1999-ikäluokan huippunimi Eeli Tolvanen: "Halusin oppia pelaamaan pienessä kaukalossa"

Muut Sarjat / Haastattelu
Eeli Tolvanen on yksi Sioux City Musketeersin avainpelaajista.
Bluesin junioreista maailmalle ponnistanut hyökkääjä Eeli Tolvanen nousi tiiviimmin jääkiekkoa seuraavan kansan tietoisuuteen syksyllä alle 17-vuotiaiden maajoukkueessa World Hockey Challenge -turnauksessa, jonka maalipörssin Tolvanen voitti iskemällä viiteen peliin peräti yhdeksän osumaa. Jatkoaika kyseli suomalaislupauksen kuulumisia.

Yhdysvaltalaisessa USHL-juniorisarjassa Sioux City Musketeersissa pelaava Eeli Tolvanen on nostettu yhdeksi kesän 2017 NHL:n varaustilaisuuden kuumimmista suomalaisnimistä. Vaikka Tolvanen onkin tehnyt kovia tehoja Suomessakin kaikissa juniori-ikäluokissa, on hän silti kotimaassa vielä verrattain tuntematon lupaus. Annetaan siis hänen itsensä kertoa, minkä tyyppinen pelaaja on kyseessä.

− Olen kiekollinen hyökkääjä: tykkään pelata hyökkäyspäässä ja tehdä maaleja. Olen maalintekijätyyppiä. Vahvuuksiani ovat laukaus ja pelikäsitys, heikkoutena varmaan sitten luistelunopeus, Tolvanen kuvailee.

Ensimmäinen kausi Pohjois-Amerikassa on sujunut lupaavasti. 33 pelaamassaan ottelussa Tolvanen on takonut peräti 14 maalia ja antanut 17 maaliin johtanutta syöttöä. Hän on USHL:n tulokkaiden pistepörssissä toisena ja ikäluokastaan, vuonna 1999 syntyneistä, selvästi tehokkain.

− Hyvin on lähtenyt kausi käyntiin ja olen tykännyt pelistä täällä. Olen saanut paljon vastuuta joukkueessani. Pelaan sekä ylivoimassa että alivoimassa, mikä on uutta siihen verrattuna miten pelasin Suomessa.

Olen maalintekijätyyppiä.

Espoon Bluesin juniorimyllystä on lähtenyt viime vuosina useita pelaajia Yhdysvaltalaisiin juniorisarjoihin ja yliopistoihin pelaamaan. Tolvasen päätös lähteä rapakon taakse syntyi jo keväällä.

− Tarkoituksenani oli löytää hyvä paikka, jossa koulun ja jääkiekon yhdistäminen olisi mahdollisimman helppoa. Halusin nähdä vähän erityyppisen pelitavan ja oppia pelaamaan pienessä kaukalossa. Halusin myös vahvistaa englannin kielen taitoani.

− Tein päätöksen lähdöstä viime huhtikuussa, kun olin käynyt täällä visiitillä ja tavannut valmentajan sekä nähnyt upeat puitteet. Minulla oli oikeastaan kaksi vaihtoehtoa: joko jatkaa pelaamista Bluesin A-junioreissa tai tulla USHL:ään. Kun Sioux City tarjosi tender-sopimusta, päätin tulla tänne.

Tender-sopimuksia annetaan USHL:ssä vain kaikista lahjakkaimmille pelaajille. Tender-sopimukselliselle pelaajalle taataan paikka kokoonpanosta ja seuran pitää myös luovuttaa pois ensimmäisen kierroksen varauksensa seuraavan vuoden varaustilaisuudessa. Musketeers siis näki Tolvasessa todella potentiaalisen pelaajan.

Eurooppalaisen ja pohjoisamerikkalaisen jääkiekkoilun eroista puhutaan paljon. Tolvasen kohdalla ne eivät kuitenkaan olleet este, eivätkä edes kovin suuri hidaste uuteen kauteen lähdettäessä.

− Pelitapaan tottuminen meni yllättävän nopeasti ja heti pääsin peliin sisälle. Pienessä kaukalossa peli on nopeampaa, ja tilanteetkin tulevat nopeasti. Peli on myös fyysisempää. Välillä täällä heitetään kiekkoa turhaan päätyyn, eikä pelata samanlaista kontrolloitua taitokiekkoa kuin Suomessa.

− Suurin ero Suomen juniorisarjoihin on se, että sarja on niin tasainen, että mille tahansa joukkueelle voi hävitä tai voittaa. Joukkueiden väliset erot ovat todella pieniä, kun taas Suomessa tasoerot sarjojen sisällä ovat suurempia. Sarjan tasosta kertoo hyvin se, että USA:n maajoukkueen kehitysryhmät voittavat vain noin puolet peleistään.

Elämä sujuu myös kaukalon ulkopuolella

16-vuotiaalle pelaajalle muuttaminen toiselle mantereelle on iso muutos erityisesti kaukalon ulkopuolella. Tolvasen kohdalla ongelmat ovat kuitenkin jääneet vähiin.

− Tosi hyvin on lähtenyt elämä sujumaan. Meidän joukkueemme on todella tiivis ja olen saanut paljon kavereita. Myös perhe, jonka luona asun, on mukava, joten kotonakin viihdyn hyvin. Kieli tuotti vähän ongelmia aluksi, mutta sekin on lähtenyt sujumaan ajan myötä.

Aivan yksin ei Tolvasenkaan tarvitse vieraalla mantereella pärjätä, sillä hänen viisi vuotta vanhempi isoveljensä Atte luo myös kiekkouraa Yhdysvalloissa. Maalivahtina pelaava Atte pelaa Northern Michigan Universityn joukkueessa yliopistokiekkoa.

− Olen Atteen yhteydessä pari kertaa viikossa. Joulu tuli vietettyä yhdessä vanhempien kanssa. Jokainen Aten peli tulee kyllä seurattua, jos peli vain näkyy netistä tai TV:stä.

Totta kai se tuo tietynlaisen lisäbuustin treenaamiseen.

Ensimmäiset alustavat listaukset vuoden 2017 NHL:n varaustilaisuudesta on jo julkaistu ja Tolvanen on komeillut parhaimmillaan listoilla kymmenen kärjessä asti. Varovaisemmatkin listaukset puhuvat ykköskierroksen varauksesta. Pelimies itse ei anna veikkausten vaikuttaa tekemiseen.

− Väkisinkin noita juttuja kuulee, mutta ne ovat vain spekulaatioita. Mutta totta kai se tuo tietynlaisen lisäbuustin treenaamiseen.

Maajoukkue-edustukset kiinnostavat

Viime keväänä Suomi sijoittui Sveitsissä pelatuissa alle 18-vuotiaiden maailmanmestaruuskisoissa hopealle. Tänä keväänä vastaavat kisat pelataan Yhdysvalloissa Grand Forksissa, ja Tolvanen on ennakkospekulaatioissa yksi Suomen joukkueen avainhyökkääjistä - vaikka onkin vasta 16-vuotias.

− Olisihan se iso juttu päästä edustamaan Suomea. Suomella on aina kova jengi, joten olisihan se hienoa päästä pelaamaan maailmanmestaruudesta Grand Forksiin.

Haastattelun tekemisen jälkeen julkaistiin Suomen alle 18-vuotiaiden maajoukkue Raumalla helmikuun puolessavälissä pelattavaan viiden maan turnaukseen. Tolvanen oli luonnollisesti mukana listalla.

Tulevaisuudensuunnitelmat Tolvasella ovat vielä auki. Kanadalaisessa mediassa on kerrottu useammankin CHL-joukkueen, eli Kanadan korkeimman juniorisarjatason joukkueen, olevan kiinnostunut nuoresta suomalaisesta, mutta Vihdistä kotoisin oleva Tolvanen haluaa pitää vaihtoehdot vielä avoinna.

− Tällä hetkellä viihdyn erittäin hyvin Sioux Cityssä, ja se on hyvä vaihtoehto, että jatkan täällä myös ensi kauden, jolloin mahdollisuus pelata yliopistokiekkoa säilyy. Toki lopullinen päätös tehdää sitten vasta kauden jälkeen. Hienoa, että on erilaisia vaihtoehtoja.

» Lähetä palautetta toimitukselle