Aatu Jämsen nauttii vapaammasta tuomarilinjasta, mutta toivoo siihen tasaisuutta – "Tänään linja oli hieman sekava"

LIIGA / Haastattelu
Aatu Jämsen alusti Konsta Hirvosen 2–0-osuman toisessa erässä.
Kuva © Juuso Koro / @juusokuvaa

Vahvaa läpimurtokautta pelaava Pelicans-laituri Aatu Jämsen oli tärkeässä asemassa lahtelaisten voittaessa Liigan finaalisarjan kolmannen ottelun lukemin 4–1. Jämsen alusti voittomaaliksi jääneen Konsta Hirvosen 2–0-osuman toisessa erässä.

20-vuotias taiturimainen hyökkääjä oli silmin nähden huojentunut Pelicansin voitosta, mutta samalla oli motivoitunut jo tulevaa varten.

Pelicans taipui perjantaina kotonaan sarjan toisessa ottelussa lukemin 2–0, mutta lauantaina lahtelaiset olivat niskan päällä kokonaisvaltaisesti. Jämsen kertoi, että Tommi Niemelän ryhmä ei muuttanut juurikaan mitään kolmanteen otteluun.

– Emme oikeastaan muuttaneet mitään. Viime kotipeli oli meiltä todella jämäkkää pelaamista, ja hyvää kiekkoa. Pidimme tänään saman linjan.

Jämsen on noussut yleisön tietoisuuteen muun muassa taitavista harhautuksistaan, ja perjantaina hän esitti highlight-harhautuksen karistettuaan Tappara-puolustaja Ben Thomasin niskoiltaan. Jämsen kertoi vaatimattomasti, ettei ole harjoitellut moista harhautusta juurikaan.

– Ei siinä kummempia ollut, menin maalin taaske, tein vauhtikäännöksen, jossa pakki pysyi aika hyvin mukana. Se oli mielestäni aika ovela suunnanvaihdos, joka toimi aika hyvin, Jämsen virnistää.

– En niitä hirveästi ole jäällä hionut, enemmän niitä olen itse tehnyt pihapeleissä aiemmin, kertoo Jämsen näyttävistä harhautuksistaan.

Tuomarilinjassa tasoittamisen varaa

Tuomarilinja on herättänyt puhetta ja närkästystä pitkin Liigaa pudotuspelien aikana, eikä asia muuttunut lauantainakaan. Tuomarilinja oli paljon kireämpi ottelun kaksi ensimmäistä erää, mutta kolmannessa rangaistuksia jaettiin vain viimeisen minuutin kähinöistä, lukuisista kaatumisista ja kaksinkamppailuista huolimatta.

– Tänään linja oli hieman sekava, kun jokainen kaatui vähän vuorotellen, ja joskus vihellettiin, mutta joskus ei. En jaksa siihen niin paljoa kiinnittää huomiota pelin aikana, annetaan valmentajien hoitaa niistä kommentointi.

Jämsen kuitenkin kertoo nauttivansa kolmannen erän linjan tuomasta vapaudesta, ja kannattaa ajatusta, että pudotuspeleissä kuuluisi olla sama linja läpi ottelun.

– Itse kyllä pidän enemmän tuosta (vapaammasta) linjasta, ja jos tilanne on 50−50, niin sitten ei vihelletä. Koko pelin voisi mielestäni pelata samalla linjalla, kuin kolmannen erän, ettei kovin herkästi puututtaisi peliin.

Jämsen kamppaili kolmannessa erässä Mikael Seppälän kanssa, mutta kiihkeäksikin yltynyt taistelu ei lopulta kulminoitunut ylilyönteihin.

– Ei siinä kummemmin kerennyt jutella, sieltä tuli aika napakka poikkari, niin piti keksiä jotain vastaan.

"Nokia-areena ei ole vaikea paikka pelata"

Viime kaudella käyttöön otettu Nokia-areena on muodostautunut joillekkin seuroille vaikeaksi paikaksi pelata, mutta Jämsen kumoaa myytin ainakin Pelicansin osalta. Sankoin joukoin turkoosista täyttynyt vieraskannattajien pääty piti ääntä koko ottelun ajan, ja Jämsen kertoi sen kuuluvan myös kentälle paremmin.

– Ei tämä Nokia-areena ole vaikea paikka pelata. Katsomorakenteet ovat paljon loivemmat, kun Lahdessa, joten se vaimentaa kotiyleisöä ja tekee siitä hiljaisemman, Jämsen kertoo viittoillen samalla katsomorakenteiden muotoa.

– Vieraspäädyssä oli jälleen kerran se kuuluisa "Turkoosi meri", se oli erittäin hieno näky, ja antaa energiaa joukkueelle.

Pelicansille voitto tuli enemmän, kuin tärkeään paikkaan. Ottelusarja jatkuu tiistaina Lahdessa, ja sen sijaan, että Tapparalla olisi ollut mahdollsuus varmistaa toinen peräkkäinen Suomen mestaruus, voi Pelicans kammeta ottelusarjan tasalukemiin. Jämsen kertoo, että sarjan momentum kääntyi voiton myötä.

– Joo, tottakai voitto antaa meille voimaa, kun palaamme Lahteen. Ensimmäinen finaalivoitto luo meihin uskoa, ja meidän on helppo jatkaa tästä kotiyleisön eteen. 

Tapparan mestaruusjuhlasuunnittelut motivoivat

Pelicansille on annettu ottelusarjassa massiivinen altavastaajan leima. Hallitseva Suomen- ja CHL-mestari Tappara on paperivahvuudellaan selkeästi Liigan paras joukkue, ja sarjasta odotettiin selkeää ylikävelyä. Jämsen kertoi, että altavastaajan leima ei paina joukkueella, eikä se vaikuta pukukopin henkeen ja motivaatioon.

– Ei se juurikaan näy meidän kopissa, sillä olemme todistaneet epäilijöille jo tarpeeksi. Luotetaan meidän tekemiseen, ja henkeen kopissa, eikä anneta sen vaikuttaa meihin mitä sen ulkopuolella puhutaan.

KIDJAM$EN-nimellä musiikkia tekevä 20-vuotias julkaisi pudotuspelien alla uuden kappaleen nimeltä LTI. Jämsen julisti C Moren haastattelussa, että useissa mestaruusjuhlissa kuullun JVG:n Häissä-kappaleen voi unohtaa, jos Pelicans etenee mestaruuteen asti tänä keväänä.

Jämsen kertoo, että mahdolliselle mestaruudelle ei ole tulossa uutta kappaletta tähän tietoon.

– Ei ole tällä erää sitä varten uutta biisiä, mennään tällä nykyisellä, Jämsen naurahtaa.

Suuri ennakkosuosikki Tappara on varannut Hakametsän jäähallin parkkialueen joukkueen mestaruusjuhlia varten, kertoi Aamulehti aiemmin viikolla. Tieto mestaruusjuhlien varauksesta on kantautunut lahtelaisleirin korviin, ja se lyö bensaa myös Jämsenin liekkeihin.

Motivoiko Tapparan mestaruusjuhlien ennenaikainen suunnittelu sinua ja joukkuetta?

– Kyllä motivoi.

» Lähetä palautetta toimitukselle