Aatu Räty kohtaa tulevan joukkuekaverinsa: "Hän on kyllä hyvän näköinen pelimies"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Räty on tehoillut nuorten kisoissa.
Kuva © Tiia Honkamaa tiia.honkamaa@jatkoaika.com
Suomen ykkösketjun peli on sujunut mutkattomasti. Omissa ei ole vielä soinut kertaakaan, kun taas vastustajan taakse on sujahtanut useampikin maali. Slovakia-ottelussa Suomi pääsi hyökkäämään useamman minuutin ajan putkeen, mikä keskushyökkääjä Aatu Rädyn mukaan tulee eroamaan hyvin paljon tulevan Kanada-ottelun pelinkuvasta.

Suomen pelaajat, Aatu Räty mukaan lukien, ennakoivat ennen kahta lepopäiväänsä sunnuntaina tulevan vastaan samanlaisen joukkueen kuin mitä Tšekki oli. Ennakko-olettamus Slovakiasta ei kuitenkaan ihan pitänyt paikkaansa.

− Voin olla väärässäkin, mutta ei ne hirveästi pelannut trappia. Jotenkin tuntui, että aika korkealla pelasi se heidän ykköspelaajansa. Päästiin aika helposti sieltä paineen alta pois ja ei ne ehkä niin kovaa kamppaillut. Tietenkin se ehkä vähän repesi siinä, kun tuli paljon jäähyjä. Ei ollut niin paljon viis-viis-peliä kuin Tšekkiä vastaan. Oli todella erilainen pelinkuva.

Keskustelimme Rädyn kanssa jo ennen kisoja käynnissä olevasta turnauksesta, mutta oli kiinnostavaa tietää, miten odotukset otteluiden suhteen ovat menneet.

− Joka peli lähdetään aina voittamaan ja tähän mennessä olemme saaneet aina Maamme-laulua laulaa pelin jälkeen, mikä on ollut ihan mahtava homma. On ollut myös hyvä, ettei ole tullut vielä meidän kentällämme maaleja omiin.

Ennen kisoja oli puhetta myös Rädyn ketjun kemioista, jolloin hän mainitsi Joakim Kemellin olevan se maaliahneempi osapuoli hänen ja Roni Hirvosen tykätessä syötellä enemmän. Nyt kolmen pelin jälkeen Räty ja Hirvonen ovat kuitenkin napsineet molemmat kolme maalia mieheen ja Kemell ei ole ensimmäisen ottelun jälkeen saanut lisää maaleja.

− Kyllähän ne maalit menevät vähän aina kenelle meneekään. Se on niin sattumapeliä välillä. Jokke tulee varmasti vielä heiluttamaan verkkoa täällä.

Viimeisimmän maalinsa Räty teki juuri Slovakiaa vastaan.

− En huomannut, että se maalivahti oli ehkä vähän pois tilanteesta. Ehkä se Jokke näytti siinä laukausta ja syötti, että hän (Simon Latkoczy) joko kaatui tai heittäytyi ja Jokke kai ajatteli, että mulla oli parempi paikka. Se siinä ehti kimmota laidasta ja mä sitten toimitin itse kiekkoa maalille.

− Mä itse asiassa olen pari kertaa yrittänyt heittää samanlaista tässä turnauksessa, niin oli kiva saada siitä maali. Kaikki otetaan! Se lähti yllättävän hyvin, että en ole ikinä laidan kautta ampunut one-timeria, että nämä ovat näitä ensimmäisiä, Räty summaa toisen erän maalinsa.

Slovakia-ottelussa ylivoimatilanteita tarjoutui useampi. Yhdeksästä tehdystä maalista viisi syntyi ylivoimalla.

− Tuntui, että tänäänkin ylivoimalla pelattiin hirveän hyvää peliä silloin, kun ei saatu aikaan maaleja. Sitten oli jopa ehkä sekavaa ylivoimaa silloin, kun saimme tehtyä maalit.

Kanadalaisia fanittamassa

Räty ja Brad Lambert eksyivät keskiviikkona Rogers Placen mediakeskuksen alueelle seuraamaan Kanada−Latvia ottelua. Vastustajan peliä ei kuitenkaan tuolloin toimittajien läheisyyteen tultu tarkkailemaan.

− Niin paljon joutuu käyttämään aivoja jääkiekkoon, että lähdettiin katsomaan ottelua vähän rennommalla silmällä. Katsottiin enemmän yksittäisiä pelaajia faninäkökulmasta.

− Kyllä sieltä toki pieniä juttuja jäi mieleen, mutta ei nyt paljasteta tässä vielä, millä me Kanadaa lähdetään voittamaan. Tosi hyviä ja taitavia jätkiä, joita on kiva katsoa. Maaleja ja paikkoja niillä on, kun ainakin 50 vetoa per ottelu. Kyllä siellä saa jännittää.

Kanadan kolmosketjussa pelaava William Dufour on Rädyn tavoin New York Islandersin sopimuspelaaja.

− En ole ennen ikinä sillä tavalla hänen pelaamistaan livenä nähnyt aiemmin. Toivon mukaan tulee sitten harjoitusleirille nyt syksyllä. Hän on kyllä hyvän näköinen pelimies.

Vaikka keskiviikon Kanada-ottelua seurattiin vain kannattajana, tiesi Räty mihin asioihin tulee kiinnittää tulevassa maanantain ottelussa huomiota.

− Nämä ovat kaikki niin erilaisia pelejä, että vähän automaattisesti pelataan tiettyjä tilanteita paremmin, kun vastassa on Kanada. Pelinkuva tulee olemaan tasaisempi kuin tänään.

− Vielä sellaista jämäkkyyttä ja selkeyttä haetaan peliin. Ei voi mitään sellaisia nukahduksia tapahtua, että siinä pitää olla huomenna skarpimpi.

Entäpä se Suomen mediassa kiinnostanut älykello? Paljonko askelmia on kertynyt sunnuntai-iltapäivään kello 15 mennessä, kun takana on jo yksi jääkiekko-ottelukin?

− Näyttäisi olevana 10 300. Tänään oli todella pitkä matka vaihtoaitioon, että siinä varmaan tulikin ihan hyvin, vaikka luistimet jalassa olikin, Räty nauroi.

» Lähetä palautetta toimitukselle