”Sopupelit eivät ole uhka suomalaiselle jääkiekolle”

LIIGA / Haastattelu
Ovatko sopupelit uhka suomalaiselle jääkiekolle? Mitkä ovat NHL:n ja SM-liigan erot vedonlyönnin kannalta? Mikä on voittavan vedonlyönnin salaisuus? Jorma Vuoksenmaa avasi Jatkoajalle näkemyksiään jääkiekkovedonlyönnin nykytilasta.

Jalkapalloon liittyvät sopupelit ovat nostaneet aika ajoin päätään myös Suomessa. Jorma Vuoksenmaan mielestä sopupelit eivät ole uhka suomalaiselle jääkiekolle. Olennaisin syy on Vuoksemaan arvion mukaan lajin vähäinen kiinnostavuus suurilla Aasian markkinoilla.

– Toiseksi, jääkiekossa lahjonta ei ole niin käytännöllistä. Maalitilanteiden ja aktiivisten pelaajien määrä kentällä on niin paljon suurempi. Vain erotuomarien ja maalivahtien lahjominen olisi käytännössä toimivaa.

Myös palkkataso vaikuttaa pelaajien yleiseen lahjottavuuteen.

– Palkat ovat paljon suurempia kuin mestaruussarjan jalkapalloilijalla. On eri juttu ottaa väärinkäytös leivän kuin uuden bemarin eteen, Vuoksenmaa arvioi.

SM-liigan ja NHL:n erot vedonlyönnissä

Suomessa vedonlyönnin suurimman huomion jääkiekossa saavat SM-liiga ja arvokisojen kansalliset ottelut. Myös NHL kerää oman rajallisen huomionsa. Mikä on SM-liigan ja NHL:n ero vedonlyönnin kannalta?

– Suurin ero on kerrointen asettelussa. SM-liigan kertoimia laskevat lähinnä suomalaiset. Isoillakin vedonlyöntifirmoilla ulkomailla on suomalaiset kertoimenlaskijat. Sen takia myös virhemarginaalit ovat aika pienet. NHL:ää lasketaan isommalla hajonnalla, Vuoksenmaa arvioi.


Jorma Vuoksenmaan arkistoista löytyy muun muassa käsin kirjoitettua NHL-vedonlyöntidataa 90-luvun alusta. Nykytekniikan kanssa on yhä helpompaa työskennellä myös kotisohvalta käsin.
Mikael Hoikkala

NHL:ssä otteluohjelmalla on etäisyyksien kannalta suuri merkitys voimasuhteisiin ja myös peluutukseen. Suomesta puhutaan suurten etäisyyksien valtiona, mutta onko jääkiekossa asia näin?

– Otteluohjelmalla on merkitystä lähinnä silloin, kun peluutetaan kakkosmaalivahtia, joka on tasoltaan ykköstä selkeästi heikompi, Vuoksenmaa rajaa.

Media ja vedonlyönti

Tunteet ja ihmisten asenteet vaikuttavat kerrointen ja peliprosenttien muodostumiseen. Onko medialla vaikutusta vedonlyöntiin?

– On ollut joskus aika isokin merkitys. Las Vegasissa 1980–1990 –luvun vaihteessa Wayne Gretzky Los Angelesissä oli sellainen, että Kings-kertoimet valuivat aina alas. Meillä oli täysin mekaaninen strategia pelata Kingsiä ja Gretzkyä vastaan jatkuvasti. Strategia tuotti voittoa, Vuoksenmaa muistelee.

Sarjana NHL on tasoittunut huomattavasti palkkakaton myötä. Tasoittumisen mukana myös median merkitys on Vuoksenmaan mukaan vähentynyt. Entä Suomessa? Onko Suomessa "mediaseksittömiä" joukkueita, joiden kertoimet nousevat ylipelattuja suosikkeja vastaan kannattaviksi?

– Alikertoimisia joukkueita, joita vastaan pitää pelata, voi bongata joka vuosi menemällä Linnanmäelle. Sitten lasketaan minkä joukkueen fanipaitoja on eniten liikkeellä, Vuoksenmaa hymyilee.

– Nykyään kellään ei ole niin raakaa markkinointikonetta, että se ratkaisevasti vaikuttaisi. Jokerit oli kovimmillaan tällainen, mutta enää ei niin riippuvaisia joukkueita ja mediaupseereita kuten kovimpina vuosina oli, Vuoksenmaa arvioi.

Eikö edes HIFK?

– IFK oli pitkään Helsingin Sanomien epäsuosiossa, niin että vaikutus oli negatiivinen. Nykyään joukkue harjoittaa jo hyvännäköistä markkinointia. Tuote on kunnossa, eli voi olla että homma muuttuu, Vuoksenmaa arvaa.

Yleisesti ottaen Vuoksenmaa peräänkuuluttaa sitä, miten vihjeitä ja uutisia analysoidaan omaksi hyödyksi.

– Kaikki aina pätee kokoonpanouutisilla, mutta tärkeintä on tajuta se dynamiikka ja pelaajien todellinen vaikutus joukkueeseen. Me annamme ison arvon koutseille. Mitä tasaisemmat joukkueet ovat materiaaliltaan, sitä enemmän valmentajien merkitys korostuu, Vuoksenmaa sanoo.

Muista sarjoista Vuoksenmaa on eniten kiinnostunut KHL:stä.

– Aiomme siirtyä KHL:n suuntaan. Teemme raa'an esianalyysin, siellä on potentiaalia voittaa, mutta lähdemme kärsivällisesti liikkeelle, Vuoksenmaa valottaa.

Voittavan vedonlyönnin salaisuus

Mikä sitten on voittavan vedonlyönnin salaisuus? Vuoksenmaa kiteyttää sen kovaksi työksi, kärsivällisyydeksi ja tunteita vastaan pelaamiseksi. Voitot kerätään varmimmin pitkässä sarjassa. Pelikassa-ajattelu, sekä panosten hajottaminen useisiin vetoihin valtavien yksittäispanostusten sijaan, kantaa hedelmää.

– Se [voittava peli] perustuu paljon siihen, että tehdään ihmismielen intuition vastaisesti. Muilla elämänaloilla, vaikka aurinkoa ottaessa, ihminen haluaa mielihyvää. Vedonlyönti ei ole aivan sama juttu, Vuoksenmaa sanoo.

Vuoksenmaan kokemuksen mukaan kannattavimmat pelikohteet löytyvät lähes pääsääntöisesti altavastaajista.

– Pitää oppia ajatus pelata underia, altavastaajia ja hyviä valmentajia, Vuoksenmaa peräänkuuluttaa.

– Ihmismieli epäröi lähtökohtaisesti useita ajatuksia. Altavastaajan pelaaminen ei tunnu kannattavalta, kuinka "joukkue b ei voita kuitenkaan vaikka saa tasoitusta ja ison kertoimen". "Tunnen näitä pelaajia, olen nähnyt näitä telkkarissa, miten näitä nimettömiä voi pelata, en oo ikinä nähny sitä, en ymmärrä kotikenttäetua". Ihminen helposti liioittelee omaa asiantuntemusta ja älyä, Jorma arvioi.

– Kun sellainen veto menee pieleen, ajattelee, "eihän tää voinu osua". Se pitää käännyttää, olla tarpeeksi jämerä ilman ylimielisyyttä, Vuoksenmaa summaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle