Aivovammakeskustelun keskiössä olevan Liigan puheenjohtaja Heikki Hiltunen: "Hallituksella on merkittävä vastuu lajin säilymisestä turvallisena"

LIIGA / Haastattelu
SM-Liiga Oy:n hallituksen puheenjohtaja Heikki Hiltunen Liigan avausinfossa 2019
Kuva © Jarno Hietanen
SM-Liiga Oy:n hallitus julkaisi tiistaina uuden linjauksen päähän kohdistuneiden taklausten vähentämiseksi. Soitimme hallituksen puheenjohtaja Heikki Hiltuselle ja kysyimme asiasta hieman lisää.

Liigan julkaiseman tiedotteen mukaan päähän kohdistuneiden taklausten määrä on kehittynyt oikeaan suuntaan, mutta ei tarpeeksi nopeasti. Uuden linjauksen mukaan päähän kohdistuneesta taklauksesta seuraa aina vähintään viiden ottelun mittainen pelikielto. SM-Liiga Oy:n hallituksen puheenjohtaja Heikki Hiltunen, miksi Liiga on juuri nyt vakavissaan päähän kohdistuneiden taklausten kanssa?

− Kyllä me olemme olleet vakavissaan sen kanssa koko ajan. Olemme kiristäneet rangaistuksia tälle kaudelle.

− Olemme huomanneet, että vaikka päähän kohdistuneet taklaukset ovat vähentyneet tällä kaudella verrattuna viime kauden vastaavaan aikaan, se ei ole ollut niin nopeaa, kuin olisimme kiristyneiden sääntömuutosten vuoksi toivoneet. Haluamme edelleen tuoda asian selkeästi esille, haluamme saada aikaan muutoksen selkeästi parempaan.

Tiedotteen mukaan Liiga haluaa olla edelläkävijä kansainvälisessä kehityksessä. Eteneekö IIHF liian hitaasti asian suhteen tai ollaanko Suomessa tyytymättömiä IIHF:n sääntöihin?

− Ei missään tapauksessa ole kyse tyytymättömyydestä, asia on monihaarainen. Rangaistukset ovat vain yksi keino hillitä ylilyöntejä. On myös valmennuksellisia keinoja pelaajien kehittämiseen heidän pelaajapolkunsa aikana – miten taklauksia otetaan vastaan ja millä tavalla suoritetaan puhtaita taklauksia missäkin tilanteessa.

− Toinen asia on, millaisilla sääntömuutoksilla voisimme lisätä lajin turvallisuutta. Haluamme olla edelläkävijä siinä, että asetamme työryhmän Liigan valitsemien asiantuntijoiden kanssa. Oletan, että Suomen jääkiekkoliitto tulee mukaan, sillä heillä on rooli Kansainvälisen jääkiekkoliiton puolella. Pyrimme löytämään keinoja ja sääntöjä, joilla voitaisi eliminoida ja ennaltaehkäistä tilanteiden tapahtumista.

Yle Puheen taklauskeskustelussa Petteri Sihvonen esitti, että jos nyt alettaisiin painottaa taklaus- ja kontaktitaitoja, sekä ottavana että antavana osapuolena, muutosten näkymiseen ammattilaistasolla menisi seitsemän vuotta. Kuulostaako väite Hiltusen mielestä uskottavalta?

"hallituksella on merkittävä vastuu lajin säilymisestä turvallisena ja sen kehittämisestä turvalliseen suuntaan"

− Uskon, että Petterikin tietää, että tätä on painotettu jo nyt juniorivalmennuksessa. Ehkä enemmän kyse on siitä, että asiaa kannattaa pitää esillä ja korostaa, että se [taklauspeli] tulee huomioiduksi valmennuksessa.

− Oleellista on, että jääkiekkoon mukaan tuleva tietää jääkiekon olevan fyysinen peli ja oppii suorittamaan taklaukset oikein. Varautuu niihin sekä oppii kunnioittamaan vastustajaa. Jos jotain muutetaan, se tietysti ottaa aikansa, mutta eihän me nollasta lähdetä.

Nähdäänkö taklaamista enää valmennuksellisesti tärkeänä, kun taklauspelin rooli on muuttunut paljon viime vuosina?

− Varmasti on ainakin tarkistamisen paikka, kulkeeko se [taklauspelin opetus] mukana ja huolehditaanko siitä. Näkisin tämän nimenomaan Jääkiekkoliiton agendassa oleellisena asiana.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun tietystä rikkeestä määrätään kategorisesti yhtä ottelua suurempi minimirangaistus. Oliko päätös hankala?

− Päätös syntyi hyvän ja yksimielisen keskustelun tuloksena, siinä mielessä se ei ollut hankala. Se tietysti keskustelutti, että koimme tämän rohkeana päätöksenä. Mutta jos lisäämme rangaistusasteikkoon yhden pelin, sitä ei edes välttämättä huomata.

− Liigaa on myös osoitettu sormella, että asialle pitää tehdä jotain. SM-Liiga Oy:llä on iso vastuu Suomen ainoana merkittävänä ammattilaissarjana ja myös hallituksella on merkittävä vastuu lajin säilymisestä turvallisena ja sen kehittämisestä turvalliseen suuntaan.

Hiltunen uskoo, että vanhemmat haluavat lastensa harjoittelevan ja pelaavan sellaista lajia, joka on turvallinen.

− Kun ajatellaan lajin tulevaisuutta, lajin pariin tulevia nuoria pelaajia ja mitä heidän vanhempansa ajattelevat lajista, tässä ei ole kyse pelkästään yksittäisestä pelistä, kierroksesta tai kaudesta. Hallituksessa on mietitty laajemmin jääkiekkoilun asemaa Suomessa ja mihin suuntaan se kehittyy.

Hiltunen ei allekirjoita väitettä, että fyysinen peli katoaisi sääntöuudistuksen myötä.

− Jonkin verran on tullut kritiikkiä, että tässä karsitaan fyysisyys jääkiekosta. Haluamme edelleen, että pelataan fyysistä jääkiekkoa, lajiin kuuluu fyysisyys. Mutta tehdään se oikealla tavalla ja puhtaasti. Ajatellaan asiaa vähän laajemmin ja herätetään keskustelua vastustajan kunnioituksesta; mitä minä voin tehdä yksittäisenä pelaajana sen eteen?

− Yleensä pelaajalla on aikaa tehdä valintoja. Yleensä taklauksen tavoitteena on ryöstää kiekko tai saada vastustaja irti kiekosta. Kun kuuntelee [pelaajien] kommentteja, niin rivien välistä voi kuitenkin lukea, että välillä pelaajat taklaavat vain taklatakseen.

Raha vai terveys?

Liigan säännöt mahdollistavat palkan pidättämisen pelikiellon yhteydessä kiellon pituuden ja sopimuksessa määritellyn kertoimen mukaan. Ensimmäisestä päähän kohdistuneesta taklauksesta sanktio olisi vähintään 5/180 palkasta, toisesta jo 5/120.

Hiltunen nosti Ylen haastattelussa esiin, että on pettynyt pelaajien tapaan ajatella palkkaansa ennen vastustajan terveyttä. Onko linjauksessa kuitenkin vaarana, että vahingoista tai taklattavan huonosta reagoinnista johtuen taklaajalle tulee taloudellisia seuraamuksia?

− Meillä on tänä päivänä modernit työkalut tilannehuoneen kautta pyrkiä varmistumaan siitä, että tuomiot ja kurinpidon päätökset ovat mahdollisimman oikeudenmukaisia. Siinä on menty huimasti eteenpäin uuden teknologian avulla, kun sitä on pystytty ottamaan käyttöön.

− Pitää myös muistaa, että asiassa on kaksi puolta. Myös se pelaaja, joka loukkaantuu ja on pois pelistä, myös se joukkue kärsii.

Hiltunen kertoo yllättyneensä siitä, että keskustelu siirtyi lähes yksinomaan palkkaan. Samalla Hiltunen myöntää, että jokaisessa tuomiossa ei voida täydellisesti onnistua ja joskus voi sattua vahinkoja. Hän peräänkuuluttaa kuitenkin pelaajien huolta toisten pelaajien terveydestä.

− Voi olla, että media vääristää, mutta hyvin yksipuolisesti tulivat palkkakommentit julkisuuteen sekä pelaajayhdistyksen kommenteissa että yksittäisten pelaajien haastatteluissa. Liigan hallituksen puheenjohtajana toivoisin, että turvallisuusnäkökohta tulisi ensin ja vasta sitten ansionmenetykset. Ne ohjataan kuitenkin tämän alueen vammojen tutkimiseen ja vastaaviin asioihin, ne menevät hyvään käyttöön.

− Olemme vastuussa tästä sarjasta ja tapahtumista työntekijöiden ja pelaajien turvallisuuden osalta. Meidän velvollisuutemme on huolehtia heidän turvallisuudestaan.

Hallituksessa on tiedostettu, että rahallisista sanktioista voi seurata ongelmia.

− Toki pitää pelaajien kohdalta pohtia sellaisia, joilla on pienemmät tulot. Pitää keskustella, voiko rahallista rangaistusta lieventää ja tehdä joitakin ratkaisuja, jotta pelaaja ei joudu ahdinkoon, jos palkka on niin kriittinen.

Pelaajayhdistys sekä muutamat pelaajat kommentoivat linjausta melko värikkäästi. Muun muassa Ilkka Heikkinen sanoi Kiekkokierroksella, että "viitsiikö vetää ketään puun takaa, jos joku tulee pää alhaalla." Miltä tällaiset pelaajien ulostulot kuulostavat hallituksen puheenjohtajan mielestä?

− Se herätti tänä aamuna, kun katselin uutisia ja luin kommentteja. En usko, että Ilkka sitä tarkoitti noin ja ainakin toivon niin. Kyllähän se pistää miettimään, että mikä siinä on vastustajan kunnioitusta. Minut se ainakin pysäytti aamuteen ääressä.

− Keskustelimme liigahallituksessa NFL:stä, jossa sääntömuutoksilla on saatu tilannetta paranemaan. Jääkiekko muuttuu, se on erilaista kuin 60-, 70- tai 80-luvulla. Kaikki tietävät, että se on nopeampaa, fyysisempää, voimat ovat suurempia ja tilanteet nopeampia. Meidän pitää pystyä pitämään laji turvallisena ja mielenkiintoisena. Sen vuoksi koimme, että meidän on pystyttävä tekemään rohkeita liikkeitä, vaikka se tuleekin herättämään paljon keskustelua ja jonkin verran vastarintaakin.

Hiltunen muistuttaa myös, että kyseessä on työpaikka sekä pelaajille, että muulle henkilökunnalle.

− Olemme vastuussa tästä sarjasta ja tapahtumista työntekijöiden ja pelaajien turvallisuuden osalta. Meidän velvollisuutemme on huolehtia heidän turvallisuudestaan.

Ilves-hyökkääjä Arttu Ruotsalainen kommentoi muutaman ottelun takaista loukkaantumistaan sanoen, ettei ollut itse tilanteessa täysin hereillä ja kantaa osaltaan vastuun. Samalla hän totesi, että kultakypäränä pelaaja on aina vastustajan maalitauluna. Onko hallituksessa mietitty parhaan pistemiehen Veikkauksen Kultaisen kypärän ja parhaan alle 20-vuotiaan Red Bull -kypärän poistamista pelaajien suojelun nimissä?

− Uskon, että pelaajat tuntevat toisensa jo kasvoista ja numerosta. En usko, että kypärä merkitsee mitään. Ehkä se enemmän tarkoittaa sitä, että joukkueen ratkaisevat pelaajat ja pisteentekijät ovat aina tiukemmassa vartioinnissa ja heitä varmasti otetaan tiukemmin. Eli ei ole pohdittu sellaista.

» Lähetä palautetta toimitukselle