”Suomalaisten huoltajien aatelinen”

LIIGA, MAAJOUKKUE / Haastattelu
Suuri yleisö ei välttämättä osaa arvostaa huoltajien ja muun teknisen henkilökunnan panosta siinä missä esimerkiksi pelaajat ja valmentajat. Eivätkä kaikessa hiljaisuudessa hommiaan paiskovat huoltajat itsestään halua numeroa tehdäkään. Jatkoaika jututti henkilöitä, joihin Kari Brusin on pitkän uransa aikana tehnyt lähtemättömän vaikutuksen.

Kari Brusin on huoltanut pelkästään pääsarjatasolla uskomattomat 22 vuotta. Jokainen vuosi on tuonut tullessaan uusia tuttavuuksia, pelaajia, valmentajia ja muita toimihenkilöitä. Poikkeuksetta Brusin on tehnyt heihin vaikutuksen nöyryydellään, työmoraalillaan ja ennen kaikkea luistimen teroitustaidollaan.

Hämeenlinnan Pallokerhon toimitusjohtaja Risto Korpela muistelee vuosia Brusinin kanssa hyvillä mielin.

- Kari on suomalaisten huoltajien aatelia. Miehen maine kiirii jo Suomen rajojen ulkopuolelle. Ei ole urbaania legendaa, että monet HPK:ssa aikoinaan pelanneet pelaajat lähettelevät ulkomailta luistimen teriään Karille teroitettavaksi. Itsekin olen niitä Kerhon toimistolta kantanut Karin käsittelyyn, Korpela naureskelee.

Ensimmäisen kerran toimitusjohtajan titteliä kaudella 2001-2002 kantanut Korpela tietää mistä puhuu. Mies itse pelasi Kerhossa niihin aikoihin kun Brusin aloitteli mittavaa HPK-uraansa.

- Äärimmäisen arvostettu kaveri ja armoton ammattilainen, joka aina hoitaa hommansa tavalla tai toisella, oli kyse sitten kotimaisista tai ulkomaisista pelaajista. Kari ei myöskään tee itsestään minkäänlaista ylimääräistä numeroa, häntä on vaikea saada jopa joukkuekuvaan.


Huoltaminen vaatii tarkkuutta ja tunnollisuutta.

Kaksi kruunua pitkäaikaisen työkaverin kanssa

Suomen jääkiekkomaajoukkueen hierojana toimiva Juha Sulin jos kuka tuntee Kari Brusinin. Vuodesta 1989 asti HPK:ssa työskennelleiden miesten polut kohtasivat jälleen vuonna 2006 ja Latvian MM-kisoissa.

- Kari on lämminhenkinen työmies, joka ei pidä itsestään turhaa melua. Arvostettu, nöyrä ja eräänlainen huoltajien isähahmo, Sulin kertoo ja jatkaa samaan hengenvetoon:

- En muista yhtään kertaa, että Karilla olisi mennyt sormi suuhun. Aina on hommat hoidettu, oli kyse sitten MM-finaalista tai tavallisesta SM-liigan runkosarjamatsista.

Kaksi uran kohokohtaa yhdistää Sulinia ja Brusinia. Molemmat olivat voittamassa Suomen mestaruutta HPK:ssa 2006 ja maailmanmestaruutta keväällä Slovakiassa.

- Muistan kuinka meillä Karin kanssa katseet kohtasivat siinä vaiheessa kun MM-finaalin pelikelloa oli jäljellä enää muutama sekunti. Kyllä siinä iso kivi putosi sydämeltä. Yhdessä olemme tehneet niin pitkään töitä, että oli se eräänlainen täyttymys.

Sulin muistaa myös hauskan tarinan, joka liittyy Brusinin maajoukkueuran alkuhetkille.

- Muistan kuinka pelaajat tekivät Karille pienen källin hänen liittyessä maajoukkueeseen 2006. Joku lisäsi luistimien teroituslistaan nimen Pave, vaikka ketään sen nimistä ei tietenkään ollut edes olemassa. Kari luonnollisesti ammattimiehenä teroitti vaan luistimia, eikä turhia kysellyt. Meni aika pitkään ennen kuin hänelle selvisi tämän mystisen pelaajan eksyminen listalle. Tapauksen jälkeen Karin lempinimi tiettyjen pelaajien keskuudessa on itsestään selvästi ollut Pave.

Tätä nykyä huoltopäällikkönä maajoukkueessa toimiva koki myös Bratislavan kultahuuman yhdessä Brusinin kanssa. Ensimmäisen kerran miehet työskentelivät yhdessä Saksan kisoissa 2010, mutta sitä ennenkin he olivat olleet tekemisissä.

- Huolsin aikoinaan Bluesin SM-liigajoukkuetta ja Kari oli silloin Kerhossa. Silloin tietenkin kohdattiin, auteltiin toisiamme niin kuin asiaan kuuluu ja soiteltiinkin välillä. Kyllä hän on minulle ollut iso oppi-isä ja toimeen ollaan tultu aina hienosti vaikka ikäeroa meillä onkin, vuosimallia -76 oleva Koivunen kertoo.

- Kari on asiansa osaava ja erittäin rauhallinen. Kyllä hänen tekemisessään näkyy se hurja kokemus, mikä huoltajan alasta on karttunut. Luistinten teroituksessa ja muotoilussa Kari on kyllä aikamoinen guru ja muutenkin loistotyyppi.

Pelaajien keskuudessa arvostettu

Huoltajat näyttelevät pelaajien uralla usein merkittävää roolia. Onhan huoltajien tarkoitus helpottaa pelaajan elämää ja pelaamista esimerkiksi varusteiden hoitamisella, mutta he toimivat myös ystävinä, kavereina ja välillä jopa jonkinlaisina terapeutteina. Jo omat Brusinin monesti teroittamat luistimet naulaan ripustanut Jyrki Louhi muistaa miehen merkityksen omalla peliurallaan.

- Kari on pitkäaikaisin huoltajani ja minun mielestäni maailman paras huoltaja. Hän oli minulle myös henkilökohtaisesti tärkeä tukija ja hänhän minut varusti ja vaatetti monet vuodet. Eikä minulla muutenkaan ole kuin hyvää sanottavaa äärimmäisen hyvästä ihmisestä. Pedantti mies ja käsityön superammattilainen.


Kokenut Kari Brusin on huoltajien isähahmo.

Lähes 500 ottelua HPK:n paidassa tahkonnut Louhi oli vuonna 2006 voittamassa Kerhon toistaiseksi ainoaa mestaruutta yhdessä Brusinin kanssa. Louhi myös muistaa millä tavoin kokenut huoltaja teki vaikutuksen muihin erinäisissä illanistujaisissa.

- Kari hurmasi molemmat sukupuolet pettämättömällä tanssitaidollaan. Siinä on varmasti ihan ammattitanssijatkin kateellisia sellaisen mielettömän kehonhallinnan edessä.

HPK:n markkinointipäällikkö Hannu Savolainenkin naureskelee muistellessaan Brusinin erityistaitoa.

- Hänen taaksepäin etenevä tanssinsa on aivan omaa luokkaansa! On työssään tarkka, mutta osaa paikan tullen myös rentoutua.

Kerhossa mittavan uran pelaajana, joukkueenjohtajana ja valmentajana tehneellä Savolaisella on lukuisia yhteisiä vuosia Brusinin kanssa.

- Omasta näkökulmastani kaveri, jonka kanssa on helppo tulla toimeen. Jos pyysi Karia tekemään jotain niin ei tarvinnut koskaan kahta kertaa pyytää, eikä hän ikinä unohtanut asioita. Vaatii suunnatonta tarkkuutta ja tunnollisuutta, että pystyy näin pitkän uran tekemään. Erittäin pidetty huoltaja.

Kerhossa kymmenen kautta luutinut ja monesti kapteeninakin toiminut Marko Tuulola pitää Brusinia suuressa arvossa.

- Kari on työtä pelkäämätön ja hän on aina hoitanut moitteetta oman ruutunsa. Hän on myös aina ollut valmis auttamaan kaikissa jääkiekkoon liittyvissä asioissa.
Tuulola näkee myös pitkäaikaisen huoltajansa ainutlaatuisuuden.

- Hän on äärimmäisen omistautunut omaan työhönsä, eikä sen kaltaisia ihmisiä ole tässä maailmassa todellakaan liikaa.

HPK:n oma kasvatti Riku Hahl on pelannut Kerhossa SM-liigaa neljä kautta ja on myös maajoukkueen vakiokalustoon kuuluvana hyökkääjänä Brusinille tuttu mies. Hän kuuluu niihin pelaajiin, joiden luistimet konkarihuoltaja on teroittanut, vaikka Hahl itse kiekkoili ulkomailla.

- ”Brusa” on tiukka äijä ja aina avulias. Ei ole hänestä mitään pahaa sanottavaa. Asiallinen kaveri ja viimeisen päälle pätevä huoltaja.

» Lähetä palautetta toimitukselle