Apuvalmentaja Manner korostaa Suomen taisteluvalmiutta: "Tänään lyödään vielä ihan kaikki sekaan"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Jatkaako Suomi tuuletteluaan Kanadaa vastaan?
Kuva © Samuli Huikuri
Suomen apuvalmentaja Mikko Manner kertoi, että Suomi lähtee luottavaisena sunnuntain finaaliin. Pelisapluuna on selvänä mielessä ja Kanadan vahvuudet tiedossa.

Suomen apuvalmentaja Mikko Manner osasi nimetä finaalin alla selvät sävelet illan Kanada-kohtaamiseen.

− Pelin sapluuna on aika selvä. Me yritämme parantaa kiekossa pysymistä, että pystyisimme heidän puolustusalueellaan pelaamaan pidempiä hyökkäyksiä. Otamme sitä kautta vastaiskuluisteluvoimaa pois.

− Omalla alueella -hetkiä tulee vääjäämättä paljon, niin siellä taas oman ytimen suojelu ja syöttöjen peittäminen oman maalin eteen tulevat varmasti olemaan avainasemassa. Etäisyydessä pyritään pelaamaan tiivistä keskialuetta, että olisimme lähellä toisiamme, kun kiekko lentää meidän päähämme.

Myös Kanadan vahvuudet ovat tarkkaan tiedossa.

− Kanadalla vahvuudet ovat nimenomaan vauhdissa. He ovat erittäin hyvin liikkuvia, joukkue pelaa vahvasti suorista hyökkäyksistä ja painaa kiekkoja ja kiekottomia pelaajia maalille.

− Hyökkäysalueen hyökkäyspelissä heillä on todella hyvin sellainen syöttölauta maalin takana ja sen jälkeen laitetaan kiekkoja sinne ytimeen.

Suomella korostuu Mannerin mukaan aiemmin mainittujen seikkojen lisäksi myös joukkueen sisäinen veljeys.

− Ilman sitä veljeyttä emme tässä kyllä olisi. Kyllähän joukkue on taas kasvanut matkan varrella koko ajan tiiviimmäksi ja tiiviimmäksi ja se näkyy tuollaisena periksiantamattomuutena ja isona uhrautumisena toistensa eteen, Manner kehui.

Suomella on joukkueessa mukana kahdeksan kevään 2019 maailmanmestaria. Manner totesi, että heidän tuomallaan kokemuksella ja johtajuudella on suuri merkitys.

− Kyllä heidän johtajuudellaan on iso merkitys. He tietävät, he ovat olleet aikaisemmin samassa tilanteessa. Atte Ohtamaan, Marko Anttilan, Jere Sallisen ja kumppaneiden edustama karisma, se mitä se edustaa joukkueessa, sillä on valtava merkitys ja se kyllä rauhoittaa ympäristöä.

Suomi aikoo laittaa vielä viimeisen kerran turnauksessa kaiken likoon.

− Tehtävä on vielä kesken, vielä on viimeinen ottelu, mihin olemme saaneet kunnian päästä. Tänään lyödään vielä ihan kaikki sekaan ja sen jälkeen on aika puhaltaa ulos, Manner vakuutti.

− Molemmat joukkueet lyövät varmasti oman pakettinsa kentälle. Meillä se on kaksivaiheista tiivistä puolustamista ja hyökkäämistä.

Vielä viimeisen kerran kisa-areenalle

Mannerilta kysyttiin myös, mitä hän ja muu Leijonien valmennusjohto kaipaa parannettavaksi edellispeleihin verrattuna.

− Kaipaan tilanteentunnistamishyökkäämistä. Sitten kun onnistumme puolustamaan hyvin, ja jos on ne hetket, kun saamme riistettyä kiekon vastustajan viisikon sisällä. Kyllä me tiedämme, että ne ovat ne meidän saumamme päästä toiseen päähän.

− Siellä toisessa päässä meidän täytyy olla vahvempia kiekossa, niin yksilö- kuin viisikkotasollakin. Pitää pystyä pakottamaan vastustajan puolustajat painimaan meidän kanssamme.

− Sitä kautta roikumme kiekossa ja sitä kautta tulevat ne hyökkäystehotkin. Juuri sellaista oikea-aikaista tilanteen tunnistamista ja siinä terävänä olemista, Manner kertasi kehityskohteita.

Kanadakin on parantanut peliään koko turnauksen ajan alkukangerteluista huolimatta.

− He ovat tottuneet toisiinsa ja isoon kaukaloon. Sitten he ovat voittaneet isot vaikeudet. Monta kertaa turnauskonsepti on hyvin yksinkertainen, voita vaikeuksia ja sitä kautta voit menestyä. He ovat myös todella kurinalaisia. Viimeisessä kolmessa ottelussa he ovat ottaneet vain kaksi jäähyä.

− Kanada on hyvin samankaltainen joukkue kuin me. Kumpikaan ei leiki pelillä. Heillä on oma taktinen tyylinsä pelata, meillä on oma taktinen tyylimme pelata.

− Molemmat ovat kurinalaisia, molemmat yrittävät pikkuisen hiillostaa toinen toisiaan, mutta aika harvoin nähdään, että kanadalainen jääkiekkoilija kovassa paikassa provosoituu.

− Heillä on myös kasvanut veljeys ja heistä on myös kasvanut todella iso joukkue isolla J:llä, kuten meistäkin. Ei se heilläkään ole helppo tie tänne finaaliin ollut, kuten kaikki olemme nähneet. He ovat ansainneet sen sillä, että he ovat kiinteytyneet joukkueeksi, Manner kehui pohjoisamerikkalaisia.

Suomen valmistautuminen illan otteluun on jo hyvällä tolalla. Perinteistä pidetään siinäkin kiinni.

− Ohjelma on ihan perinteinen jokaisen ottelun ohjelma. Ottelu alkaa kello 20.15, nyt olemme juuri tulleet käymästä vähän hallilla. Emme olleet jäällä, vaan jokainen vähän verytteli. Erikoistilannepalaverit on jo pidetty ja nyt mennään vähän lepäämään.

− Noin 2,5 tuntia ennen pelin alkua päävalmentaja Jukka Jalonen pitää joukkueelle ottelupalaverin ja siitä mennään kohti ottelua. Nyt on levon aika ja sitten pelaajat vielä vähän tankkaavat, valmentajat eivät enää hirveästi tankkaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle