Antti Pennanen kommentoi poikittaisia mailoja, pelikieltoja ja pelaajien keskinäistä kunnioitusta − "Jos Liigassa haluaa jotain NHL:stä oppia, niin..."

LIIGA / Haastattelu
Pennanen pohtii pelikieltoasiaa monelta kantilta.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti

Tiistain KalPa-otteluun valmistautuva HPK:n päävalmentaja kommentoi kysyttäessä alkuviikon kuumaa puheenaihetta NHL:stä: Robert Bortuzzon poikittaisella mailalla pelaamista ja sen seuraamuksia. Teko on herättänyt keskustelua fyysisen telomisen väheksymisestä NHL:ssä.

Jatkoaika tiedusteli Pennasen mielipidettä HPK-KalPa-ennakoinnin yhteydessä. Näkeekö päävalmentaja Liigassa vastaavaa ongelmaa poikittaisten mailojen kanssa?

− En usko, että poikittaiset mailat ovat Liigassa ongelma. Jos Liigassa haluaa jotain NHL:stä oppia, niin se on tuo kiekottomien pelaajien estäminen. Muutenkin mailalla estäminen on varmaan sellainen, jota voi tulevaisuudessa miettiä, pitäisikö niitä ottaa tarkemmin pois, miettii Pennanen.

HPK-luotsi kehottaa kiekkoa seuraaviakin tarkkailemaan tietyntyyppisiä tilanteita.

− Jos seuraatte tilanteita, kun hyökkääjä laittaa kiekon päätyyn, niin kuinka paljon se pakki voi siinä vielä edessä vaihtaa suuntaa ja estää. Siinä voisi esimerkiksi NHL-malli olla hyvä. Se on varmaan se tarkkailun aihe.

"Toivottavasti pelaajien vastuullisuus ja toisten kunnioitus menee eteenpäin"

Viikonloppuna Bortuzzon teloma Nashville Predatorsin Viktor Arvidsson on tuoreen arvion mukaan sivussa peleistä 4-6 viikkoa, kun itse tekijä selvisi pelistä neljän ottelun pelikiellolla. Pitäisikö pelikieltojen olla enemmän linjassa aiheutetun poissaolon mukaan?

− Tosi vaikea sanoa. Enemmän kuitenkin pitää ottaa se teko huomioon. Toivottavasti pelaajien vastuullisuus ja toisten kunnioitus menee eteenpäin, NHL:ssäkin. Sitä on vaikea millään sanktioilla pelkästään puhdistaa pois. Suomessakin ehkä kurinpitoa haukutaan liikaa. Sen tehtävä on ennaltaehkäistä. Ei voida pelkästään sen piikkiin pistää mitä tapahtuu.

Pennanen peräänkuuluttaa kaikkien osapuolten vastuullisuutta.

− Vastuullisuus myös sinne jäälle. Se, joka ottaa taklauksen ja iskun vastaan, hänellä on oma vastuunsa, ja se kuka taklaa, se on vastuussa. Vain ja ainoastaan sitä kautta, kuten elämässä yleensäkin, tapahtuu elämässä kehitystä, kun kaikki kantavat oman vastuunsa. Kurinpito omansa, valmennus omansa, pelaajat omansa.

Pennanen muistuttaa myös sanktioiden olevan sellaisenaan tarpeellisia ja tärkeitä. NHL:n modernin ajan pisimmät pelikiellot ovat olleet 41, 30 ja 25 ottelua.

− Sanktioita pitää tulla, mutta se ei tule yksin ratkaisemaan, vaikka annettaisiin kahden vuoden pelikieltoja. Toki sitten niille, jotka toistuvasti tekevät törkytaklauksia, on kova rangaistus paikallaan. Jos sä et vain opi, ne, jotka toistavat virheitä, viittaa Pennanen.

Pelin nopeus vaikuttaa myös kontaktipeliin. Pennanen kyseenalaistaa kehityssuunnan kaukalon koossa.

− Sen takia on mielestäni älytöntä, että kaukaloita halutaan pienentää. Voisi olla 28x60 [metriä] joka paikassa. Ei tarvitse olla 30x60. Pelaajat menevät entistä kovempaa, ja kaukaloita vain pienennetään, miettii Pennanen.

» Lähetä palautetta toimitukselle