TPS - JUK
KAL - HPK
KOO - SPO
KÄR - ÄSS
LUK - ILV
TAP - JYP
FLA - TOR 2.00
CBJ - MTL 2.00
WSH - NYI 2.30
CAR - OTT 2.30
CGY - DET 4.00
ARI - PIT 4.00
VAN - BUF 5.00
NJD - ANA 20.00
COL - LAK 22.00

”Joukkue uskaltaa yrittää”

LIIGA / Haastattelu
Sarjataulukon kärkisijoilla koko alkukauden rynnistäneestä KalPasta löytyy paljon onnistujia. Yksi merkittävästi tasoa nostaneesta pelaajasta on Henri Laurila. Viime kaudella kokoonpanon reunamilla keikkunut puolustaja on noussut Tuomas Tuokkolan alaisuudessa luottopelaajien joukkoon.

Kuopion KalPan alkukausi on sujunut onnellisten tähtien alla. Joukkue on sarjataulukossa toisena ja 21 ottelusta savolaiset ovat keränneet 45 pistettä. Menestyvästä joukkueesta myös yksilöt nousevat helposti esille. Paljon huomiota saaneen ykkösketjun lisäksi myös puolustuksesta löytyy onnistujia. Henri Laurila on yksi heistä.

– Tosi hyvältä on tuntunut, kun saa pelata rennosti, eikä tarvitse jännittää. Treenipeleissä alkoi mennä hyvin ja sain siirrettyä sen kauden alkuun. Toki hyvässä joukkueessa se onnistuu aina helpommin, Laurila toteaa.

Joukkueen tähänastista menestystä Laurila kuvailee erittäin positiiviseksi.

– Ollaan saatu yli kaksi pistettä per peli ja ollaan pystytty pelaamaan meidän omaa peliä. Tietenkin jotakin nukahduksia on tullut, mutta kertaakaan ei olla kahdessa pelissä peräkkäin jääty nollille. Se on hyvän joukkueen merkki.

Suorastaan häikäisevän alkukauden pelannut KalPa notkahti aavistuksen ennen ensimmäistä maajoukkuetaukoa. Joukkue saikin kahdesta edellisestä pelistään vain yhden pisteen. Peliesitysten laskeva trendi ei 31-vuotiasta puolustajaa huoleta.

– No totta kai olisi tauolle ollut aina kivempi lähteä voitolla, mutta ei tämä huolestuta. Kun saadaan kroppa ja pää huilattua, niin luulen, että päästään taas samaan lentoon, missä oltiin muutama peli sitten.

Valmentajan vaihdosta ryhtiä

Laurila teki keväällä 2010 kahden vuoden sopimuksen KalPan kanssa. Debyyttikausi Kuopiossa sujui kuitenkin heikosti ja välillä Laurila putosi kokonaan kokoonpanon ulkopuolelle. Kokonaisuudessaan lahtelaiskasvatin pelaamista pystyi kuvaamaan yhdellä sanalla. Epävarma.

Tänä vuonna tahti on kuitenkin ollut toinen. Kiekko tottelee pelaajaa huomattavasti paremmin ja ”rannikkotykin” osumatarkkuuskin on parantunut huomattavasti. Käytäväpuheiden mukaan valmentajan vaihtumisella oli suuri osuus ainakin Laurilan peliin.

– No ehkä sillä oli pieni vaikutus, mutta pelkästään sen syyksi ei voi laittaa. Itse olen tehnyt hyvin töitä ja kun joukkue pelaa hyvin, niin siinä tulee helposti onnistumisia. Tänä vuonna saa yrittää vähän enemmän, eikä ensimmäisestä virheestä joudu katsomoon. Silloin on mukavampi pelata ja sen näkee koko joukkueesta. Kaikki uskaltaa yrittää paljon enemmän kuin viime vuonna.


Fyysisimmätkään väännöt eivät ole Laurilalle vieraita.

Yrittämisen, uskalluksen ja onnistumisten kautta rakentuu myös itseluottamus. Luotto omaan tekemiseen taas tuo lisää uskallusta yrittää. Tästä syntyy eräänlainen positiivinen kierre.

– Kun on itseluottamusta, niin silloin saa tulla virheitäkin. Jos teet virheet, niin tiedät, että niitä sattuu ja seuraavassa vaihdossa olet sen jo unohtanut. Ei niitä passaa murehtia sen pidempään, kun niistä ei heti rangaista.

Rivien välistä on luettavissa, että viime kaudella tilanne joukkueessa oli erilainen. Laurila ei kuitenkaan halua viime kauden valmentajaansa Pekka Virtaa moittia, vaikka pelihuumori oli välillä koetuksella.

– Jokaisella valmentajalla on omat kuviot. Jokainen näkee oman tyylinsä hyväksi ja jotkut pelaajat sopivat toiseen paremmin kuin toiseen. Viime vuoden osalta pitää katsoa myös peiliin, kun en pelannut lähellekään omalla tasolla. Joskus oli ihan oikeutettuakin istua katsomossa ja se välillä herättää. Viime vuodesta jäi paljon hyvääkin.

”Yksi hienoimmista paikoista pelata”

Valmentajan vaihdos toi pientä hienosäätöä KalPan pelitapaan. Joukkue kääntää peliä nopeammin hyökkäyssuuntaan ja kiekon kanssa pyrkimyksenä on entistä useammin hakeutua maalintekosektoriin. Pelitavallisten muutosten lisäksi joukkueesta huokuva ilmapiiri vaikuttaa vapautuneelle.

– Peli näyttää paljon iloisemmalta. On yksi hienoimmista paikoista pelata kiekkoa missä olen ikinä pelannut.

Liigan pelitahti on varsin ankara. Laurila huomauttaa KalPan pelanneen viimeiset kahdeksan peliä viidentoista päivän sisään. Isokokoiselle puolustajalle marraskuun maajoukkuetauko maistuu.

– Ainakin itselle tauko tulee hyvään paikkaan. Meillä on ollut puolustuksessa loukkaantumisia, joten kyllä se vähän jaloissa painaa. Saadaan nyt vetää vähän happea, mutta pitää muistaa myös harjoitella.

''

Viime vuoden osalta pitää katsoa myös peiliin.

Tauoilla aika käytetään niin lepoon kuin harjoitteluunkin. Laurilalle molemmat passaavat.

– Ne pitää osata hyvin yhdistää. Silloin kun harjoittelee, tekee sen tosissaan. Muuten pitää osata henkisesti ja fyysisesti levätä.

Kun KalPaa läheltä seuraavilta kysyy missä joukkue voisi vielä parantaa, ei helppoa vastausta löydy. Kilpipaidat ovat pelanneet alkukauden pääsääntöisesti niin korkealla tasolla, että mitään suurta ei tarvitse lähteä muuttamaan. Parhaan pelitason pitäminen onkin avainasemassa.

– Jossakin peleissä me ollaan hallittu 80 % kiekkoa ja joissakin peleissä ei olla saatu mitään aikaan. Kun pelin taso on hyvä, silloin voitetaan myös huonommalla pelillä. Muutamassa pelissä pelattiin tosi huonosti, mutta silti voitettiin. Se kuvasi sitä, että pelissä oli paljon hyviä juttuja.

Tuokkola on korostanut usein otteluihin valmistautumisen tärkeyttä. Samaa asiaa painottaa myös Laurila.

– Meidän peli perustuu siihen, että meillä on kiekko ja siitä se hyvä fiilis tulee. Kun saadaan heti draivi päälle, niin sitä on helppo pitää koko pelin ajan. Kesken pelin siihen on vaikea päästä käsiksi. Pitäisi olla niin hereillä siihen pelien alkuun. Sitä ei olla aina oltu.

KalPan ja Laurilan hyvä alkukausi antaa erinomaiset lähtökohdat tuleviin peleihin. Ensimmäinen väliarvosana on kiitettävä, mutta vasta keväällä todelliset teot punnitaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle