Ari-Pekka Selin luottavaisena uuteen pestiinsä: "En osannut syksyllä ajatella, että huhtikuussa olisin Ässien päävalmentaja"

LIIGA / Haastattelu
Ari-Pekka Selin palaa Poriin 35 vuoden tauon jälkeen.
Ari-Pekka Selin palaa synnyinkaupunkiinsa yhdelle sen tuulisimmista työpaikoista. Selin toimii Ässien päävalmentajana kolmevuotisella sopimuksella.

Isomäki Areena on hiljainen ja pimeä. Jää on sulatettu odottamaan muita tapahtumia kuin jääkiekkopelejä, mutta kaukalon sisäpuolinen alue on silti Ari-Pekka Selinille luontainen ympäristö haastattelutuokioon.

Porin Ässien kasvatti lähti keväällä 1984 maailmalle kokeilemaan siipiensä kantokykyä.

− Viimeisen A-junioripelini jälkeen koko joukkue kantoi minut jäältä keinutuolissa, ikään kuin eläkkeelle, Selin naurahti muistoilleen.

Juha Tasku oli sen ajan nimiä. Samoin pakkiparini Juha Virtanen on tällä hetkellä Ässien junioripäällikkönä.

"Kiekkopiireissä kaikki kyllä mieltävät minut porilaiseksi, ja olen itsekin pitänyt siitä ääntä."

55-vuotiaan valmentajan uran aikana on silloin tällöin väläytelty kotiseuduille paluun mahdollisuutta, eikä Selin itsekään ole sulkenut mahdollisuutta kokonaan pois.

Ajoitukset, puolen tai toisen tarpeet vain eivät aiemmin kohdanneet.

− En syksyllä osannut ajatellakaan vaihtoehtoa, että olisin huhtikuussa Porissa, ja Ässien päävalmentajana.

− Kiekkopiireissä kaikki kyllä mieltävät minut porilaiseksi, ja olen itsekin pitänyt siitä ääntä. Vuosien 1984 ja 2019 välillä on Porissa ehtinyt tapahtua paljon jääkiekon ulkopuolellakin. Jos tänne paluu ei sytytä, mikä sitten sytyttää.

Ässien kotihalli on remonttien jälkeenkin tullut Selinille tutuksi erityisesti vierasjoukkueiden tilojen osalta, mutta kotijoukkueen pukuhuone teki vaikutuksen kokeneeseen valmentajaan.

Selin ei ollut aiemmin nähnyt seinällä olevia eri vuosikymmenten ässälegendojen kuvia.

− Oli vaikuttava hetki, kun Pasi Arvosen kanssa astuimme pukukoppiin ja näimme taulut. Juuri tuollaista kulttuuria täytyy vaalia jatkossakin. Tulevaisuudessa joku seuran omista nuorista voi saada kuvansa seinälle, mutta silloin toki täytyy syrjäyttää aika kovia legendoja, Selin totesi.

Selin ainakin pääsee opastamaan tulevaisuuden tähtiä kokemukseensa nähden jopa epätyypillisessä tilanteessa. Tämänhetkisessä joukkueessa ei ole hänen aikaisempia valmennettaviaan kuin Saku Salmela ja Sakari Salminen sillä edellytyksellä, että hän kiekkoilee Porissa ensi kaudella.

− En muista tällaista kokeneeni aiemmin. Täysin tyhjältä pöydältä pääsen lähtemään tuulta päin. Ässäkansio on tyhjä, sinne haetaan välilehtiä ja sisältöä. Kokemuksesta valmentajana on tietysti apua, mutta täytyy olla myös intohimoa kehittyä, Selin muotoili.

15. huhtikuuta Selin ja koko uusi valmennus pitävät joukkueen kanssa aloituspalaverin, ja 13. toukokuuta on vuorossa ensimmäinen jääharjoitus. Joukkue täydentyy matkan aikana, ja Ässien tuore päävalmentaja on tyytyväinen yhteistyöhön kehitysjohtaja Tommi Kerttulan kanssa.

− Olemme molemmat keskustelleet pelaajien kanssa, ja yhdessä teemme parhaita mahdollisia ratkaisuja. Ruotsissa kävimme neljä peliä katsomassa.

− Tulevan kauden joukkue on mielenkiintoinen. Ei välttämättä nimekäs, mutta pelaajamme pyrkivät eteenpäin omalla urallaan, Selin kiteytti.

» Lähetä palautetta toimitukselle