Anders Lindbäck: "Olisin halunnut ottaa sen takaisin"

KHL / Haastattelu
Anders Lindbäck torjuu Jokereiden maalilla toista kautta putkeen.
Kuva © Joonas Kämäräinen
Anders Lindbäck on toiminut Helsingin Jokereiden ykkösmaalivahtina nyt reilun kauden ajan ja jakaa tällä kaudella vastuuta yhdessä Janne Juvosen kanssa. SKA Pietaria vastaan tulleessa voitossa Lindbäck torjui 19 kertaa.

Isokokoinen ruotsalaismaalivahti Anders Lindbäck ja hänen torjunnat ovat kaikki kaikessa, mikäli Helsingin Jokerit meinaa menestyä KHL-kaukaloissa.

Perjantai-illan huippujännittävässä ottelussa KHL:n läntisen konferenssin ehkäpä suurinta joukkuetta, eli SKA Pietaria vastaan Lindbäck teki muutaman tärkeän torjunnan, mutta päästi myös maaleja, jotka maalivahti haluaisi ottaa takaisin.

Merkittävin osuma pelin lopputuloksen kannalta oli Andrei Kuzmenkon iskemä 4–3 -maali SKA:lle reilut minuutti ennen loppua, mutta Jokerit kampesi pelin tasoihin ja jatkoajalla voittoon.

— Olin kyllä todella pettynyt sen maalin jälkeen. Haluaisin ehdottamasti ottaa sen takaisin. Kuzmenko on äärimmäisen taitava pelaaja ja hän tuli vauhdilla meidän puolustajasta ohi. Ajattelin, että Kuzmenko ajaa maalille, mutta hän nostikin etukulmasta kiekon maalin kattoon. Onneksi Jordan Schroeder tasoitti pelin ja otimme lopulta tärkeän voiton.

SKA tarjosi Jokereille kovan vastuksen ja Lindbäckin mukaan peli oli maalivahdin silmin tosi vaikea.

— SKA on kova joukkue, mutta tänäänkin laukauksia tuli todella vähän ja käytännössä kaikki oli todella vaikeita, sillä ne tulivat pahoista paikoista.

Jokereille pisteen varmistanut Schroeder oli Lindbäckin joukkuekaveri jo Torpedon riveissä ennen Helsinkiin saapumista.

Schroeder on hyvin pitkälti samanlainen pelaaja kuin Lindbäck itsekin. Yhdysvaltalaishyökkääjän peli on ailahdellut melkoisesti.

— Jordan on todella hyvä hyökkääjä, siitä ei pääse yhtään minnekään. Hän saattaa vain olla sellainen, että jos kiekkoa ei ole paljoa tarjolla, niin hän saattaa valahtaa pelin ulkopuolelle. Hänellähän on hyvä laukaus, kuten tänäänkin nähtiin. Itsellä on samoja piirteitä. Joskus saattaa vire kadota täysin ja sitten on vaikeampaa.

"Parannan pikku hiljaa"

Jokereiden alkukausi on ollut tuloksellisesti vahva. 13 voittoa ja kuusi tappiota on hyvä saldo. Sillä irtoaa KHL:n läntisen konferenssin kärkipaikka ennen SKA:ta ja Dinamo Moskovaa. 

Lindbäck on ollut omilla otteillaan hieman ailahteleva. 33-vuotiaalle ruotsalaiselle on kertynyt alkukaudesta kahdeksan voittoa torjuntaprosentilla 89,7.

— Henkilökohtaisella tasolla alkukausi on ollut vähän ailahteleva. Siellä on paljon maaleja, jotka haluaisin ottaa takaisin. Uskon ja tiedän parantavani kauden edetessä, Lindbäck vakuutti.

Tällä kaudella Lindbäck on jakanut vastuuta Janne Juvosen kanssa, joka siirtyi Jokereihin riveihin SHL:stä. Juvosta ruotsalainen kuvailee hyväksi aisapariksi.

— Janne on tosi rauhallinen kaveri. Meillä on ihan hyvä kilpailu päällä peliajasta kuten maalivahdeilla aina on mutta pitkässä juoksussa haluamme vain, että joukkue voittaa pelejä. Kannustamme toisiamme ja teemme kaikkemme, jotta olisimme parempia.

"Heistä oli suuri apu omalla urallani Pohjois-Amerikassa"

Lindbäck pelasi ennen KHL:n siirtymistä useamman kauden Pohjois-Amerikassa. 199 senttiä pitkälle maalivahdille NHL ja AHL tulivat tutuiksi.

Lindbäck oli Nashville Predatorsin seitsemännen kierroksen varaus kesän 2008 NHL:n varaustilaisuudesta. Urallaan Lindbäck vietti kahdeksan kautta pelaten NHL:ssä sekä AHL:ssä. Pelejä kertyi maailman parhaassa kiekkoliigassa 130 kappaletta.

Predatorsissa ja Dallas Starsissa Lindbäck pelasi samaan aikaan muun muassa Pekka Rinteen sekä Kari Lehtosen kanssa. Kummastakin jo uransa päättäneestä maalivahdista ruotsalaisella on vain hyviä muistoja.

— Sekä Pekka, että Kari olivat todella rauhallisia jätkiä ja rentoja joukkuekavereita. Heiltäkin opin paljon urani varrella.

NHL-organisaatioista puhuttaessa Predators ja Tampa Bay Lightning saivat suurta kiitosta. Kaupungeista Nashville ja Scottsdale.

— Nashville ja Scottsdale olivat hienoja kaupunkeja asua. Nautein siitä suunnattomasti. Arizona Coyotes ei organisaationa ollut mitenkään parhaasta päästä etenkin, kun sinne siirtyi Lightningin riveistä, jossa kaikki asiat hoidettiin viimeisen päälle.

Ammattilaisuraltaan Lindbäck nostaa kuitenkin Jokerit kärkeen organisaationa, missä on pelannut.

— Kyllähän tämä kokonaisuus Helsingissä on vain aivan mahtava. Seura huolehtii pelaajista ja me kaikki teemme täysillä töitä toistemme sekä yhteisen tavoitteen eteen. 

» Lähetä palautetta toimitukselle