä kollegansa kanssa.

– Minä en ole varma siitä, että pystytäänkö järjestelmää muuttamalla tekemään asioita paremmin.

– En mielelläni vähentäisi joukkueiden määrää. Suomessa olemme päässeet osallistumaan tähän kilpailuun poikkeuksellisen laajasti, ja se on aina jostain pois, jos ryhdytään kaventamaan, Everi sanaili.

Everi korostaa kansainvälistymisen merkitystä ja sitä, että mahdollisimman moni eurooppalainen pääsisi osallistumaan CHL:ään. Hän ottaa kantaa myös siihen, että vaikka yksittäisessä ottelussa pienemmän kiekkomaan joukkue voi olla vastaantulija, niin toisaalta yksittäisessä ottelussa voi silti käydä mitä vaan.

– Se on kaksipiippuinen juttu, Everi kommentoi joukkuemäärän supistamista.

Ottelukalenterin rakentaminen haastaa

Jääkiekon asema on hyvin vahva Suomessa ja Ruotsissa, mutta lajin suosio isoimmissa Euroopan maissa ei ole niin valtava verrattuna muihin lajeihin. CHL:ssä on tiedostettu tämä, ja siihen liittyy monia yllättäviäkin asioita.

– Kansainvälisen ottelukalenterin rakentamisessa on haasteita, ja se on yksi asia mistä on keskusteltu todella paljon CHL:ssä.

CHL:ssä on keskusteltu myös paljon urheilullisista mittareista. Nykyään sarjaan pääsy ratkaistaan edelliskauden menestyksellä, ja Everi haluaa haastaa tätä. Hän nostaa esimerkiksi sen, että edellisen kauden mestareilla on usein ongelmia seuraavalla kaudella.

"Meidän pitää miettiä, että millä tavalla osallistuminen määräytyy tulevaisuudessa."

– Edellisen kauden päättyneet sarjat eivät ole mikään mittari kuluvan syksyn tasosta. Suomessa on toki tällä hetkellä mestari, joka pelaa erinomaista kiekkoa, mutta se ei ole itsestäänselvää. 

– Meidän pitää miettiä, että millä tavalla osallistuminen määräytyy tulevaisuudessa, Everi sanoo.

Kasvua tarvitaan

CHL tulee jatkumaan ainakin vuoteen 2028 saakka. Everi kertoo, että taloudellinen pohja markkinointisopimuksineen on rakennettu niin, että sarja on kestävällä pohjalla ainakin sinne asti. 

– En ole tyytyväinen sarjan taloudelliseen pohjaan siinä mielessä, että se ei kasva ollenkaan tällä hetkellä.

– Saamme hoidettua kaikki sovitut asiat, mutta kasvua meidän pitää saada ehdottomasti lisää, Everi paaluttaa.

Suomessa eläteltiin toiveita, että tämän vuoden finaali olisi voitu pelata Luulajan sijaan Tampereella. Everi oli myös sitä mieltä, että Nokia-areena olisi ollut oikea paikka ottelun järjestämiseen.

– Tämä olisi oikeasti pitänyt pelata Tampereella.

– Uskallan väittää, että Nokia-areenalle olisi tullut myös muita kuin Luulajan ja Tapparan kannattajia, jos se olisi pelattu siellä.

Everi sanoi, että CHL:ssä on keskusteltu siitä, että finaalipaikka päätettäisiin jo hyvissä ajoin etukäteen. Siitä ei ole vielä tehty päätöksiä, mutta tavoitteena olisi saada samantyyppinen järjestely kuin jalkapallossa.

– Saavutettavuus ja se, että saadaan luotua iso tapahtuma ovat keskiössä. 

» Lähetä palautetta toimitukselle