Asiantuntija Karri Rämö ylistää Leijonien varmaotteisuutta: "Jos avointa pelataan, Leijonat syö Slovakian elävältä"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Toni Rajala oli yksi tiistain sankareista.
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/

Suomi eteni vakuuttavalla tavalla MM-turnauksen puolivälieriin lohkovoittajana. Alkusarjan päättäneessä tiistain koitoksessa Tšekki kaatui ongelmitta numeroin 3–0. Jatkoajan asiantuntija Karri Rämö vakuuttui Leijonien pelivalmiudesta.

Leijonat vaikutti Tšekkiä vastaan suvereenilta. Oma peli sujui kaikilla vaihteilla ja varovaisen tiivis vastustaja ei päässyt hallitsemaan peliä millään keinoilla. Miten summaat tiistain näytöksen?

− Ei ollut mitään hätää missään vaiheessa, eikä tullut edes huonoja pomppuja. Tuolla tyylillä kuin Tšekki pelaa, tämän hetken Suomi voittaa kymmenen kertaa kymmenestä. Leijonat on aina ollut nöyrä joukkue, valmis tekemään duunia. Nyt on vielä yksilötaitokin huippua, on valmiutta ratkaista pelejä ja itseluottamusta, päälle loistava maalivahti. Jotain muuta pitää vastustajan esittää Suomen voittaakseen.

− Toisen erän alussa tuli lyhyt hetki, jossa tuli pientä virhettä ja pitkä vaihto osalle. Tšekki sai painetta ja maalipaikkaa, tällä hetkellä ei vaan mene edes noista omiin, taisi Olkinuora torjua päällä. Heti tiukan hetken jälkeen peli oli taas täysin hallussa ja homma helpon näköistä. Saa nähdä, milloin muualla tajutaan, että vaikka olisi ketä heittää kentälle, Suomi hoitaa tällaiset pelit, ellei ole vastus ole pelitavallisesti ihan huippua.

Suomi teki nykysysteemin ajan kisahistoriaa ja päästi ainoastaan viisi maalia alkusarjassa. Jussi Olkinuora torjui viidessä ottelussa 99 prosenttia kiekoista. Eikä torjuminen kai näytä edes ylisuorittamiselta?

− Neljä nollapeliä, ihan sama ketä on ollut vastassa. Onhan se ihan uskomaton suoritus MM-kisapeleissä. Olkinuora keskittyy loistavasti ja hoitaa kaikki perustilanteet, pakottaa vastustajan ampumaan sellaisia pienen prosentin laukauksia, sen jälkeen edes hankalat irtokiekot eivät uppoa.

− Mutta maalivahdin ohella Suomi puolustaa ennen kaikkea todella hyvin, ei sieltä anneta mitään helpolla. Laukauksia tulee melko vähän ja useimmiten heikommista sektoreista. Siihen päälle Olkinuora ottaa kaiken kiinni normaalia paremmin. Tšekki ainakin vaikutti turhautuvan siihen.

Torstain puolivälierässä vastaan asettuu Slovakia. Näetkö mitään uhkia Suomen voittokulun jatkumiselle?

− Slovakia ei ole niin nimekäs kuin Tšekki, mutta heillä on Craig Ramsay valmentajana. Luulen, että he yrittävät saada pelin täysin erilaiseksi kuin tiistaina. Slovakit tulevat varmasti kovaa ja yrittävät saada Suomen ahtaalle. Mutta en usko, että se riittää. Voi olla, että Slovakia pörrää viisi tai kymmenen minuuttia, sen jälkeen Suomi ottaa pelin haltuun ja jos avointa pelataan, Leijonat syö Slovakian elävältä.

− Tuomarilinja on kiinnostava kysymys, eli meneekö pilli taskuun pudotuspelivaiheessa. Sillä on tietysti merkitystä ja Suomi on todennäköisempi kärsijä, jos jäähyjä ei tule. Jos taas Suomi saa aiempaan malliin useamman ylivoiman, kyllä sieltä aina maali tai kaksi tulee.

− Ainoana riskinä tulee mieleen, kun kaikki on mennyt niin hyvin, että väkisinkin jokin asia menee pieleen. Uskon silti, että Suomi on nyt myös valmis sellaiseenkin tilanteeseen, että vastustaja saa maalin tai pari tuurilla. Joukkue tai valmennus ei jäädy, itseluottamus on niin hyvä.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös