16-vuotias Sanni Vanhanen pelasi neljän mitalin maajoukkuekauden − "Vasta nyt U18-ikäluokassa on pitänyt kokeneempana pelaajana näyttää esimerkkiä"

MAAJOUKKUE, Naisten Liiga / Haastattelu
Sanni Vanhanen laittoi Ruotsin nippuun tyttöjen MM-kisojen pronssiottelusasa. Kuva Pekingin olympialaisista.
Sanni Vanhanen johdatti Tyttöleijonat MM-pronssiin Yhdysvalloissa. Hän iski pronssiottelussa Ruotsin verkkoon hattutempun ja johti joukkuetta isossa roolissa. Nuori pelaaja on kasvamassa suomalaisen naiskiekon huippupelaajaksi ja siitä on osoituksena neljän mitalin kausi.

Tyttöleijonien MM-turnaus päättyi Yhdysvaltojen Wisconinsinin osavaltiossa pelatuissa kisoissa pronssisiin mitaleihin, kun Suomi kaatoi pronssiottelussa länsinaapuri Ruotsin 3−0.

U18-turnauksen päätöspäivänä parrasvaloihin nousi vasta 16-vuotias hyökkääjä Sanni Vanhanen. Hän iski Ruotsin verkkoon kolme osumaa, eli kaikki sinivalkoisten maalit. Nuori pelaaja analysoi päättynyttä turnausta luistelun kautta.

− Turnaus lähti hyvin käyntiin Kanada- ja Yhdysvallat-otteluilla. Pystyin pelaamaan vauhdissa hyvin kiekolla ja sain maalipaikkoja. Ruotsia vastaan peli oli hidastempoisempaa ja siten oli helpompi pelata.

Sanni Vanhanen pääsi tuulettamaan pronssia Tyttöleijonissa.
Kuva © IIHF

Yhteensä Vanhanen teki viidessä ottelussa tehot 3+3=6. Suomi pääsi alkulohkon perusteella suoraan välieriin.

− Kahdessa viimeisessä ottelussa oli otettava voitot ja mentävä täysillä. Mielestäni annoin kaikkeni mitä pystyin. Viimeisessä pelissä tuli sitten tulostakin enemmän, Vanhanen totesi.

Nuorten naisten ryhmä vietti jo ennen varsinaista paljon aikaa keskenään. Joukkuehenki oli hyvä jo ensimmäisistä päivistä lähtien.

− Meillä oli koko ajan kivaa yhdessä. Olimme pitkään ennen turnaustakin yhdessä. Ensin meillä oli valmistava leiri Vierumäellä ja sitten Minneapolisissa. Pitkä yhdessäolo joukkueen kanssa automaattisestikin hioo joukkuetta yhteen. Silloin uskomme toisiimme ja luotamme siihen, mitä teemme.

Menestyksen ja kasvun kausi

Vanhanen voitti tällä kaudella peräti neljä mitalia maajoukkueessa. Tyttöleijonien pronssin ohella myös aikuisten olympialaiset ja MM-kisat sekä nuorten olympiafestivaalien turnaus kasvattivat lahjakkaan naiskiekkoilijan palkintomäärää.

− Onhan se hienoa päästä pelaamaan sekä junnujen että naisten kanssa. Vielä, kun olen pystynyt auttamaan molemmissa joukkuetta ja taistelemaan niistä mitaleista.

Tämän vuoden U18 MM-kisojen pääikäluokka oli 2004 syntyneet. Vaikka Vanhanen on 2005 syntyneenä vuotta nuorempi kuin useimmat Tyttöleijonien joukkuekaverinsa, on hänellä muun muassa Pekingin olympiareissu vyöllään. Monet nuoret suomalaispelaajat ovat kiekkoilleet toistaiseksi vain kotimaassa.

Sanni Vanhanen (vasemmalla) tutkaili olympiapronssimitaleja Minttu Tuomisen kanssa.

16-vuotiaana Vanhanen ei ole vielä valmis paketti, vaikka pelin moni osa-alue onkin jo erittäin hyvällä mallilla. Parannettavaakin riittää.

− Fysiikkaa täytyy tehdä koko ajan lisää, mutta voima on varmasti isoin kehityskohde.

Vanhanen hämmästytti U18 MM-kisoissa kypsyydellään kaukalossa. Hän johti Tyttöleijonia kärkiroolissa ja teki tulosta silloin, kun sitä häneltä odotettiin. Tapparan U16-pojissa pääsääntöisesti vielä tällä kaudella pelannut hyökkääjä on kasvanut henkisesti pelivuosiensa aikana.

− Viime kaudella minulla ei vielä ollut naisissa tai pojissa sellaista johtavaa roolia. Vasta nyt U18-ikäluokassa on pitänyt kokeneempana pelaajana näyttää esimerkkiä kentän ulkopuolellakin ja tsempata muita sekä valmistaa joukkuetta peliin.

Ensi kaudella Vanhasta odottaa iso muutos, sillä Nokialla syntynyt nuori nainen jättää Tampereen seudun taakseen ja suuntaa Helsinkiin. Osoitteena on Naisten Liigan kärkijoukkue ja viime kauden hopeamitalisti HIFK.

− Tosi hyvillä fiiliksillä lähden HIFK:hon. Nyt on mielestäni hyvä aika vaihtaa naisiin. Pääsen kuitenkin treenaamaan poikien kanssa ja luulen, että naisten mukana saan isomman vastuun peleissä kuin pojissa saisin, Vanhanen pohti.

» Lähetä palautetta toimitukselle