Aapeli Räsänen uskoo KalPan pudotuspelipaikkaan: "Pelit loppuvat kesken, joten meidän on pakko alkaa pelaamaan"

LIIGA / Haastattelu
Aapeli Räsänen johtaa esimerkillään niin kaukalossa, pukukopissa kuin jäähallin ulkopuolellakin.
Yksi KalPan hyökkäyskaluston tukipilareista kuluvalla kaudella on ollu Aapeli Räsänen, 23. Nuoren hyökkääjän mielessä pyörivät KalPan nousu pudotuspelipaikalle sekä tasa-arvokysymykset niin joukkueessa kuin sen ulkopuolellakin.

Tiukasti pudotuspelipaikasta kamppailevan KalPan nuori luottohyökkääjä Aapeli Räsänen haluaa johtaa esimerkillään niin tiukoissa paikoissa kaukalossa kuin tärkeiden asioiden kohdalla jäähallin ulkopuolellakin. 23-vuotias Boston Collegesta valmistunut hyökkääjä on auttanut joukkuettaan rikkomalla jo oman henkilökohtaisen piste-ennätyksensä, mutta joukkueen peli menee edelle.

– Olen pyrkinyt olemaan vastuun arvoinen ja koen, että olen tuonut lisäarvoa joukkueelle, vaikka lisää pitäisi vielä tehdä. Haluan illasta toiseen lyödä pöytään tasapainoisia esityksiä, olla johtava pelaaja sekä tehdä joukkueen kannalta hyödyllisiä asioita jäällä, Räsänen kuvailee rooliaan joukkueessa.

KalPan pelaaminen on kuluvan kauden aikana näyttänyt ajoittain erittäin hyvältä, mutta joukkue on pudonnut sijalle 11 tason heitellessä runsaasti. Räsänen peräänkuuluttaa tasaisuutta, jotta joukkue voisi nousta vielä mukaan pudotuspeleihin.

"Olemme löytäneet monta tapaa hävitä"

– Ollaan pelattu huonosti ja välillä paremmin, mutta sanotaan vaikka niin, että olemme löytäneet monta tapaa hävitä. Olemme viime aikoina tulleet peleihin huonosti sisään, jolloin on pitänyt tehdä hirveä pumppaustyö, jotta olemme joukkueena saaneet pelin käyntiin.

Pelien sisälläkin ailahtelevaisuus voi olla suurta, mistä kertoo esimerkiksi viime viikonlopun ensimmäinen kamppailu Kärppiä vastaan. Kotiottelussaan KalPa oli ensimmäisen erän jälkeen kolmen maalin tappioasemassa, mutta toisessa erässä joukkue iski pöytään peräti viisi maalia.

– Ollaan pystytty nousemaan tappioasemasta monesti voittoon, kuten ottelussa Kärppiä vastaan. Siitä sitkeydestä on varmasti hyötyä nyt, kun aletaan pääsemään kohti kevättä, Räsänen kertoo tuoreeltaan pelin jälkeen.

Tasaisuutta sekä pelin ensihetkiä painottaa myös KalPan valmentaja Tommi Miettinen.

– Joukkueen täytyy pitää kiinni hyvästä draivista, joka on tällä hetkellä päällä, minkä lisäksi pelien alkuja täytyy parantaa, Räsänen kertoo pääasioista, joita Miettinen on joukkueelleen viime pelien aikana kertonut.

Räsänen on pelannut keskimäärin 20 minuuttia ottelua kohden, mikä on hyökkääjälle iso lukema. Pisteitä on kertynyt 28, kun entinen henkilökohtainen ennätys oli 23 pistettä.
Kuva © Timo Savela

Pudotuspelipaikka on realistinen tavoite, sillä ero on kaventunut kahteen pisteeseen ja ylempänä olevilla joukkueilla on suurempia ottelumääriä jo pelattuna. Savolaisten pelaamisesta löytyy vielä seikkoja, joita täytyy parantaa pelien alkuhetkien lisäksi.

– Meidän pitää päästä vielä paremmin kiinni omaan viisikkopelaamiseen. Se voisi tällöin olla selkäranka, johon nojata ja turvautua. Peliä pystyy harvoin hallitsemaan täydet 60 minuuttia, mutta voimme pitää pelin kuitenkin hyvin näpeissä.

Urheilijana voi aina sanoa, että parannettavaa löytyy. Vaikka pisteitä on tullut tärkeissäkin paikoissa, löytää Räsänen omasta pelistään korjattavaa. Askeleita on kuitenkin otettu viime kaudesta, joka oli Räsäsen ensimmäinen Liigassa.

– Kesällä pystyin parantamaan fyysisiä ominaisuuksia ja olen ottanut varmasti paljon hyviä askeleita eteenpäin. Olen pelannut pitkälti Pitkäsen Miikan kanssa kaksi kautta yhdessä, niin siinä ajassa on oppinut tuntemaan toisen pelitavat.

"Urheilussa on se hieno asia, että koskaan ei ole valmis."

– Olen ollut vähän tehokkaampi, ja sekin on monen asian summa. Olen kuitenkin siinä vaiheessa uraa, että on tarkoitus mennä pelaajanakin eteenpäin. Urheilussa on se hieno asia, että koskaan ei ole valmis, vaan aina voi parantaa.

Kannanottoja pelkäämätön kolumnisti sekä tasa-arvon puolustaja

Tarkkasilmäisimmät ovat saattaneet huomata Räsäsen kirjoittamia kolumneja Aamulehdessä. Lisäksi hyökkääjä julkaisee paljon mielipidekirjoituksia omalla Twitter-tilillään sekä ottaa kantaa ajankohtaisiin asioihin. Räsänen on myös yksi Älä riko urheilua -kampanjan urheilijakasvoista. 

– Hetken aikaa mietin, lähdenkö mukaan kirjoittamaan, mutta mietin myös, että minulla voi olla jotakin annettavaa lukijoille. Se on kivaa puuhaa, kun tulee seurattua ja lähestyttyä monia eri aiheita urheilun kautta. Voin yhdistää monet erilaiset asiat, jotka kiinnostavat minua, Räsänen kertoo kolumneistaan.

Räsänen ei pelkää ottaa kantaa yhteiskunnallisesti merkittäviin asioihin. Kiinnostus yhteiskuntaa ja politiikkaa kohtaan on lähtenyt perheen kesken käydyistä keskusteluista. 

– Olen ymmärtänyt, miten maailma pyörii ja miten hommat toimii. Lisäksi olen utelias persoona, ja olen aina halunnut oppia uutta ja ottaa selvää asioista.

"Kun syntyy valkoisena miehenä Suomeen, on todella etuoikeutetussa asemassa."

– Tasa-arvo ja sen mahdollistaminen on itselleni hyvin tärkeää. Olen pyrkinyt sen ymmärtämään, että kun syntyy valkoisena miehenä Suomeen, on todella etuoikeutetussa asemassa. Haluan käyttää urheilijan näkyvyyttä auttaakseni muita.

Räsänen opiskeli johtamista Boston Collegessa, minkä lisäksi hän on toiminut juniorimaajoukkueiden kapteenistoissa useamman kauden ajan. Räsänen osaa kertoa tarkasti sen, millainen hyvä kapteeni on ominaisuuksiltaan. Hän haluaa myös omalla esimerkillään olla mukana luomassa tiivistä joukkuetta.

– Hyvä johtaja tekee hyvän joukkuehengen eteen paljon töitä. Perusolettamuksena pitää olla se, että jokainen saa olla sellainen persoona kuin on. Sellaisen ilmapiirin luominen on tärkeää. Jokaisen pitää saada äänensä kuuluviin, Räsänen kertoo painokkaasti.

– Johtajaominaisuuksiltaan yksilöt ovat erilaisia. Toiset johtaa esimerkillään ja toiset ovat äänekkäämpiä. Yritän tehdä mahdollisimman paljon töitä esimerkillisestä, ja vokaalisestikin olen jonkin verran äänessä. Kyllähän se johtaminen on paljon esimerkin näyttämistä, auttamista sekä vaatimustason ylläpitämistä.

Räsänen painottaa, että yhteisen päämäärän eteen on tehtävä töitä joukkueena. Kun yleinen ilmapiiri on kunnossa, pelikin sujuu kaukalossa.
Kuva © Saimi Airaksinen / https://urheilu.kuvat.fi/SaimiPhoto/

Räsäsen tavoitteena on tarunhohtoinen NHL. Siihen on kuitenkin vielä matkaa, ja tärkeämpänä asiana pelaajan mielessä siintää kevät sekä sen tarjoamat mahdollisuudet.

– Lyhyemmällä tähtäimellä tavoitteena on pärjätä ja menestyä KalPan kanssa. Itselleni en aseta pistetavoitteita, sillä pelaamiseen kuuluu paljon muutakin kuin maalit, syötöt ja pisteet.

Juuri nyt KalPan on kairattava paikka kymmenen parhaan joukossa. Seuraava mahdollisuus pisteiden keruuseen on tiistaina, kun joukkue matkustaa HPK:n vieraaksi Hämeenlinnaan.

"PELIT ALKAA LOPPUA KESKEN, JOTEN MEIDÄN ON PAKKO ALKAA PELAAMAAN"

HPK kamppailee tiukasti suorasta pudotuspelipaikasta, joten mittelöstä ei tule helppoa. KalPa pelaa tällä viikolla peräti neljä ottelua, kun HPK-ottelun jälkeen edessä on kovat ottelut Tapparaa sekä Lukkoa vastaan. Lauantaina joukkue matkustaa vielä Lappeentantaan SaiPan vieraaksi.

– Puolustuspelimme on parantunut ja olemme saaneet yhteistyötä paremmaksi. Olemme löytäneet yhteisen rytmin pelaamiseen. Pelit loppuvat kesken, joten meidän on pakko alkaa pelaamaan, jotta voimme näyttää, kuka on kuka.

» Lähetä palautetta toimitukselle