Aatu Räty lähtee innolla kohti nuorten MM-kisoja kahden vuoden tauon jälkeen – “Meillä on tosi paljon taitavia pelaajia”

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Räty edusti Nuoria Leijonia vuoden 2020 MM-turnauksessa.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti
Koronaepidemia pilasi niin vuodenvaihteen nuorten MM-kisat kuin Aatu Rädyn kisaosallistumisen. Liigassa ja AHL:ssä viime kaudella pelannut hyökkääjä puhkuu intoa paluussa oman ikäluokkansa MM-näyttämölle.

Liigassa viime kaudella loistanut nuori hyökkääjä Aatu Räty on kokenut paljon parin viimeisen kauden aikana. Hyvin sujuneet nuorten maajoukkueturnaukset ja NHL:n harjoitusleiri- ja ottelut New York Islandersin riveissä nostattivat kauden Kärpissä aloittaneen Rädyn itseluottamusta ja siirto Jukureihin alkukaudesta edesauttoi kukkaan puhkeamista myös Liiga-jäillä.

Jukurien päävalmentaja Olli Jokinen kehui oululaispelaajaa vuolaasti läpi kauden ja Räty itsekin nautti Jukureissa pelaamisesta.

− Olli tietenkin keskittyi enemmän joukkueen peliä kehittäviin asioihin, mutta hyvin paljon reagoi siihen mitä mun pitäisi tehdä, joka auttaa joukkuetta. Ei tässä iässä ole enää mitään niksejä, jotka muuttaa koko pelaamisen, mutta Ollilta sai hyviä pieniä niksejä vastustajaan kohdistuvissa asioissa ja hyvällä itseluottamuksella pelaamiseen.

Jukureiden kauden päätyttyä pudotuspelien puolivälierissä Räty suuntasi vielä Pohjois-Amerikkaan pelaamaan Bridgeport Islandersin riveissä.

− Oli hyvä, että ehdin käymään siellä ennen tulevaa kautta. Paljon sai oppia ja niin sanotusti jalkaa oven väliin, kun tietää nimet ja tuntee paikat.

Bridgeport Islanders oli Rädyn saapuessa hakemassa AHL:n pudotuspelipaikkaa tiukassa divisioonassa, joten ajoitus ei ollut se helpoin. Mutta New York Islandersin apulais-GM:n Chris Lamoriellon The Athleticille antaman haastattelun mukaan Räty oli äärimmäisen valmis tähän haasteeseen Liigassa saadun kokemuksen perusteella.

Eikä Räty jäänyt paikallisilta faneiltakaan huomaamatta, kun hyökkääjä laukoi jatkoajalla Providence Bruinsia vastaan Islandersin AHL:n pudotuspelien toiselle kierrokselle ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2003. Yhteensä Räty pelasi AHL:ssä kaksi runkosarjaottelua ja kuusi pudotuspeliottelua, joista jälkimmäisissä syntyi tehot 1+3=4.

− Pelillisesti AHL oli vähän vahvempi, nopeampi ja ikärajoituksien takia nuorempi kuin Liiga. Hyvin nopeaa peliä pienessä kaukalossa, Räty kertoo kokemuksistaan.

Tulevasta kaudesta Pohjois-Amerikassa Rädyllä on selkeä näkemys.

− Varmasti on mahdollisuudet pelata NHL:n puolella, mutta se paikka pitää ansaita. Kaikki riippuu omista näytöistä. Ei se ikinä mistään muusta ole kiinni.

Odotettu paluu ikäluokan päänäyttämölle

Kesällä pelattava nuorten MM-turnaus on hieman erilaisempi kokemus pelaajille ja sillä on vaikutusta myös kesäharjoitteluun.

− Nyt on tultu oltua paljon enemmän jäällä kuin yleensä ja keskittynyt enemmän siihen. Se on vienyt fysiikkatreeneistä jonkun verran pois, mutta pakko olla paljon jäätä ennen Vierumäen leiriä ja kisoja, jotta pystyy pelaamaan ja ettei loukkaannu.

Räty jätettiin nimeämättä vuoden 2021 turnaukseen ja koronakaranteeni esti tämän vuoden ensimmäiseen kisayritykseen lähdön, joten tällä kertaa Kanadaan kisoihin pääseminen on pelaajalle erittäin mieluisaa.

− Pari vuotta ollut taukoa MM-turnauksista, niin on tosi kiva itsellä päästä pelaamaan. Oli tosi hauskaa silloin 2020 kisoissa Tšekissä.

Vuodenvaihteessa Rätyä yritettiin vielä saada kisoihin mukaan erityisluvalla muun joukkueen jo lähdettyä Edmontoniin kisapaikalle.

− Muistaakseni siinä heti karanteenin aluksi puhuttiin, että jos on joku mahdollisuus päästä vielä tulemaan kisoihin ja joukkue tarvitsee mua, niin lähden sinne. Mutta se yritys meni pieleen.

Rädyn onneksi kisat kuitenkin keskeytettiin koronan vuoksi ja nyt pelaaja pääsee viimein näyttämään kyntensä MM-areenalla tuttujen kaverien kanssa.

− Nyt on varmasti joukkueessa vielä tutumpia jätkiä kuin Tšekissä. Olen pelannut tämän ikäluokan kanssa alle 16-vuotiaista asti yhdessä ja monien kanssa ollaan vielä sitäkin aiemmin tunnettu.

− Meillä on paperilla tosi hyvän näköinen joukkue. Meillä on tosi paljon taitavia pelaajia ja on myös hyviä roolipelaajia. Tosi työteliäitä pelaajia. Melkein jokainen ketju voisi hyvin olla meillä ykkösketju.

Yksi Rädylle hyvinkin tutuista pelaajista on Nuorten Leijonien ketjukaveri Roni Hirvonen, jonka kanssa Räty on tehoillut kauden aikana. Kauden aikana pelatuissa maajoukkueturnauksissa ja harjoitusotteluissa Rädylle pisteitä kertyi 12 otteluun 22 ja Hirvoselle 15 otteluun 22.

− Meillä on peli Ronin kanssa kulkenut tosi hyvin ja mielelläni pelaankin hänen kanssaan. Paljon on kokemusta hänen kanssaan pelaamisesta, kun ollaan oltu maajoukkueessa ripauksia siellä sun täällä samassa ketjussa tai vähintään samassa ylivoimassa varmaan alle 13-vuotiaista asti.

− Me ollaan tosi hyviä kavereita, ja meillä on hyvin kohdannut kemiat ja ollaan pelaajaprofiililtakin aika samanlaisia. Ollaan ehditty sopia kuviot jo kauan sitten, mikä parantaa pelinopeutta, kun ei ole mitään kysymyksiä siitä, mitä tehdään missäkin tilanteessa.

Ketjun kolmoslinkki sen sijaan on vaihdellut pitkin kautta, eikä Räty itsekään ole ihan varma kenen kanssa tulee Hirvosen lisäksi pelaamaan kisoissa. Heinäkuussa Vierumäellä pelattuun harjoitusotteluun vierelle laitettiin JYPin Joakim Kemell, jonka kanssa kolmikko teki kaksi maalia eikä ottanut yhtään omiin.

− Ainakin itse tykkään, että on niin sanotusti kätisyydet kunnossa. Kun vierellä on niin oikea- kuin vasenkätinen laituri, niin pystyy kämmenellä syöttämään ja ottamaan syötöt haltuun, mikä on mun mielestä hyvä pelinopeuden kannalta.

− Kemell tykkää myös paljon laukoa, kun taas minä ja Roni tykätään syöttää, niin se pitäisi sitä kautta ainakin hyvin sopia meidän vierelle. Kemell on muutenkin loistava pelaaja, niin kyllähän se kaikkien kanssa osaa pelata, että ei ole valittamista.

Nuorten MM-kisat järjestetään Kanadan Edmontonissa 9.−20. elokuuta.

» Lähetä palautetta toimitukselle