Blues oli äskettäin huippumenestynyt Suomen suurin jääkiekkoseura – Nyt se pienenee ruohonjuureen Kiekko-Espoon tukijaksi

Suomi-sarja, Muut Sarjat / Haastattelu
Blues kutistuu merkittävästi.
Kuva © Petteri Äikäs - petteri.aikas@jatkoaika.com

Espoolaisseurat Blues juniors ja Kiekko-Espoo tiedottivat viime viikolla, että Bluesin A-, B- ja C-juniorien edustus- sekä akatemiajoukkueet siirtyvät Kiekko-Espoon alaisuuteen. Merkittävä syy muutokseen on Bluesin A-junioriensa kanssa kohtaama rahapula.

Viime vuonna kilpailutoimintansa aloittaneelle Kiekko-Espoolle askel on uskottavuuden ja elinvoiman kannalta jättimäinen. Samalla espoolainen jääkiekkoilu myös yhtenäistyy ainakin nimellisesti, sillä huippujunioritoiminnan keskittäminen yhden logon alle on paikkakunnan kaikkien jääkiekkoseurojen Kiekko-Espoon, Blues Juniorsin, Espoon Palloseuran ja Espoon Kiekkoseuran yhteishanke.

Blues jää itsenäisesti ruohonjuuritason toimijaksi. Se pyörittää kiekkokouluja ja nuorimpia junioreja. Lisäksi sillä on tällä hetkellä joukkue A-junioreissa Suomi-sarjassa, B1-junioreissa aluesarjassa ja B2-junioreissa Mestiksessä.

Blues oli vielä muutama vuosi sitten Suomen suurin jääkiekkoseura. Mitä suuri muutos tarkoittaa sen tulevaisuuden kannalta? Onko suunta kohti toiminnan lakkaamista?

– Ei ole. Meille jää noin 1000 harrastajaa. Ja olemme siis edelleen mukana myös huippujunioritoiminnassa. Logo vaihtuu, mutta kyse on yhteistyöstä, Blues Juniorsin toiminnanjohtaja Niko Merikanto vastaa.

Bluesilla on tällä hetkellä, kun kaikki C-, B- ja A-junioritkin ovat vielä mukana, noin 1170 lisenssipelaajaa. Määrä on pienentynyt huippuvuosista, jolloin seura oli lajissa maan suurin. Merikannon mukaan noin viisi vuotta sitten heillä oli noin 1400 pelaajaa. Nykyään Lahden Pelicans on Suomen suurin. Blues ja KalPa kisaavat kakkossijasta.

Kun seura päätyy muutamassa vuodessa Suomen suurimmasta ja erittäin menestyneestä organisaatiosta tilanteeseen, jossa se luovuttaa merkittävimmän osansa toisen logon alle, jotain on väistämättä mennyt vinoon. Mikä Bluesissa meni vinoon?

– Siinä mielessä mikään ei ole mennyt vinoon, että vuoteen 2016 asti A-juniorit eivät olleetkaan Blues juniorsissa. Se toiminta oli Jääkiekko Espoo Oy:lla, jonka toiminnan loppumisen yhteydessä me pelastimme A-juniorit mukaamme. Ilman sitä joukkuetta tuskin olisi tällä hetkellä olemassa. Mutta A-juniorien toiminta on kohtuullisen raskasta pyörittää kaltaisellemme junioriseuralle, jolla ei ole miesten edustusjoukkuetta. En oikeastaan ymmärrä kysymys, että missä Blues juniors olisi epäonnistunut.

Et ymmärrä kysymys? Kysytään näin päin; onko A-, B- ja C-juniorien siirtyminen Bluesista pois Bluesille hieno onnistuminen?

– No sekä että. Tällaisesta ratkaisusta on keskusteltu vuosien mittaan useaan otteeseen. Nuo juniorijoukkueet siirtyvät nyt toisen logon alle, mutta me olemme yhtälailla mukana siinä toiminnassa. Se on uudelleenorganisointia, ei menettämistä.

Sekä että? Kuitenkin myös epäonnistuminen?

– Lähinnä A-juniorien rahoituksessa meillä oli haasteita tälle kaudelle. Halusimme turvata jatkuvuuden tällä ratkaisulla.

Blues on nyt uuden edessä paitsi oman painottuneisuutensa myös paikallisen asemansa kanssa. Entinen kansallisen juniorikehityksen voimanpesä kasvattaa nyt nuoria jääkiekkoilijoita paikalliselle yhteistyölle. Merikanto pohtii, miltä uusi asetelma hänestä tuntuu:

– Kyllä minä luotan, että tämä saadaan toimimaan. Pääsemme kaikki lajissa mukana olevat hiljalleen rakentamaan yhtä selkeää kokonaisuutta espoolaiseen jääkiekkoon. Nyt saamme yhtenäisen junioriputken yhden organisaation alle. Toivottavasti vain myös miehissä suunta on nyt sitten huipulle.

» Lähetä palautetta toimitukselle