Arto I. Järvelä ei sulje pois pudotuspelien lyhentämistä, jos ottelusiirtoja vielä tulee: “MM-kisat Tampereella asettavat meille perälaudan”

LIIGA / Haastattelu
Liigaa pelataan myös olympialaisten aikana.
Kuva © Juuso Koro / @juusokuvaa
Liigan kilpailutoimenjohtaja Arto I. Järvelä linjaa, että runkosarjaa viedään sinnikkäästi läpi otteluohjelman mukaan − niiden joukkueiden voimin, jotka eivät ole karanteenissa.

Koronapandemia on lyönyt läpi Liigasta myös tällä kaudella. Määrätyt karanteenit ovat sotkeneet monen joukkueen otteluohjelmat ja aiheuttaneet tuskanhikeä myös Liigan toimistolla.

Jääkiekon SM-liiga oy:n kilpailutoimenjohtaja Arto I. Järvelän mukaan otteluohjelman laatiminen tällaisena vuonna on ollut haastavaa.

− Kyllä tätä vähän ennustettiinkin, että jotain ongelmia on tulossa. Mutta ei kukaan syksyllä tiennyt, että tällaisia ongelmia tulee, Järvelä harmittelee.

Ongelmat konkretisoituivat vuodenvaihteen tienoilla. Karanteenien vuoksi siirrettyjen otteluiden uusia ajankohtia etsittäessä seuroilla on omatkin toiveensa, mutta muutakin huomioitavaa riittää. Liigan ottelutapahtumat on sijoiteltava areenoiden muiden varausten mukaan.

− Meillä on tänä päivänä isoin tekijä se, että pelataan näillä isoilla areenoilla silloin, kun muut tapahtumat sen mahdollistavat. Esimerkiksi Tampereen, Helsingin ja Turun jäähalleissa tehdään muutakin kuin pelataan jääkiekkoa. Mutta nythän ne on pitkälti peruttu, kun ei saa yleisöä ottaa, Järvelä avaa.

"Pelataan niin kauan kuin saadaan pelata"

Koronatartuntojen kasvava määrä Suomessa on johtanut tänäkin keväänä kokonaisten joukkueiden karanteeneihin. Ne laittoivat ison osan tammikuun ottelukalenterista uusiksi.

Järvelän mukaan koko sarjan laajuista koronataukoa tilanteen tasoittamiseksi ei kuitenkaan ole luvassa.

− Tauolle ei olla näillä näkymin lähdössä. Pelataan niin kauan kuin saadaan pelata.

"Toukokuun alussa on se ovi kiinni, minkä yli ei voida enää mennä."

Erot joukkueiden pelaamien otteluiden määrissä ovat tällä hetkellä suuret: muun muassa TPS:n ja Kärppien välillä on eroa kuusi ottelua. Mikäli turkulaisten vastapäättynyt karanteeni esimerkiksi uusiutuu uuden tartunnan myötä, puhutaan äkkiä kymmenenkin ottelun erosta. 

Millaisin vaihtoehdoin Liiga on siis tällaiseen varautunut, etenkin kun uudetkin siirrot ovat vielä täysin mahdollisia?

− Meillä ei ole enää hirveän monella joukkueella pelivaraa. Tarvittaessa voidaan kautta pidentää ja vastaavasti pudotuspelien ottelusarjoja lyhentää. Se on yksi vaihtoehto työkalupakista, Järvelä toteaa.

Muita vaihtoehtoja, esimerkiksi runkosarjan ottelumäärän pienentämistä, Järvelä ei mainitse. Ajankohtaista ei hänen mukaansa ole myöskään siirtyminen pistekeskiarvoon runkosarjasijoitusten määrittäjänä. Se voisi tulla kyseeseen, jos runkosarja ei olisi kaikilla joukkueilla samanmittainen, eli karanteenitapauksissa pelejä ei siirrettäisi vaan ne peruttaisiin.

− Ei olla vielä ainakaan siirtymässä pistekeskiarvoon, mutta kaikenlaisia variaatioita löytyy työkalupakista ja tarvittaessa voidaan käyttää niitä, Järvelä muotoilee.

Pelivaraa on toukokuun alkuun

Toiveita yhteiskunnan mahdollisesta avaamisesta ja kiekkokansan paluusta halleille lähikuukausina ei toistaiseksi nostatella Liigan toimistolla − ainakaan siinä määrin, että se vaikuttaisi otteluohjelmaan.

− Ei ainakaan vielä aleta pelejä siirtämään yleisön toivossa. Mutta katsotaan sitten uudestaan, jos joku sauma aukeaa sille, että voitaisiinkin ottaa yleisöä takaisin halleihin, Järvelä pyörittelee.

Liigan pudotuspeliohjelmaa ei ole vielä julkaistu, mikä on täysin poikkeuksellista. Tilanteen kehittymistä seurataankin Liigan toimistolla kaikesta päätellen kieli keskellä suuta. Takaraja kauden päättymiselle on jokavuotiseen tapaan selvä.

− Kevään MM-kisat Tampereella asettavat meille perälaudan. Toukokuun alussa on se ovi kiinni, minkä yli ei voida enää mennä.

Olympiataukoa ei ole luvassa

NHL-pelaajien oli tarkoitus mitellä paremmuudestaan Pekingin talviolympialaisissa, jotka järjestetään 4.–20. helmikuuta. Kun maailman kirkkaimmat tähdet kuitenkaan eivät sinne matkaa, katseet kääntyvät eurooppalaisiin pelaajiin.

Myös kotoisesta Liigasta on valittu olympialaisiin useampia pelaajia. Järvelän mukaan tämä ei Liigan arkeen kuitenkaan vaikuta, vaan sarjaa pelataan alkuperäisen suunnitelman mukaisesti.

Turnauksen aikana pelaaminen koituu kuitenkin osalle joukkueista kovemmaksi iskuksi kuin toisille. Esimerkiksi Oulun Kärpistä saatetaan hyvinkin nimetä olympialaisiin useampikin avainpelaaja. Kyseeseen voisivat tulla nimet Topi Niemelä, Atte Ohtamaa ja Saku Mäenalanen, jotka jättäisivät turnauksen ajaksi tuntuvan loven oululaisten rivistöön.

− Pelaamme olympialaisten aikaan siitä syystä, että se koskee vain muutamaa pelaajaa. Seurat ovat keskenään sopineet, että pelataan.

Jo vahvistettuja kisoihin matkaavia Liiga-pelaajia ovat Jukurien Oliver Larsen, Pelicansin Jiří Smejkal, HPK:n Mário Grman sekä TPS:n Juraj Slafkovský.

» Lähetä palautetta toimitukselle