Aatu Räty lähtee antamaan näyttöjä U20-maajoukkueeseen: “Tosi hyvillä fiiliksillä maajoukkueen mukaan“

LIIGA, MAAJOUKKUE / Haastattelu
Aatu Räty ei mahtunut vuosi sitten alle 20-vuotiaiden MM-kisaryhmään. Nyt Rädyllä on halua näyttää kykynsä.
Kuva © Tiia Mahkonen
Kärppä-kasvatti Aatu Räty, 18, pukee innoissaan Leijonien pelipaidan päälleen Ruotsissa pelattavassa harjoitusturnauksessa. Nuorukainen avaa myös tunnelmiaan uudesta kotikaupungistaan, ja summaa yhteen kulunutta syksyä.

Meneillään oleva viikko on täynnä erilaisia maajoukkuetapahtumia. Helsingissä pelattavan Karjala-turnauksen lisäksi Ruotsissa pelataan alle 20-vuotiaiden maajoukkueturnaus.

18-vuotias Aatu Räty lähtee hyvällä mielellä tulevaa viikonloppua kohti.

− Tosi hyvillä fiiliksillä maajoukkueen mukaan. Jäi hyvä mieli omasta ja joukkueen pelistä viime tapahtumasta. Viime vuonna kun jäi vähän vähille maajoukkuepelit, niin se kasvattaa intoa taas näihin tuleviin peleihin.

− Toisaalta olen ollut näissä turnauksissa usein niin oman ikäisten kanssa kuin myös vanhempien ikäluokkien kanssa, niin oli ehkä ihan hyvä, että yksi vuosi oli vähän hiljaisempaa, Räty vitsailee.

Nuorukainen on asettanut tavoitteekseen pelata vuodenvaihteessa Kanadassa järjestettävissä alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa. Vuosi takaperin Räty ei kisaryhmään mahtunut.

Hyvätkään otteet eivät aina riitä

Aatu Rädyllä oli vaikeuksia murtautua Kärppien kokoonpanoon.
Kuva © Sirpa Pöyhönen - sirpa.poyhonen@jatkoaika.com

Aatu Rädyn alkukausi oli vaiheikas. Mukaan mahtui niin onnistumisia kuin haasteitakin. Suurimpana haasteena oli peliajan vähyys Kärpissä.

− Kausi alkoi tosi hyvällä maajoukkueturnaukselle Plymouthissa. NHL:n harjoitusleiri ja -pelit menivät tosi hyvin mutta sitten, kun tuli paluu Kärppiin, niin oli vähän hakemista. Ei oikein löytynyt ketjukavereita keiden kanssa pelaisi. Myös sellaista roolia oli vaikea saada, mikä olisi itselle kaikista parasta.

New York Islandersin viime kesänä toisella kierroksella varaama Räty keräsi harjoituleirillä runsaasti kehuja otteillaan. Islandersin päävalmentaja Barry Trotz esimerkiksi vertasi Rätyä Zach Pariseen. Kärpissä alkanut vaiheikas syksy päättyi Rädyn osalta kuitenkin siirtoon Jukureihin.

Uusi alku Mikkelissä

Aatu Räty siirtyi Mikkeliin loppukauden mittaisella lainasopimuksella.
Kuva © Oskari Mäkisarka / https://www.facebook.com/makisarkaphoto

Siirto uuteen joukkueeseen tuli Rädylle yllätyksenä, mutta hyökkääjä on kuitenkin siirtoon hyvin tyytyväinen. Mikkelissä on pienellä otannalla hommat alkaneet luistaa. Nuorukainen on saanut kaivattua roolia, ja pisteitäkin on tullut. Räty on paukuttanut Jukureiden paidassa kahteen otteluun tehot 2+2=4. Myös uusi joukkue on ottanut uusimman tulokkaan hyvin vastaan.

− Itse en siirtopäätöstä tehnyt, mutta Mikkeli on oikein hyvä paikka, mielelläni lähdin. Muutama peli on mennyt oikein hyvin. Joukkue on myös ottanut tosi hyvin vastaan. Varmasti auttoi myös se, että joukkueessa oli tuttuja kavereita entuudestaan.

− Myös NHL:n harjoitusleiri auttoi sopeutumaan nyt uuteen porukkaan, kun oli jo kokenut sen, millaista on mennä joukkueeseen, mistä ei tunne valmiiksi ketään. Nyt ei siis jännittänyt mennä uuteen porukkaan niin paljoa kuin esimerkiksi New Yorkissa.

Räty on päässyt myös tutustumaan uuteen kotikaupunkiinsa.

− Kiva paikka, vähän pieni kylläkin. Mutta helposti oppii ja osaa jo nyt liikkua ilman Google Mapsia. Hieno kirkko ja myös hyviä ravintoloita, mistä on saanut maistuvaa ruokaa, Räty tuumaa.

Nuoret Leijonat kohtaa turnauksessa ensin perjantaina Venäjän. Lauantaina vastassa on Ruotsi, ja sunnuntaina, Aatu Rädyn syntymäpäivänä, tulee vastaan Tšekki.

Juttua muokattu 11.33, 10.11.2021: Otsikon sitaatti vaihdettu.

» Lähetä palautetta toimitukselle