400 pulloa käsidesiä, 700 maskia – Pitsiturnauksessa ennennäkemättömät turvatoimet: "Työläimpiä tapahtumia tähän mennessä"

LIIGA / Haastattelu
Tämän vuoden Pitsiturnauksessa katsomossa on poikkeuksellisen väljää.
Kuva © Saimi Airaksinen
Pitsiturnaus on perinteisesti polkaissut kiekkokauden käyntiin ryminällä, johon ovat kuuluneet täydet katsomot ja pitkät jonot ympäri hallia. Tänä vuonna kaikki on koronaviruksen vuoksi toisin.

On elokuun ensimmäinen perjantai. Se merkitsee suomalaisen kiekkokauden avausta Raumalla järjestettävän Pitsiturnauksen muodossa. Kiekkokarnevaali, jossa Äijänsuon jäähallissa on täynnä ihmisiä aamusta iltaan.

Tänä vuonna näin ei ole. Edes aamupäivän Satakunnan hegemoniaottelu Lukon ja Ässien välillä ei saa katsomoita pursuamaan ihmisistä. Syy on yksinkertainen: koronaviruksen leviämisen estämiseksi myytyjä lippuja on merkittävästi vähemmän. Lisäksi ihmiset istuvat väljemmin, kun katsomoissa on tilaa normaalia enemmän.

Pitsiturnauksessa ennen käyneelle näky on epätodellinen. Lukon Lukon markkinointi- ja tapahtumajohtaja Mikael Eklöf on ollut mukana valmistelemassa poikkeuksellista tapahtumaa, jollaista ei välttämättä nähdä enää koskaan. Eklöf paljastaa, että viruksen leviämisen estämiseen on varauduttu hankkimalla jopa 400 pulloa käsidesiä sekä 700 kasvomaskia.

– Täytyy myöntää, että tämä on yksi työläimpiä tapahtumia, joita olen ollut järjestämässä. Jokainen yksityiskohta ja lohko on mietitty, Eklöf toteaa.

Areena on jaettu neljään eri lohkoon, joille on omat sisäänkäyntinsä eikä lohkojen välillä saa liikkua. Jokaiselle lohkolle on omat työntekijänsä, jonka lisäksi ylimääräisiä ohjeita on annettu kaikille lipunmyyjistä ja järjestyksenvalvojista lähtien.

Viranomaisillekin tilanne on ollut täysin erilainen. Eklöf antaa tunnustusta eri alojen ammattilaisten kanssa tehdylle yhteistyölle, joka on mahdollistanut tapahtuman järjestämisen poikkeuksellisista oloista huolimatta.

– Yhteistyö on ollut sujuvaa. Todella ymmärtäväistä kaikkiin suuntiin.

Turnaus on ollut vuosien varrella Lukolle merkittävä rahasampo. Hygienianhoidon myötä tulevien ylimääräisten kustannusten ja pienemmän myytyjen lippujen määrän myötä myös turnauksen raumalaisille tuoma tuotto pienenee.

Kysymys menetetyistä tuloista karmii Eklöfin selkäpiitä jo valmiiksi, vaikka lopullinen tulos onkin epäselvä.

– Hirvittää edes laskea.

– On tämä kuitenkin edelleen merkittävä tulo. Merkittävä tulo, mutta vanhaan verrattuna erittäin merkittävä meno, Eklöf puntaroi.

» Lähetä palautetta toimitukselle