Armeijasta päässyt Joonas Oden tuskaisena Ilveksen perisynnistä − "Kuulin, kuinka kannattajamme huusivat tuomareille"

LIIGA / Haastattelu
Oden ei ollut tyytyväinen omiensa esitykseen.
Kuva © Tiia Mahkonen
Tappiosta pettynyt Oden kertoi, miksi Ilves hävisi jälleen hallittuaan kamppailua kaksi erää. Nuori hyökkääjä kertoi myös päättyneestä armeijakokemuksestaan.

Ilves hävisi 90-vuotisjuhlaottelussaan SaiPalle jatkoajalla 3−2. Muun joukkueen tavoin Joonas Oden, 21, oli kahden ensimmäisen erän ajan todella pirteä. Laitahyökkääjä oli kenties tupsukorvien näkyvin pelaaja.

Kahden maalin johdossa kolmanteen erään lähtenyt kotijoukkue suli lopulta tappioon asti. Vastaavaa on nähty Ilvekseltä tällä kaudella aiemminkin. Pelicansia vastaan tapa hävitä oli liki identtinen, mutta Oden nosti esiin myös torstain ottelun Vaasasta.

− Meillä oli sama ongelma kuin viime pelissä Sportia vastaan. Otamme liian paljon jäähyjä. Meillä on paikkoja, mutta emme saa niistä sisään. Niin on vain tapahtunut, hyökkääjä tuskaili.

− Jäähyt ovat tulleet väsymyksestä, tyhmistä virheistä tai aivan vahingossa. Ne ovat osa peliä kuitenkin.

Hakametsässä oli lauantai-iltana paljon tunnetta, kun ennen ottelua tamperelaisseura toi jäälle liudan vanhoja kapteenejaan ja kansa hurrasi. Hiljalleen karnevaali laantui ja ilta päättyi kannattajien "Myrrä ulos!"-huutoihin − vihreäkeltainen pääty vaati siis päävalmentaja Jouko Myrrälle potkuja.

Oden huomasi kamppailun tiimellyksessä, miten yleisö eli mukana jäähyissä ja niiden puutteessa.

− Jäähyt määrittelevät pelin suuntaa. Kuulin, kuinka kannattajamme huusivat tuomareille. Molemmat vaihtopenkitkin pitivät ääntä ja halusimme, että tuomarit kohtelevat joukkueita samalla tavalla.

− Tuomarit olisivat voineet viheltää jäähyjä tilanteista, joista niitä ei lopulta tullut.

Armeijasta takaisin lätkän pariin

Oden ei ole päässyt Ilveksen kokoonpanoon monessakaan runkosarjaottelussa eikä tehopisteitä ole vielä syntynyt muutamaa enempää. Hän oli palvelemassa armeijassa, josta hän vapautui muutama viikko sitten.

− Se on nyt ohi eikä minun tarvitse enää huolehtia siitä. Nyt voin keskittyä vain jääkiekkoon. Armeija kuitenkin vaati veronsa.

Armeija-arki oli hyökkääjälle omanlaisensa koettelemus.

− Oli paljon herätyksiä ja olimme ilman ruokaa väsyneinä pitkiä aikoja. Teimme paljon asioita, joita juuri kukaan ei halunnut tehdä − siitä kai armeijassa on kyse. Teimme myös paljon asioita yhdessä, kuten marssimme.

Puolustusvoimien ja jääkiekkojoukkueen perusprinsiipeissä on nähtävissä samanlaisuutta.

− Armeijassa täytyy kunnioittaa toisia ja totella sääntöjä. Tuntuu, että monet pitivät siitä, Oden tuumi lopuksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle