Aleksi Heimosalmi ei stressaa pisteettömyyttään – edellisten kisojen finaalipettymys on nyt voimavara

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Toisia alle 20-vuotiaiden MM-kisojaan pelaava Aleksi Heimosalmi on joukkueen varakapteeni.
Kuva © Saimi Airaksinen / https://urheilu.kuvat.fi/SaimiPhoto/

Nuoret Leijonat on aloittanut MM-turnauksen vaihtelevin ottein. Avauspelissään Sveitsiä vastaan Suomi kärsi hieman yllättäen tappion, mutta nappasi toisesta pelistään avausvoittonsa Slovakian kustannuksella.

Elokuun MM-kisoissa Suomen parhaita pistemiehiä olleen puolustaja Aleksi Heimosalmen turnaus on alkanut odotuksiin nähden nihkeästi. Liigassa hyviä otteita esittänyt ja kelpo pistetahdilla pelaava Ässät-puolustaja on toistaiseksi turnauksessa ilman tehopisteitä.

– Minulla on ollut vähän hankaluuksia, mutta tärkeää on, että joukkue voittaa. Lähden kehittämään omaa peliäni, se on tavoite, kuten myös joukkueen pelin kehittyminen. Se on se isoin juttu, kommentoi Heimosalmi.

– En lähtisi vielä sitä stressaamaan. Nyt on kaksi peliä pelattu ja minulle ei ole tullut pisteitä, niin ei sitä kannata stressata.

"tärkeää on, että joukkue voittaa"

– Pelaan vain omaa peliäni ja kehitän sitä peli peliltä paremmaksi, niin varmasti niitä tulee, jos on tullakseen. Ei kannata alkaa hätäilemään, hän toteaa tyynesti.

Turnauksen päätavoite on puolustajan mukaan joukkueelle kirkas. Nuoret Leijonat on tullut voittamaan kisat ja uskoo mahdollisuuksiinsa.

– Kyllä se kultamitali on ykköstavoite. Se on ihan realistinen, Heimosalmi linjaa.

Suomi on yksi kisojen ennakkosuosikeista ja valmistavat ottelut Yhdysvaltoja ja Kanadaa vastaan olivat pelillisesti lupauksia herättävät. Kultamitali ei ole siinä suhteessa utopiaa.

– Meillä on hyvä joukkue ja siihen sauma. Näytimme jo harjoituspeleissä pystyvämme pelaamaan todella hyvin Yhdysvaltoja ja Kanadaa vastaan, Heimosalmi kuvailee joukkueen iskukykyä ja menestysmahdollisuuksia.

– Pystymme varmasti voittamaan kultaa, jos vain pystymme kehittämään peliämme turnauksen edetessä, hän näkee.

Uusi yritys Kanadassa

Heimosalmi on yksi niistä Nuorista Leijonista, jotka olivat mukana edellisissä kisoissa kärsimässä katkeran finaalitappion Kanadalle Suomen oltua vain senttien päässä maailmanmestaruudesta. Valtaisa pettymys on joukkueen varakapteenina toimivan puolustajan mukaan voimavara, vaikka sen muuttaminen tällaiseksi otti oman aikansa.

– Kyllä se antaa virtaa. Sitä sulatellessa meni pitkään. Ei ihan lentomatkan aikana mennyt vielä se ohi.

– Ei oikein edes tajunnut, mitä siinä tapahtui, kuinka lähellä voitto oli. Se toi vain nälkää lisää ja nyt meillä on sauma ottaa täältä kultaa. Nälkä on kova, hän kertaa tilannetta sekä tuntemuksiaan silloin ja nyt.

"Sitä sulatellessa meni pitkään."

MM-kisat järjestetään kolmatta vuotta putkeen Kanadassa. Monctonissa ja Halifaxissa pidettävät arvokisat pelataan pohjoisamerikkalaiseen tapaan pienessä kaukalossa. Kapeampi kaukalo on Heimosalmelle mieleen.

– Tykkään pelata pienessä kaukalossa. Peli on nopeampaa ja tilanteet tulevat nopeasti, niin pelikäsitys korostuu sekä luistelu. Täytyy olla nopea.

– Välillä on stop and go -tilanteita, jolloin pitää pysähtyä ja lähteä luistelemaan. Se sopii minulle, tykkään siitä pelistä, hän kertoo.

Toistamiseen jääkiekon synnyinmailla Suomen takalinjoilla alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa luutivaa puolustajaa ei haittaa, että turnauksen isäntämaa on sama kuin edelliskerralla.

– Tykkään Kanadasta. Jääkiekko on täällä niin iso juttu. Ihmisiä kiinnostaa [jääkiekko] todella paljon ja halli on varsinkin kaikissa Kanadan peleissä täynnä. Se sytyttää vain lisää.

– Olen pitänyt näistä [kisoista], jotka ovat olleet Kanadassa, Heimosalmi päättää.

» Lähetä palautetta toimitukselle