Antti Pennanen on luottavainen, ettei helmasynti toistu – "Uskon, että aloitamme paremmin"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Antti Pennasen joukot valmistuvat välierään.
Kuva © Leijonat.fi/Pasi Mennander

Suomi taistelee paikasta loppuotteluun maanantain ja tiistain välisenä yönä Yhdysvaltoja vastaan. Loppuottelupaikka olisi neljäs yhdeksään vuoteen. Kaikki edelliset kolme loppuottelua ovat päättyneet kultajuhliin.

Syklin aikana Yhdysvallat on tullut myös tutuksi. Esimerkiksi juuri edellinen maailmanmestaruus irtosi Yhdysvaltojen kustannuksella, ja viime vuonna tie välieriin aukesi samaisen vastustajan päihittämällä.

Jotta tie loppuotteluun helpottuu, Suomi haluaa välttää ongelman, joka on toistunut Kanada- ja Ruotsi-peleissä: Vastustaja on onnistunut nopeasti karkaamaan tuloksellisesti niskan päälle.

− Kanada oli pelin alussa erinomainen ja pelasi paineettomassa tilassa. Emme olleet henkisesti valmiita ja kävimme tiettyjä pelillisiä asioita erilailla läpi, mikä osaltaan myös vaikutti. Ruotsi-pelissä hallitsimme kiekkoa, mutta osasta pelaajista huokui jännitys. Kanada-peli oli synnyttänyt epävarmuutta, Suomen päävalmentaja Antti Pennanen toteaa.

− Seuraavaan peliin henkinenkin asetelma muuttuu, sillä puolivälierässä voiton tai tappion merkitys on todella iso. Varmaksi ei voi tietenkään luvata, mutta uskon, että nyt aloitamme pelin paremmin.

Pelin alun ja koko ottelun kulun kannalta valmistautuminen on iso osa prosessia. Joukkueen kapteeni Anton Lundell korostaa jokaisen henkilökohtaista vastuuta, mutta tiedostaa myös oman roolinsa joukkueen johtavana pelaajana.

− En voi jokaista pelaajaa käydä läpi ja varmistaa, että kaikki ovat valmiina. Enemmän koitan olla esimerkkinä jäällä ja saada mahdollisimman paljon jätkiä samaan kelkkaan.

Myös Pennanen korosti valmistautumisen merkitystä. Sen lisäksi esiin nousi joukkueen henkinen tila.

− Henkinen tila merkitsee todella paljon. Voitat irtokiekkoja, voitat kaksinkamppailuja ja sitä kautta olet valmis peliin. Peleissä on omat vuorovaikutussuhteet, missä henkisessä tilassa joukkue on, mikä on oma tila ja mikä on vastustajan tila, Pennanen analysoi.

Analysointia on tehty myös vastustaja Yhdysvalloista. Taitoa vastustajan riveissä riittää, minkä takia jäähyttömyys on iso teema otteluun valmistauduttaessa.

Trevor Zegrasin kaltaiset huippuyksilöt haastavat Suomen puolustuspelin joka kentän osa-alueella. Vastaan tulee jälleen huippujoukkue kovatasoisessa kansainvälisessä turnauksessa.

Oma valmistava roolinsa peliin valmistautumisella oli myös edellisellä Ruotsi-pelillä.

− Yhdysvallat on kuin päivitetty versio Ruotsista. Heillä on paremmat pelaajat, he ovat taktisesti parempia ja pitävät kovempaa vauhtia yllä, Pennanen selittää.

− Tiesin, että nämä ovat kovatasoiset kisat, mutta tänne tullessa huomasin pelit vielä kovatasoisemmiksi. On ollut hienoa huomata, että kansainvälinen jääkiekko menee tälläkin saralla eteenpäin.

Suomi tulee tekemään myös muutoksia kokoonpanoon.

− Kokoonpanoissa tulee varmaan jotain muutoksia, mutta lähellä olemme sitä, mihin Ruotsi-peli päättyi. Joku jää ulos ja joku tule sisään, se on valmentajan haastavin paikka, Pennanen sanelee.

Jo edellisen ottelun lopulla Mikko Petman nousi kapteeni Lundellin rinnalle ykkösketjuun. Roby Järventie putosi ulos pelaavasta kokoonpanosta Ruotsi-pelin päätöserässä.

» Lähetä palautetta toimitukselle