”Tarjoamme matalan kynnyksen harrastamista mahdollisimman monelle” – Kokemus jääkiekon lopettaneesta Down-pojasta innosti käynnistämään HIFK:n juniorijoukkueen erityistarpeisille nuorille

Muut Sarjat / Haastattelu
HIFK:n toiminta laajenee harrastejoukkueeseen. Kuvituskuva.
Vastuuvalmentaja Heini Artema perusti HIFK:n juniorijoukkueen, joka mahdollistaa jääkiekon harrastamisen ilman kilpailullisia tavoitteita. Haaveissa on jo toiminnan laajentaminen.

– Tarjoamme matalan kynnyksen harrastamista, että mahdollisimman moni pääsee lajin pariin, vaikka ei pysty olemaan mukana tavoitteellisessa ja kilpaurheiluun tähtäävässä toiminnassa, kommentoi vastuuvalmentaja Heini Artema HIFK:n uutta juniorijoukkuetta, joka on tarkoitettu lapsille ja nuorille, joiden on esimerkiksi vamman tai sairauden vuoksi vaikea osallistua tavanomaiseen joukkueurheiluun.

Idea lähti liikkeelle Arteman omista kokemuksista.

– Minulla oli kiekkokoulun ja vastuuvalmennuksen kautta kokemus pojasta, jolla on Downin syndrooma eikä hän sitten enää pystynyt jatkamaan tavoitteellisessa toiminnassa ja lopetti pelaamisen kokonaan. Siitä tuli idea perustaa joukkue erityistarpeisille nuorille.

Toivoisin myös mahdollisuutta laajentaa toimintaa esimerkiksi pyörätuolia tarvitseville

Terveyden edistäminen on yksi motiivi harrastejoukkueen perustamiselle.

– Jos on diagnosoitu esimerkiksi Downin syndrooma tai CP-vamma, pelkästään geeniperimän vuoksi on korkeampi alttius lihomiseen, mihin säännöllinen liikunta auttaisi. Ja oli mikä tahansa henkinen tai fyysinen sairaus tai vamma, mikä haittaa liikuntaharrastusta, lihomisen todennäköisyys on korkeampi.

Prosessi ideasta käytännön toteutukseen oli nopea ja sujuva.

– Otin yhteyttä seuroihin, joilla on jo vastaavaa toimintaa, ja Kiimingin Kiekko-Poikien joukkueenjohtaja tarttui asiaan. Toukokuussa käytiin ideaani läpi, ja häneltä sain apua, kuinka myydä ajatus seuralle ja kun otin yhteyttä junioripäällikköön, ei tarvinnut kauaa vakuutella, kun sain luvan lähteä toteuttamaan.

– Tein budjettiesityksen, kausisuunnitelman ja esitin myös sponsoritoiveen. Elokuussa asia lähti etenemään siihen tahtiin, että nyt on ilmoittautuminen auki ja pian tiedotteen julkaisun jälkeen tuli jo ensimmäiset yhteydenotot. Jäävuoro varmistui pari viikkoa sitten eli hyvällä mallilla ollaan.

Osallistuminen maksaa 20 euroa syyskaudelta, ja osallistumismaksuun sisältyy viikottaisen jäävuoron lisäksi harjoituspaita ja kaksi pääsylippua HIFK:n liigapeliin tällä kaudella.

– Sponsoriyhteistyö on olemassa. Ulkoistin asian myyntijohtajalle, jolla on läheiset suhteet yhteistyökumppaneihin, ja pyysin kysymään halukkuutta lähteä mukaan. Ymmärtääkseni ei ollut vaikeaa löytää halukasta sponsoria, monilla yrityksillä on jo esimerkiksi vastuullisuusohjelmia.

Unelmointi jatkuu

HIFK:n harrastejoukkue on tarkoitettu 8–18-vuotialle, ja joukkueeseen otetaan korkeintaan 20 pelaajaa. Toiminta toteutetaan lasten ehdolla, ja yksilölliset tarpeet otetaan huomioon.

– Ilmoittautumisen yhteydessä kysytään, kuinka sairaus tai vamma vaikuttaa ja ovatko haasteet esimerkiksi puheen tuottamisessa tai ymmärtämisessä. Harjoittelua ei välttämättä toteuteta ikäryhmittäin, vaan sen mukaan kuinka paljon nuori tarvitsee apua. Joukkue valitaan ilmoittautumisjärjestyksessä.

– Toistaiseksi ilmoittautuneilla on kaikilla jonkinlainen kehityshäiriö eli keskittymisen häiriötä, puheen tuoton ongelmaa tai ymmärtämisvaikeuksia – toistaiseksi ei ole ilmoittautunut ketään, jolla olisi jonkinlainen fyysinen vamma.

Vaikka toiminta on vasta käynnistymässä, vastuuvalmentaja Artema katsoo jo tulevaisuuteen.

–Toivon, että joukkueen toiminta saa jatkua. Toivoisin myös mahdollisuutta laajentaa toimintaa esimerkiksi pyörätuolia tarvitseville. Tällä hetkellä ei ole mahdollista sitä tarjota, mutta haluaisin nähdä myös liikuntarajoitteisten pääsevän harrastamaan jääkiekkoa.

Suunnitteilla on myös jonkinlaisen yhteyden luominen HIFK:n liigaseuran ja harrastejoukkueen välille. Artema haaveilee myös toiminnan leviävän nykyistä laajemmalle.

–Tällä hetkellä erityistarpeisten harrastemahdollisuus on vain muutamassa seurassa. Espoossa ja Keski-Uudellamaalla on joukkueet, mutta sen jälkeen lähimmät ovat Raumalla ja Porissa eli vähän vaikeaksi menee. Lukosta on minulle jo tosin soitettu, niin toivottavasti saadaan pelit pystyyn. Myös Kiimingin Kiekko-Poikien harrastejoukkue on halukas tulemaan Helsinkiin pelaamaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle