Antti Törmäsen valmentama EHC Biel-Bienne sinnittelee kärkipelaajien huippusuoritusten varassa: "Miesten peliä, poikaset ei pärjää"

Muut Sarjat / Haastattelu
Törmänen oli kolmannen peräkkäisen tappion jälkeen ymmärrettävästi pettynyt.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti / https://www.instagram.com/fotokuutti

Antti Törmänen valmentaa Sveitsin pääsarjassa kahdeksatta kauttaan. 51-vuotias valmentaja on kokenut SC Bernissä nousun apuvalmentajasta päävalmentajaksi, mestaruuden ja potkut kesken kauden. Nykyisen seuransa EHC Biel-Biennen hän on luotsannut kahdesti semifinaaleihin.

Jatkoaika oli seuraamassa EHC Biel-Biennen kotipeliä Genève-Servetteä vastaan.

– Kova on tunnelma! Nyt ei ollut naapurijoukkue vastassa, mutta paikallisvastustajien fanit pitävät usein ääntä jo alkulämmöissä ja kova buuaus, kun kotijoukkue tulee jäälle. Kova paine on tuomareilla ja kovaa meininkiä hallissa. Miesten peliä, poikaset ei pärjää. Kovavauhtinen sarja, mennään päästä päähän. Luisteluliiga, sitä se on.

Tämä kausi on kuitenkin Törmäselle erityinen, sillä hän on palannut valmennustyöhön sairastettuaan koronan ja toivuttuaan sappirakon syövästä. Syöpähoitojen vuoksi hän oli sivussa viime vuoden elokuusta alkaen lähes vuoden.

EHC Biel-Biennen kausi alkoi Törmäsen johdolla satumaisesti kahdeksan ottelun voittoputkessa, mutta marras–joulukuussa joukkue on onnistunut voittamaan yhdeksästä pelistään vain kolme. Tällä hetkellä on menossa kolmen ottelun tappioputki, jonka aikana EHC Biel-Bienne on tehnyt yhteensä vain neljä maalia.

– Ihan luonnollista, että on huonompi jakso, kun meillä on ollut niin helvetin paljon loukkaantumisia. Ihan järkyttävää. Jere Sallinen saatiin eilen takaisin, mutta tänään taas Damien Brunner loukkaantui. Tällaista se on ollut koko ajan, että kun yksi toipuu, niin joku toinen jää sivuun.

Sallisen paikkaajaksi Turusta hankittu Lauri Korpikoski ehti pelata vain neljä ottelua ennen loukkaantumistaan. Kokenut luottopuolustaja Kevin Fey loukkaantui alkukaudesta ja on sivussa vielä pitkään.

Tuoreimmassa 1–3 -kotitappiossa Genève-Servetteä vastaan toiseksi paras pistemies Brunner jätti kentän toisessa erässä, ja poistuminen näytti todella tuskaiselta.

– Korpikosken paluusta ei osaa sanoa. Ehkä pari–kolme viikkoa vielä. Hän on ollut jo lähellä paluuta, mutta ei sitten kuitenkaan. Aivotärähdyksestä toipuminen on niin vaikeasti ennustettavaa, kauanko kestää tulla takaisin.

Armoton käskytyskään ei auttanut Törmäsen suojatteja.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti / https://www.instagram.com/fotokuutti

“Suunnaton määrä ohivetoja hyviltä tonteilta, niin voittaminen käy hankalaksi”

Lauantain tappio oli joukkueelle kolmas peräkkäinen, ja tappion karvautta korostaa vierasjoukkueen tekemät kaksi alivoimamaalia − ottelu ratkesi vieläpä kahden maalin erolla. Törmänen oli pelin jälkeen syystäkin pettynyt.

– Katkera tappio. Oli kaikki elementit voittoon ja oltiin pelillisesti parempia. Vastustajalla ykkösmaalivahti loukkaantuneena, niin tyypillinen tarina, että B-sarjasta tulee veskari pelaamaan ihan unelmapelin ja ottaa 45 torjuntaa.

Genève-Servetten ykkösmaalivahti Gauthier Descloux tosiaan loukkaantui perjantaina ottelun viime minuuteilla pelattuaan ilmiömäisen ottelun siihen asti. Pääsarjadebyyttinsä tehnyt 21-vuotias Timur Šijanov kesti Rapperswil-Jonan painostuksen ja piti nollan.

EHC Biel-Bienneä vastaan torjuntavuoron sai kuitenkin suurimman osan kaudesta sarjatasoa alempana EHC Klotenissa pelannut Sandro Zurkirchen, joka valittiin ottelun parhaaksi pelaajaksi.

– Suunnaton määrä ohivetoja hyviltä tonteilta, niin voittaminen käy hankalaksi. Tiukkoja ja tasaisia pelejä on kääntynyt tappioksi, mutta niistä on otettava opiksi.

"Korpikosken paluusta ei osaa sanoa, Aivotärähdyksestä toipuminen on niin vaikeasti ennustettavaa."

Toni Rajala ja Brunner ovat sarjan pistepörssin kärkikymmenikössä, lisäksi Liigastakin tuttu puolustaja Aleksandr Jakovenko on pelannut lähes piste per peli -tahdilla. Osin loukkaantumistenkin vuoksi suoritustaso on vaihdellut runsaasti kokoonpanon sisällä.

– Kärkipelaajat ovat joutuneet ottamaan liiankin isoa roolia tuloksenteosta, ja välillä oli vaihe, ettei saatu kolmos–nelosketjuilta yhtään apuja ja silti on roikuttu mukana. Nyt taas Brunner on kärkiketjuista pois. Yritetään saada jaettua vastuuta leveämmälle ja säästellä kärkimiehiä ylivoimalle, mistä tulosta pitäisi tulla.

Kurssin kääntämiseen Törmäsellä ei ole poppakonsteja, vaan hän yrittää kärsivällisesti hakea joukkueeseen tasapainoa.

– Yritetään olla liikkuva joukkue ja luoda paikkoja. Telakalta palaavien jätkien pitää päästä normaalirytmiin. Ei ole Jerellä esimerkiksi helppoa olla 20 peliä sivussa ja tulla takaisin isoon rooliin.

Sallinen pelasi toisen pelinsä loukkaantumisensa jälkeen ja on ollut heti peluutetuimpia hyökkääjiä. Vaikeus palata huipputasolle pitkän poissaolon jälkeen näkyi ottelun loppuhetkillä, kun kotijoukkue haki kavennusta peräti kolmen miehen ylivoimalla ilman maalivahtia.

Maalinedusruuhkassa Sallinen kuitenkin huitaisi puolustajan mailan ilmaan, ja kiri oli käytännössä toivoton. Vain hetkeä aiemmin Rajalan hieno ohjaus lipui hiuksenhienosti ohi maalin.

– Joskus kiekko on tällaista. Ei osuttu maalipuiden väliin, Törmänen tiivistää.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös