300:n liigaottelun Lähde: "Tietysti tässä on pyrkinyt nauttimaan tästä matkastakin"

LIIGA / Haastattelu
Lähde saa torstaina täyteen 300 liigaottelua.
Jukureiden hyökkääjä Nestori Lähteelle torstain Kärpät-ottelu on uran 300. liigakamppailu. Uralle on mahtunut loikkaus Tampereen sisällä joukkueesta toiseen, mestaruusmaali Mestiksessä ja rooli kentälläkin on muotoutunut uusiksi vuosien varrella. Pelaamisesta hyökkääjä nauttii kuitenkin edelleen entiseen tapaan.

Nestori Lähteen uralla yksi merkkipaalu täyttyy torstaisessa Kärpät-ottelussa, kun hän pelaa uransa 300. liigaottelun. 29-vuotiaalle hyökkääjälle kyseinen saavutus tuli hieman yllätyksenä, mutta hän piti sitä kuitenkin hienona juttuna.

− Tämä on sillä tavalla hauska tilanne, että itse en ollut asiasta edes niin perillä, vaan viikonloppuna tuossa lähipiiriltä kuulin tälläisen merkkipaalun täyttymisestä, Lähde naurahti.

− Tosi hieno juttuhan se on ja olen siitä ylpeä. Suomalaisessa kiekossa on kuitenkin pirun paljon yrittäjiä, jotka haluaa liigakiekkoa pelata. Eikä tämä itsellekään aina ole ihan itsestään selvyys ollut, kun Mestistäkin on paljon pelattu. Hieno määrä se on ja sitä voi sitten vanhempana hyvillä mielin muistella.

Tampereen kupeesta, Pinsiöstä lähtöisin oleva Lähde sai ensikosketuksensa jääkiekkoon Ylöjärven Ilveksen kaupunginosajoukkueessa, josta hän siirtyi Tampereen Ilveksen junioreihin ja pelasi siellä B-nuoriin saakka. Juniorimaajoukkueisiinkin päässyt Lähde oli viimeisellä Ilves-kaudellaan voittamassa B-nuorten Suomen mestaruutta.

Tämän jälkeen Lähde teki ison ratkaisun ja vaihtoi Tapparan leiriin. Hyökkääjä myönsi, että siihen aikaan paikallisvastustajan riveihin siirtyminen herätti parranpärinää ympärillä, mutta piti päätöstä viisaana uran kannalta.

− Kyllähän siitä aikanaan porua tuli, kun olin kuitenkin Ilveksen junioriputken käynyt maajoukkuepelaaja. Jälkikäteen voi kuitenkin sanoa, että se oli hyvä vaihdos. Ilveksessä edellä oli kuitenkin kova 88-syntyneiden ikäryhmä. Tapparassa sai peliaikaa, millä pystyi varmistamaan, että kehitysalusta on kunnossa, Lähde kertoi.

Rooli muotoutuu uusiksi miesten peleissä

Tapparassa Lähde sai vyölleen myös ensimmäiset liigaottelunsa, kun hän pelasi kaudella 2008-2009 11 ottelua. Hyökkääjä muistaa liigauransa alun vielä hyvin.

− Ensimmäistä kertaa olin kokoonpanossa Helsingissä 13. hyökkääjänä, mutta en pelannut siivuakaan siinä vielä. Seuraavassa pelissä Turussa sitten pääsin pelaamaan ensimmäistä kertaa. Kyllä ne on mieleen jäänyt, kun jänniä hetkiä olivat.

Lähde pelasi Tapparan liigajoukkueen mukana kaikkiaan neljän kauden ajan. Juniorivuosinaan isossa roolissa hyviä tehojakin takoneen hyökkääjän rooli kirvesrintojen ryhmästä löytyi nelosketjusta, mikä myös Lähteen itsensä mukaan oli osaltaan vaikuttamassa roolin muovautumisessa nykyiseen työmiehen profiiliin.

− 18- 19-vuotiaana kun Liigan mukaan lähdin, niin rooli oli siellä nelosessa ja sitä hommaa veti siinä pitkään, niin siinä sitten profiloitui siihen. Aina voi tietysti viisastella, että olisiko pitänyt pelata nuorempana vuosi tai pari Mestistä kiekollisessa roolissa, mutta se on turhaa jossittelua, Lähde pohti.

− Tähän on tultu ja tätä minun pitää tehdä, jos haluan liigakiekkoa pelata. Sen olen sisäistänyt tässä vuosien varrella, että turha on haihatella mitään. Kovalla työllä tulee palkka pöytään.

Tappara-vuosina myös visiitit Mestikseen LeKin riveihin tulivat tutuksi ja lempääläläisryhmässä Lähde pelasi myös sopimuspelaajana kausilla 2012-13 ja 2013-14. Molemmat pestit kuitenkin päättyivät kesken kauden, kun ensimmäisellä sesongilla hän siirtyi TPS:ään ja jälkimmäisellä Jukureihin.

Hyökkääjä koki Mestiksessä pelaamisen motivoivana, sillä selvät tavoitteet hänellä olivat koko ajan Liigassa. 

− Tietysti siinä oli jo liigapelejä alla, mutta ei ollut sillä hetkellä liigasopimusta, niin toisaalta oli aika motivoivaakin vetää Mestiksessä, että pääsee takaisin ylös. Lempäälässähän aika jäi aika lyhyeksi, mutta täällä Mikkelissä pelasin Mestistä sitten puolitoista vuotta. Täällä oli huippujoukkue ja pelattiin hyvää lätkää. Ainut tavoite silloin oli päästä takaisin Liigaan ja se palkittiin silloin.

Ensimmäisen Mikkelin-visiitin jälkeen Lähde siirtyi kaudeksi pelaamaan Liigaa Lukkoon. Jukureiden noustua Liigaan kaudeksi 2016-17 teki Lähde paluun mikkeliläisjoukkueeseen ja on ollut joukkueen luottopelaajia koko liigataipaleen ajan.

− Tänne oli hieno tulla silloin ensimmäiselle liigakaudelle ja sitten on jatkoa tarjottu, eikä minulla ole ollut kaipuuta muualle. Täällä on ollut hyvä olla. On hienot joukkuekaverit ja organisaatio toimii hyvin, hyökkääjä kehui.

Mestaruusmaali ja maajoukkuepelit uran kohokohtina

Yksi Lähteen uran parhaista muistoistakin osuu Mikkelin vuosille kevääseen 2015, jolloin Jukurit kohtasi Mestis-finaaleissa KooKoon. Lähde oli ottelusarjan suuri sankari, kun hän iski viidennessä finaalissa Kalevankankaalla mestaruuden ratkaisseen jatkoaikaosuman. 

Ikäkausimaajoukkueidenkin mukana koettuja hetkiä Lähde muistelee lämmöllä.

− Se oli todella hieno hetki, kun teki sen maalin KooKoota vastaan täällä täyden kotiyleisön edessä. Silloin oli myös tieto, että pääsee hakemaan liigapaikkaa, niin olihan se iso maali tälle seurallekin.

− Ikäkausimaajoukkueita kiersin U16-ryhmästä aina U20-ryhmään saakka ja parit kaksikymppisten kisat pääsin pelaamaan. Kisakokemukset varsinkin on tosi hienoja, vaikka meidän ikäluokalle sitä menestystä ei tullut.

Hyökkääjä on kuitenkin pyrkinyt nauttimaan kokonaisuudessaan ajasta jääkiekon parissa.

− Tietysti tässä on aina pyrkinyt nauttimaan tästä matkastakin. Tämäkään ei kuitenkaan loputtomiin kestä ja liigakiekko on hieno työ kuitenkin.

Uran varrella joukkuekavereinakin on ehtinyt olemaan useampia erilaisia persoonia. Kaksi nimeä Lähde kuitenkin haluaa nostaa erityisesti esiin.

− Nykyisin KHL:ssä pelaava, entinen Tappara-kapteeni Peltolan Jukka on kyllä todella hieno mies. Timanttinen urheilija ja ammattimies. Hänen kanssaan ollaan kavereita siviilin puolella edelleen, Lähde totesi.

− Mikkelissä ollaan Hyvärisen Villen kanssa paljon jutuissa. Kentän puolellakin ollaan vähän samanhenkisiä taistelijoita.

Lähde on pelaamisen ohella myös opiskellut, mitä hän pitää hyvänä valintana peliuran jälkeistä aikaa ajatellen. Peliuran jatkuminen Liigassa on kuitenkin tällä hetkellä hyökkääjälle ykkösjuttu.

− Olen käynyt tässä pelaamisen ohella Haaga-Helian ammattikorkeakoulua, josta liiketalouden opinnot olisi tarkoitus tuossa noin reilun vuoden päästä saada maaliin. Tosi onnellinen olen, että lähdin mukaan siihen. Se tarjoaa kuitenkin uran jälkeisiä mahdollisuuksia tosi paljon.

− Minulla sopimus päättyy Jukureissa tähän kauteen, niin ehdoton tavoite on, että liigaura jatkuu jossain seurassa. Se on päätavoite ja toivotaan, että se toteutuu, Lähde päätti.

» Lähetä palautetta toimitukselle